In tegenstelling tot wat men misschien in eerste instantie zou denken, staat de VV in de clubnaam van KVV Balegem niet voor Voetbal Vereniging maar voor het meer poëtische Vrij en Vlug. De club uit de deelgemeente van Oosterzele, in hartje Oost-Vlaanderen, werd opgericht net na de oorlog. Voordien was er al een FC Balegem geweest in het Katholiek Sportverbond.

Vrij en Vlug Balegem speelde heel zijn geschiedenis in de onderste regionen van het vaderlandse voetbal. De kampioenstitel in het seizoen 1983/84 was dan ook een absoluut hoogtepunt. De rood-zwarten promoveerden toen naar derde provinciale.

Dat gebeurde precies één jaar voor Tom De Sutter werd geboren. In 1992 volgde die zijn vriendjes uit het dorp naar de plaatselijke voetbalclub. Bij Vrij en Vlug konden ze toen nog niet vermoeden dat ze een toekomstige international in huis hadden. Nochtans, het talent van De Sutter bleek toen toch al wel, zegt zijn trainer bij de preminiemen Chris De Jonge: “Hij stak er zo boven uit dat het niet veel zin had dat hij de oefeningen met de rest van zijn leeftijdsgenootjes meedeed, dus trainde ik hem af en toe een beetje apart. Een match met of zonder Tom was een groot verschil. Destijds speelde hij nog niet in de spits, maar op het middenveld, al maakte hij van daaruit ook wel de nodige goals. Maar het was niet zo dat hij telkens de bal mocht vragen om dan tot aan de goal te dribbelen. Hij speelde goed samen met de anderen. Dat eiste ik ook van hem, anders werd hij vervangen.”

De trainer werd daarin gesteund door papa De Sutter, die zijn zoon goed in de hand hield, en met beide voeten op de grond. “Tegenwoordig is dat weleens anders”, zegt De Jonge. “Sommige ouders hemelen hun kinderen veel te snel op. Met de vader van Tom was er nooit enige discussie. Het gebeurde zelfs dat ik Tom tegen de zwakke ploegjes op de bank liet starten en hem pas later inbracht om een eventuele scheve situatie nog recht te trekken. Ook dat werd geaccepteerd.”

Na een jaar of vijf in Balegem trok Tom De Sutter naar het nabije Wetteren, waar hij op een hoger niveau kon voetballen. Nadien belandde hij bij Club Brugge, dat hem afstond aan Torhout. Uiteindelijk brak hij toch door in eerste klasse, bij de andere Brugse vereniging: Cercle.

2008 was voor Tom De Sutter een scharnierjaar: hij deed het schitterend bij Cercle en versierde een transfer naar Anderlecht, maar tussendoor raakte hij ook geblesseerd, waardoor hij de Olympische Spelen miste. Opmerkelijk: 2008 was ook voor zijn oude club KVV Balegem een jaar dat nog lang zal bijblijven. Op 21 september brandden de kantine en de kleedkamers uit. Een enthousiast team zette een reddingsactie op touw, zamelde geld in en zocht steun waar het die kon vinden. Enkele eersteklassers boden hulp, Zulte Waregem schonk bijvoorbeeld een set wedstrijduitrustingen. Minder dan een jaar na de brand stond de huidige infrastructuur er al.

Meer foto’s vind je op www.groundhopping.be

Volgende week: Timmy Simons (Rillaar Sport)

door peter mangelschots – beelden: jurgen vantomme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier