Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Dat Tom De Sutter (23) drie jaar geleden geen contract meer kreeg bij de beloften van Club Brugge is bekend, maar er is nóg een heel opmerkelijk feit in zijn carrièreverloop: als jeugdspeler werd hij ooit afgetest bij Anderlecht, de club waarvoor hij onlangs tekende.

Toen hij veertien jaar was en bij de knapen van derdeklasser Standaard Wetteren speelde, was hij twee weken op proef bij Anderlecht. “Ze trainden drie keer per week, ik deed zes trainingen mee”, vertelt De Sutter, die toen al een Anderlechtfan was. “Ik mocht niet blijven, technisch was ik op dat moment blijkbaar niet goed genoeg voor Anderlecht.

“Zelf had ik toen ook al wel een behoorlijke techniek, maar ik herinner mij dat ik er in een groep terechtkwam met technisch allemaal zeer onderlegde spelers. Ik was wat onder de indruk moet ik bekennen, er waren er bij naar wie ik met open mond stond te kijken. Maarten Martens(inmiddels bij AZ en A-international, nvdr) was de aanvoerder van die ploeg, hij nam op training telkens de leiding, viel mij op. Wellicht zal hij mij niet meer herinneren. Mij is het bijgebleven omdat zijn vader na een van de trainingen in gesprek is geraakt met mijn vader.

“Ik was toen uiteraard niet de speler die ik nu ben. Vergeet niet dat ik al twaalf jaar was toen ik bij vierdeprovincialer Balegem naar derdeklasser Standaard Wetteren vertrok. Dat is natuurlijk niet dezelfde jeugdopleiding als bij Anderlecht. Ik was ook wat dikker, ik behield nogal lang mijn babyvet (lacht).”

Een jaar later vertrok Tom De Sutter toch bij Standaard Wetteren. Club Brugge ontdekte hem in een wedstrijd met de Oost-Vlaamse scholierenselectie in Beveren. Maar na een seizoen bij de scholieren, twee bij de juniores en een bij de beloften, was er in het Jan Breydelstadion geen plaats meer voor hem. Noodgedwongen ging hij voor de derdeklasser Torhout 1992 KM voetballen ((zie het retroverhaal van pagina 38 tot en met 41 in dit magazine). Maar twaalf maanden verder stond hij weer in ‘Jan Breydel’: Cercle Brugge ‘ontdekte’ hem in de derde klasse. Op 21 oktober 2008, niet eens tweeënhalf jaar later, werd hij er voorgesteld als nieuwe spits van Anderlecht voor de terugronde. Hij onderschreef bij de club van zijn dromen een contract tot en met 2012/13. De eerste wedstrijd van speeldag 18 van de Jupiler Pro League 2008/09, de eerste na de winterstop, is uitgerekend Anderlecht-Cercle Brugge.

CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier