De nieuwe rechtsback van Club Brugge is een Noorse international met een uitstekende reputatie.

Na Brian Priske, Laurent Ciman, Jorn Vermeulen, Gertjan De Mets, Karel Geraerts, Carl Hoefkens, Ryan Donk, Jeroen Simaeys en Marcos Camozzato is Tom Høgli al de tiende speler die Club Brugge sinds 2008 als rechtsachter zal proberen. De Noorse international is 27 en komt van Tromsø IL (TIL).

“Vroeger was hij een middenvelder”, zegt TIL-sportdirecteur Morten Kræmer. “Bij Bodø/Glimt speelde hij rechts in een 4-3-3 maar niet tegen de lijn als een winger. Tom is geen spelmaker en geen dribbelaar, zowel voor de verdediging als voor de aanval is hij een ondersteunend type. Pas na zijn komst bij ons in 2007 is hij back geworden. Qua kracht en snelheid is hij een normale speler, maar hij blinkt uit in het lezen van het spel en vooral daardoor ligt het gemiddelde niveau van zijn interventies zo hoog. Tactisch is hij ontzettend sterk: hij is rustig, nooit gestresseerd, geduldig, gefocust en helder en dat helpt hem om ook in de opbouw oplossingen te vinden. Hij heeft een goeie rechter en ook zijn linker is niet slecht. Zelfs als linksback trekt hij zijn plan. Als ik iets moet noemen dat beter kan: zijn kopspel. Hij is natuurlijk ook slechts 1m75.”

Intussen is hij 19-voudig A-international en begin deze maand nog presteerde hij met Noorwegen in Portugal uitstekend tegen Cristiano Ronaldo. “Ook omdat hij heel goed voorbereid was”, weet Kræmer. “Hij bekeek thuis veel dvd’s van Ronaldo om al zijn bewegingen te zien en te weten waaraan hij zich kon verwachten. Tom bestudeert altijd zijn tegenstanders. Hij is een superprof. Iemand die naar de training komt om te trainen en niet om getraind te worden.”

Het is een jongen van het hoge Noorden: geboren boven de poolcircel in Harstad en er gespeeld in Skånland, Bodø en Tromsø. “Dat zijn doorgaans mensen die zichzelf niet op de voorgrond plaatsen,” zegt Kræmer, “maar kalm zijn, kijken wat er gebeurt en doen wat het beste is voor het team.” In 2008 werd hij verkozen tot Speler van het Jaar bij Tromsø IF. De supporters noemen er hem ‘Super Tom’. “Door zijn prestaties op het veld, maar ook omdat hij altijd vriendelijk en beschikbaar is. Voor medespelers en trainers, voor de mensen van de club, de sponsors en de jeugd. Hij is onderwijzer van opleiding en altijd bereid om anderen te helpen. Tom is fair tegenover iedereen.”

Høgli kan dus bijdragen tot de rust, de professionaliteit, de maturiteit en het emotionele evenwicht van de kleedkamer. “Absoluut, door zijn leeftijd, ervaring, attitude en betrouwbaarheid op en naast het veld”, weet Kræmer.

De Tippeligaen, de Noorse eerste klasse, ging van start in maart en is momenteel elf speeldagen ver. Dat Høgli van de ene competitie in de andere seizoensvoorbereiding zal overgaan en dus geen rustperiode zal kennen, vindt Kræmer geen handicap. “Neen, fysiek wordt dat zeker geen probleem. Ik denk dat het voor Club interessant is om een speler te krijgen die er al helemaal klaar voor is.” Hij komt volgende week niet alléén naar Brugge. “Neen, Tom brengt zijn zwangere vriendin mee. In september moet zij bevallen. Ik wens hem en Club Brugge het allerbeste in de toekomst.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“Hij blinkt uit in het lezen van het spel.” Martin Kræmer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier