Hij behoorde tot de voorselectie van bondscoach Aimé Anthuenis voor het duel tegen Bulgarije, kon in het tussenseizoen naar Ajax, maar blijft liever met beide voeten op de grond. Tom Soetaers (22) wil eerst bij Roda JC revanche nemen voor een verloren seizoen onder Georges Leekens.

Waarom speel je nog in Kerkrade ?

Tom Soetaers : Omdat ik vind dat ik als voetballer nog te veel moet leren om nu al de overstap te maken naar een topclub. Er waren wel aanbiedingen : Arsenal en Tottenham informeerden, terwijl in Nederland Ajax heel serieus was. Toen Victor Sikora naar Fulham dreigde te vertrekken, namen ze contact op met Roda JC en mijn zaakwaarnemer. Ik vond het een mooi compliment, maar had de beslissing al genomen bij Roda te blijven. Als ik eenmaal iets in mijn hoofd heb, krijg je dat er niet te snel uit.

Een club zoals Ajax komt niet ieder jaar.

Dus is het aan mij om ervoor te zorgen dat grote clubs geïnteresseerd blijven. Daarvoor moet ik regelmatig presteren. Dat heb ik vorig seizoen dus niet gedaan. Als ik hier nog twee jaar goed speel, dan komt die topclub vanzelf weer. Er mankeert nog genoeg aan mijn spel, dus wil ik me daarin eerst verbeteren.

Wat gaat er dan nog fout ?

Ik moet leren meer met mijn hoofd te spelen. Vroeger kreeg ik de bal en ging ik een actie maken. Ik gooide er alles in wat ik had, maar vaak deed ik dat op de verkeerde momenten. Ik leer nu te doseren.

Was je blij toen het vorige seizoen was afgelopen ?

Eigenlijk mag ik het niet zeggen, maar het was echt een opluchting. Het is een klotejaar geweest. Alles begon met het ontslag van Jan van Dijk, waar ik het niet mee eens was. Vooral de manier waarop hij is vertrokken, vond ik niet kies. Want de club presenteerde op de dag van zijn ontslag Georges Leekens als opvolger. In het begin speelde ik wel, totdat ik een hamstringblessure opliep. Dat kostte me zes weken. Toen ik terug was, had Leekens zijn elftal staan. In zijn systeem zonder vleugelspitsen was het moeilijk mijn plaats terug te veroveren. Ik zal het toch niet verleerd zijn ? Na iedere goede actie op training was ik echt opgelucht. Ik had het dus toch nog.

Als opvolger van Leekens kwam Wiljan Vloet, een trainer die bekendstaat om zijn defensieve spelopvatting en met FC Den Bosch degradeerde.

En toch voel ik me prettig. Hij heeft voor duidelijkheid gezorgd door gewoon heel simpele regels in te voeren. Dat Vloet een negatieve trainer zou zijn, is me nog altijd niet opgevallen. De man heeft altijd gezegd dat de spelers zijn speelwijze bepalen. In Den Bosch had hij geen ploeg die kon aanvallen, hier wel. We spelen met twee spitsen en twee flankspelers diep aan de zijkanten. Ik kreeg een vrije rol. Loopt het op links even niet, dan ruil ik gewoon met Sergio.

Merk je dat iedereen gebrand is op eerherstel ?

Ja, aan alles. Iedereen ervaart dit seizoen als een nieuwe start. We zijn op de goede weg. Dit Roda heeft echt een goede ploeg, maar het is beter bescheiden te blijven. Als we bij de eerste acht eindigen, is het seizoen geslaagd. Hoewel, dat dachten we twee jaar geleden ook. Toen werden we vierde. Ik krijg langzaam het gevoel terug van gewoon lekker voetballen, iets dat ik destijds onder Sef Vergoossen ook had.

door Martijn Krabbendam en Frédéric Vanheule

‘Als ik hier nog twee jaar goed speel, dan komt die topclub vanzelf weer.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier