Jef Van Baelen
Jef Van Baelen Journalist voor Knack

Volgende zondag wordt het Belgisch Kampioenschap verreden. De laatste jaren kon je op biljartvlakke BK’s op voorhand één naam al noteren, die van Tom Steels. In 1997, 1998, 2002 en 2004 was de Oost-Vlaamse spurtbom de rapste. Zijn vier nationale truien zijn overigens een record. In Antwerpen zal Steels er niet bij zijn, de 34-jarige sprinter is nog steeds herstellende van een val in Parijs-Roubaix, waarbij hij zijn schouderblad brak. “Momenteel train ik op een mountainbike. Die veert beter, zodat ik geen pijn voel wanneer ik door een putje in het wegdek rijdt.”

Je comeback was toch voorzien voor eind juni ?

“Maak daar al maar eind juli, begin augustus van. Momenteel heb ik echt nog te veel last. Pijnvrij aan mijn stuur trekken lukt zelfs nog niet. Toch ben ik tamelijk tevreden met waar ik nu sta, want ik kom uiteindelijk van ver.”

Je mist dus het BK. Jammer, want het is een parcours op je maat en die wedstrijd was je de laatste jaren altijd in topvorm.

“Dat klopt, ja. Om een of andere reden is de periode juni/juli altijd de beste van mijn seizoen. Daarom dat ik er nu wel wat mee zit dat ik het BK in Antwerpen niet haal. Ik had die omloop al meer dan een jaar geleden in mijn agenda aangeduid.”

Waag je je aan een pronostiek voor komende zondag ?

“Op een parcours dat uitnodigt voor een sprint denkt iedereen aan Tom Boonen zeker ? Al geef ik ook kansen aan Gert Steegmans. Een hele sterke kerel, die Steegmans. Ik zie hem graag bezig. Je merkt aan hem dat hij graag koerst. Hij zal in Antwerpen wel extra geviseerd worden omdat hij de laatste weken zo vaak won. Hopelijk kan Peter Van Petegem hem wat kalm houden. Die stip ik trouwens ook aan als kanshebber, wanneer de sprinters elkaar te veel beloeren. Ook Nick Nuyens wordt dan een gevaarlijke klant.”

Wanneer hoop je zelf weer te koersen ?

“Ik wil in augustus al wat wedstrijden meepikken zodat ik goed voorbereid aan de start van de Vuelta kan komen. Maar ook daar zal ik met weinig ambitie starten hoor. Ik hoop er vooral opnieuw het gevoel te krijgen dat ik op internationaal niveau meekan. Als dat lukt, trek ik op en top gemotiveerd de winter in, zodat ik meteen weer enkele procenten beter ben in het voorjaar.”

De laatste jaren sukkelde je van het ene probleem naar het andere. Vrat dat aan je motivatie ?

“Iedere profrenner weet dat recht blijven op de fiets echt niet zo evident is. Of je al dan niet valt, is louter een kwestie van geluk. En daarna hangt het er nog van af of het bot dat je brak je van de fiets houdt of niet. Ik had nu een paar keer op rij pech. Tja, dat hoort er nu eenmaal bij. Het heeft geen zin je daarover boos te maken.”

Aan stoppen denk je nog niet ?

“Denken wel, maar tussen denken en doen gaapt nog een enorme kloof. Dit najaar word ik 35. In mijn carrière maakte ik al heel wat mee. Ergens zou het niet onlogisch zijn als ik nu zeg : laat die revalidatie maar, ik stop. Maar langs de andere kant : de motivatie om te trainen is nooit weggeweest. En mentaal ben ik zeker nog niet op. Waarom zou ik er dan de brui aan geven ? Hoe ouder ik word, hoe meer ik besef dat dit eigenlijk toch een hele mooie sport is. Wie voor zijn beroep mag fietsen, is een geluksvogel. Dat ga ik niet vergeten.”

jef van baelen