Volgende zondag wordt in Mol gestreden voor een van de zeven manches in de 26ste editie van de Crosscup. Tom Van Hooste, die dit regelmatigheidscriterium al zes keer won, miste een groot deel van vorig seizoen door blessures. Maar hij hoopt een stap dichter te naderen bij het record van Vincent Rousseau, die de Crosscup acht keer op zijn palmares mag vermelden.

Om dat doel te bereiken zal de Waaslander moeten afrekenen met Pieter Desmet, die zijn titel verdedigt. “Maar de tijd is voorbij dat ik alles opnam en daarna nog eens op video of tv bekeek”, vertelt hij. “Ik vind veldlopen trouwens een heel tv’genieke sport. De omlopen kunnen bijzonder fel variëren, de positiewissels voorin ook. Maar ik kijk even graag naar andere duursporten, zoals wielrennen en veldrijden. Ik kom trouwens uit een veldrijdersfamilie. Als pure liefhebberij volg ik het op de voet. Mijn sympathie gaat daarbij vooral uit naar Sven Nys. Niet alleen door zijn zuiver atletisch vermogen, maar ook door zijn superprofessionele voorbereiding en koersaanpak. Hij is een echte kampioen, die nagenoeg een heel seizoen een constant niveau haalt. Alleen is het jammer dat het hem bij grote kampioenschappen wat aan geluk of frisheid ontbreekt.”

Beelden van de voetbalcompetitie probeert de loper van Olympic Essenbeek Halle mee te pikken via het journaal op de VRT. ” Sportweekend, op zondagavond, volstaat”, beweert Van Hooste. “Maar een programma volledig gewijd aan voetbal, zoals Studio 1 op zondag en maandag, of een hele wedstrijd, dat lukt me niet. Mijn vrouw is ook niet echt voetbalminded. Bij een avond Champions League laat ik haar liever naar iets anders kijken.”

De Masters in het tennis, met Justine Henin aan het werk in Madrid, zullen wel zijn aandacht opeisen. “Een schitterende sportvrouw”, stelt Van Hooste. “Ze komt er eerlijk voor uit dat ze het maximale uit haar loopbaan wil halen, wat momenteel aardig lukt. Kim Clijsters nam het toch allemaal iets anders op, had niet die echte overtuiging. Die concentratie én drive, ze blijven bij Justine een interessant aspect om te volgen. Alles verzorgd tot in de puntjes, ze laat echt niks aan het toeval over. Prachtig !”

Van Hooste heeft het niet direct begrepen op formule 1. “Omdat daar het geld een veel te grote rol speelt, soms voorrang krijgt op louter sportieve criteria”, weet hij. “Sommige rijders kopen er zich in. Dat is erg ! Geen gunstige evolutie, de naam sport niet echt waardig. Want zo krijgen een pak jonge talenten de kans niet om zich te ontwikkelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier