“Ik zal het voetbal nooit kunnen missen”, moet Tom Vandervee (19 september 1970) toegeven. “In het wereldje blijven, is toch de bedoeling. Ik volgde de verkorte trainerscursus in Brussel en slaagde. Op dit moment ben ik voor het eerst speler-trainer bij de Brabantse eersteprovincialer Hulsbeek, terwijl ik op vrijdag ook zaalvoetbal speel bij eerstenationaler Lommel. Ik twijfelde lange tijd om nu al trainer te worden, maar de spelers – ik stond met het grootste deel vorig seizoen ook nog op het veld – stonden achter het idee. Tot nu toe valt het honderd procent mee. De combinatie is zwaar, maar doenbaar. Ook fysiek ondervind ik nog geen problemen. De jaren hebben nog geen vat op mijn gestel . ( grijnst) Maar ik zal ook resultaten moeten behalen, hé. Het is de bedoeling om te promoveren. Bevordering is qua tegenstrevers veel interessanter. Dan hoeven we geen uur onderweg te zijn. Alleen, een eindrondeticket krijg je niet op bestelling.”

Zaalvoetbal beschouwt de Limburger als een leuke hobby. “Ik kan me daar heel hard in uitleven. Het is een uur lang intensief doorgaan. Bovendien scoor ik af en toe, wat nog altijd een kick geeft. In de jeugdreeksen speelde ik altijd voorin. Ik ben blij dat ik daarvan mag proeven.”

Vandervee, die in eerste klasse voor Lommel (1992/97), Germinal Ekeren (1997/99) en AA Gent (1999/2000) voetbalde, maakte vooral naam door zijn rushes op de rechterflank. De verdediger, die nu verdedigende middenvelder speelt bij Hulsbeek, speelde in de nationale reeksen ook nog voor Verbroedering Geel (2000/01) en Overpelt-Fabriek, dat later werd opgeslorpt door het huidige KVSK United. “De promotie van Lommel naar eerste klasse, in het seizoen 1991/92, was een van de mooiste momenten”, herinnert Vandervee zich. “Ook de volledige Europese campagne met Ekeren zal ik niet te snel vergeten. Eigenlijk ben ik daar veel te vroeg vertrokken. De stap naar Gent had ik niet mogen zetten, want Trond Sollied beschouwde me als een middenvelder. Als rechtsachter moest ik wijken voor Anders Christensen. Ik moest vechten voor een plaats, maar verloor. Sollied haalde goede resultaten en kreeg gelijk. Toen hij naar Club Brugge vertrok, bood hij me wel zijn excuses aan voor de te geringe speeltijd. Dat vond ik wel knap. Communicatief viel hij tegen, maar op technisch en tactisch vlak blijft Sollied een crack.”

Vandaag verdient Vandervee de kost als administratief bediende bij topevenementenhal Het Soeverein in Lommel. “Die stad laat me niet los. Ik ga er nooit meer weg. Eén jaar woonde ik elders, maar ik kon het daar niet gewoon worden. Mijn werk bevindt zich op slechts een kilometer van mijn huis. Ideaal.” (FV)

F.V.

‘Ik kan me heel hard uitleven in zaalvoetbal.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier