Net als Jan Koller verruilde Tomasz Radzinski (30) in 2001 Anderlecht voor een andere club. Koller verhuisde naar Borussia Dortmund, Radzinski zocht zijn geluk in Engeland. Daar kon hij zijn grote droom, ooit in de Premier League spelen, verwezenlijken. De kleine Canadees ontgoochelde niet en was samen met Wayne Rooney een van de spilfiguren die Everton vorig jaar naar een schitterende zevende plaats brachten.

Een plaats net boven de degradatieploegen is nu jullie lot ?

Tomasz Radzinski : “Inderdaad. Niet dat we slechter voetbal spelen, maar we hebben het geluk wat minder aan onze kant. Het tempert ook sterk het enthousiasme binnen de groep. Zeker de laatste twee maanden pakken we vaak goals in de tien laatste minuten van elke wedstrijd. Bijzonder frustrerend.”

Staat de club nog voor de volle honderd procent achter manager David Moyes ?

“Ja hoor, want het is een echte vakman. Niemand stelt zich vragen bij zijn capaciteiten als coach. Het effect dat hij vorig jaar teweegbracht, is wel wat verdwenen. Everton behield de volledige spelerskern en versterkte zich met slechts twee nieuwe spelers. De groep groeit daardoor wel meer aan elkaar. Nadeel is wel dat dezelfde fouten in het spel blijven sluipen. Een beetje frisse wind bij de start van het seizoen was misschien helemaal niet zo slecht geweest.”

Op een succesvolle bekercampagne moesten jullie ook niet rekenen ?

“We werden in de derde ronde uitgeschakeld door Fulham, weliswaar in een replay. Maar daarmee deden we ruimschoots beter dan in de voorgaande jaren.”

Vorig seizoen verraste je samen met Wayne Rooney. Dit jaar draait het minder vlot ?

“Hij speelt normaal elke match, ik niet. Er zijn hier vijf spitsen. De laatste twee maanden vertoef ik vaak op de bank. In Engeland lijkt het de gewoonte om bij één slechte prestatie radicale veranderingen door te voeren. Je hebt niet het recht om een mindere wedstrijd te spelen. Van dat principe werd ik een beetje het slachtoffer.”

Rooney wordt door de aanhang Roonaldo genoemd. Is hij zo’n talent ?

“Een ongelofelijke speler met de allures van een wereldster ! Maar op het veld liet hij volgens mij nog altijd niet zien wat hij zoal in zijn mars heeft. Op training sta ik vaak met open mond te kijken.”

Ben je nog gelukkig in Everton ?

“Ik beleefde hier al heel wat mooie momenten. Binnen de twee maanden hoop ik wel duidelijkheid te krijgen over mijn contract. Wordt het verlengd of niet ? Vanaf het moment dat we definitieve zekerheid hebben over het behoud, gaan we onderhandelen. Dat beloofde de club toch.”

Je zou graag blijven ?

“Geen competitie is me meer op het lijf geschreven dan de Premier League : de snelheid, de manier van spelen, een prachtige entourage, de intense beleving van voetbal. Natuurlijk kan ik alleen maar vergelijken met België. Maar ik weet van mezelf dat ik hier een completere voetballer werd. Bij Everton moet je elke week tot het uiterste gaan. Bij Anderlecht was ik zelfs aan zestig procent zeker van een basisplaats.”

Valt er dit seizoen voor jullie nog iets te winnen ?

“Het seizoen is zeker nog niet gedaan. Al lijkt het volgens het klassement een veilige kloof met de degradatiezone, we moeten nog tegen alle kandidaat-zakkers voetballen. Het behoud is het enige doel dat ons nog rest.”

door Frédéric Vanheule

‘Bij Anderlecht was ik aan zestig procent zeker van een basisplaats. Hier moet ik elke week tot het uiterste gaan.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier