Er is al veel inkt gevloeid over Tom Boonen. Ik vraag me af of hij – uiteindelijk een mens zoals u en ik – dat wel waard is. Toch ga ik hier nog maar eens de inktpot aanboren. En wel met de volgende mededeling: laat die jongen eens gerust, zeg. Tom Boonen privé, oké. Een paar foto’s van ma en pa, oké. Een close-up van Lore, oké. Een shot van zijn auto, oké. Maar: hoeveel pinten er door zijn keelgat of lijnen er door zijn neusholte gaan, is zijn zaak. Hij is een ‘rolmodel’ voor de jeugd, wordt gezegd. Dus moet hij zich gedragen als een heilige. Heeft hij ooit verklaard een rolmodel te willen zijn? Als de maatschappij gaat opleggen dat een doordeweekse jongen niet meer mag doen en laten wat hij wil, is er iets fout. Iedereen gaat toch wel eens over de schreef, nee? Soms zelf zonder het te willen, genre ‘ik ga drie sterretjes op mijn gezicht laten tatoeëren’. En ja hoor, Tommeke zal straks weer eventjes doen wat tien miljoen Belgen van hem verwachten: de groene trui meebrengen uit Frankrijk. En u en mij een goed gevoel geven. Alvast bedankt, Tom!

Maar er zijn nog andere waarde landgenoten in de Tour. Om ze even op te sommen: Jurgen Van den Broeck, Greg Van Avermaet, Staf Scheirlinckx, Johan Vansummeren, Stijn Devolder, Jurgen Van de Walle, Stijn Vandenbergh, Maxime Monfort en Frederik Willems. Frederik Willems bijvoorbeeld, laat ons het eens over Frederik Willems hebben! Vorig jaar 113e in de Tour, het jaar daarvoor 73e. 28 jaar, de laatste twee seizoenen geen platte prijs gereden, maar hij gaat toch maar mooi mee naar de Ronde. Wat doet híj in zijn vrije tijd? Wie is zijn vriendin? Is ze knapper dan Lore? Wat doet hij met diarree op de fiets? Gaat hij wel eens vissen met nonkel Jef? En heeft hij een bungalow in de Ardennen? Dát wil ik allemaal wel eens weten. Ik hoop dan ook vurig dat Frederik Willems straks de Ronde van Frankrijk wint. Of de bolletjestrui pakt. Of simpelweg een rit wint. Ik hoor de extatische stem al: Frederikske, Frederikske, Frederikske, wat doe je nu?

En dan de massahysterie. Frederik Willems, de eagle van Eeklo is geboren! Geen kat die nog een lijn over Boonen schrijft. En Tommeke? Eindelijk rust. Eindelijk anonimiteit. Eindelijk zichzelf. Frederik, ik reken op je!

PEDRO DEL TORRE, BRUSSEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier