Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Op zoek naar overnemer trok Newcastle naar Dubai.

Neen, de titel komt niet van ons. Hij stond vorige week op T-shirts van fans van Newcastle United. Het gaat met hun club van kwaad naar erger. Zaterdag werd ook de verre (bijna 500 km) verplaatsing naar West Ham niet tot een goed einde gebracht. Tijdelijk waarnemer Chris Hughton, die een dezer allicht een tijdelijke begeleider boven zich krijgt ( Terry Venables?) zag dat de thuisploeg, met voor het eerst Gianfranco Zola op de bank, resoluut de wedstrijd naar zich toe trok met 3-1.

Het doelpunt van Newcastle werd gemaakt door Michael Owen, uitgerekend de spits rond wie eerder op de dag veel te doen was. De stadskrant NewcastleChronicle wist zaterdag immers dat de contractverlenging van de 28-jarige spits, die vorige keer niet eens meer in de nationale ploeg zat, plots op de helling kwam te staan vanwege de woelige tijden waarin de ploeg verkeert. Kreeg Owen drie weken terug volgens de club nog een aanbieding voor drie seizoenen, dan ontdekte de Chronicle dat de zaakwaarnemers van Owen slechts een voorstel tot één jaar extra op tafel liggen hadden. Een voorstel dat ze niet konden aanvaarden. Owen is volgende zomer einde contract en zou dus transfervrij vertrekken, tenzij in januari nog een club komt aankloppen. Omdat Newcastle dit seizoen niet Europees speelde, is hij voor alle topclubs aantrekkelijk. Ideale leeftijd, ervaren én zo goed als transfervrij.

Een nieuwe klap voor de fans, die vorige week nog maar eens aandrongen op het vertrek van de eigenaar van de club, Mike Ashley. Waardeloos als voorzitter, vond desgevraagd de grote baas van concurrent Wigan, die met Ashley in de business van sportkledij en -uitrusting zat. “Een goeie zakenman, maar geen goeie voorzitter”, omschreef Dave Whelan, voorzitter van Wigan, zijn collega. Volgens Whelan kan Ashley zich als gewezen Tottenhamsupporter zich ook niet inleven in de geest van het noorden. Iets wat de fans ook transferverantwoordelijke Dennis Wise verwijten, die het team runt vanuit de hoofdstad.

Dat het Ashley menens is met zijn plannen om van de club af te komen, maakte hij vorige week nog eens duidelijk. Hij vloog naar Dubai, op zoek naar petrodollars, maar kreeg nul op het rekest.

David Moyes, de coach van Marouane Fellaini en Everton, is op één seizoen van het einde van zijn contract en staat op het punt een nieuw contract van vijf seizoenen te tekenen. Volgens de Britse pers kan het totaalpakket – loon, premies en bonussen – in de buurt van de 21,5 miljoen euro uitkomen, als hij zijn contract helemaal uitdoet. Moyes werkt al sinds 2002 voor Everton.

Chelsea heeft dan uiteindelijk toch Steve Clarke naar West Ham laten vertrekken. Zijn rol als assistent wordt overgenomen door Ray Wilkins. Die is 52 en speelde van 1973 tot 1979 voor Chelsea. Hij was al assistent bij Chelsea van 1998 tot 2000, toen Gianluca Vialli er de plak zwaaide.

John Barnes, 44 en onder meer ex-Liverpool, werd aangesteld tot bondscoach van Jamaica.

Arsenal had, ondanks het niet winnen van een prijs, vorig jaar een winst van 46,8 miljoen euro. Vreemd genoeg steeg ook de schuld van de club tot iets meer dan 400 miljoen euro, omdat er meer werd geleend voor het herwerken van Highbury, de site van het vorige stadion. De verkoop van de 680 flats die daarop worden gebouwd moet de komende jaren die schuldenberg reduceren. De club nam ook de Amerikaan Stan Kroenke op in de directie. Kroenke bezit twaalf procent van de aandelen en wil meer. Hij werd eerst vijandig onthaald, maar nu willen de Gunners profiteren van zijn Amerikaanse knowhow.

Michael Johnson, 20, middenvelder en Engels belofte-international, verlengde zijn contract bij Man. City met vijf seizoenen.

Richard Kingson, 30, tekende een contract bij Wigan. Kingson is doelman en was vrij. Hij speelde vroeger nog onder Steve Bruce bij Birmingham City.

David Dunn (28) is vier maanden out met een achillespeesletsel. Dunn, middenvelder, is vicekapitein van Blackburn.

pETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier