Met een halve belofteploeg doet Cercle nog altijd volop mee voor play-off 1. Dat ontgaat de concurrentie niet.

Tegen Germinal Beerschot waren zes van de elf basisspelers ‘beloften’: Lukas Van Eenoo (19), Renato Neto (19), Nuno Reis (19), Kristof D’Haene (20), Reynaldo (21) en William Owusu (21). Wat zich als een ‘moeilijk overgangsseizoen’ aankondigde, kan een ’topjaar’ worden: Cercle zit in de kwartfinale van de beker en is ook nog altijd volop in de running voor een plaats in play-off 1. Maar doorstroming van de jeugd is en blijft voor de vereniging de hoogste prioriteit. “Als ik moet kiezen, dan verkies ik het slagen van de doorstroming van de jeugd boven play-off 1, omdat continuïteit het belangrijkste is en de jeugd onze enige continuïteitsfactor is”, zegt voorzitter Frans Schotte. “Daar wordt de trainer bij ons dan ook voornamelijk op getaxeerd. Zo is dat onlangs trouwens nog eens tegen Bob Peeters gezegd.”

Slechts twee van de zes zijn eigendom van Cercle. “Maar ondertussen zijn we toch bezig: Lukas Van Eenoo staat permanent in de basis; als Kristof D’Haene niet start, valt hij bijna altijd in; Jo Coppens leunt dicht aan bij de kwaliteit die Bram Verbist nu toont; Karel Van Roose viel al een paar keer in; en bij de beloften zitten er nog een stuk of vijf met een semiprofcontract die boven water komen. Ik zeg niet dat ze alle negen zullen slagen, maar in de twee en een half jaar dat het contract van Bob Peeters nog loopt, zullen we er veel in de eerste ploeg zien. Ze zullen kansen en tijd krijgen om te groeien. We zijn aan het bouwen en iedere week heb ik er meer vertrouwen in dat ons beleid aan het slagen is. Oudere jongens als Viane, Serebrennikov en Foley worden niet altijd meer opgesteld, maar het zijn teamspelers. Als ik zie hoe Serebrennikov de youngsters coacht en motiveert, zeg ik: hij is even onbetaalbaar als zij die op het veld staan.”

De ‘huurlingen’ van Sporting Lissabon blijven ondertussen indruk maken. “De reactie die ik krijg van de besturen van de tegenpartij, ook van topclubs,” zegt Schotte, “is bijna iedere keer: ‘Die spelers, zijn die benaderbaar?’ Ik denk dat iedere eersteklasser geïnteresseerd is in Reis en Neto. Dat is logisch. In België vind je geen spelers van die kwaliteit voor het contract dat zij in Lissabon hebben. Maar Sporting zal ze niet snel lossen omdat het van hun grootste talenten zijn. De droom van die spelers zelf is trouwens om een stap naar de eerste ploeg van Sporting te zetten en misschien ooit nog wel verder te raken.”

De ‘huurovereenkomst’ voor Reis, Neto en Owusu loopt tot het einde van het seizoen. “Maar het is niet uitgesloten dat er een of meer van hen blijven. Sporting is momenteel aan het bekijken wie van de drie al in aanmerking komt voor een plaats bij hen en wie langer bij ons mag blijven omdat er bij hen op die positie een nóg betere speler staat. In januari hopen we daarover uitsluitsel te krijgen. Ondertussen kijken wij wie er van onze eigen beloften klaar is om volgend seizoen al een rol in de eerste ploeg te spelen. We zagen ook al hun belofteploeg aan het werk en daar zitten weer spelers tussen van het niveau van deze die we nu ter beschikking kregen. Als we de deur openzetten, komen ze binnen. Maar we willen geen B-ploeg van Sporting Lissabon worden en evenmin in een situatie raken waarbij de helft van onze titularissen mannen van hen zijn die hier op huurbasis van een jaar verblijven.”

Cercle is momenteel ook in onderhandeling met derdeklasser Koksijde over de definitieve overgang van de negentienjarige Senegalese spits Papa Sene.

door christian vandenabeele

“Als ik moet kiezen, dan doorstroming van de jeugd boven play-off 1.”

Frans Schotte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier