Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Toen Panorama namen noemde in De tackle van de maffia, vonden velen dat lichtzinnig. Vooral de vermelding van een sympathieke knul als Cliff Mardulier stuitte op onbegrip en ongeloof. Twee weken later heeft Mardulier bekend wedstrijden te hebben verkocht en is iedereen die tot het afgelopen weekend door de politie voor ondervraging werd meegenomen (op mogelijk NinoslavMilenkovic na), door de knieën gegaan. Van efficiëntie gesproken : het parket weet kennelijk zéér goed bij wie het moet zijn. Zonder de perslekken zou het vorige week trouwens al tot aanhoudingen zijn overgegaan. Dat is nu voor zeer binnenkort. Het parket trok de voorbije maanden het bank- en telefoonverkeer van een groot aantal figuren uit het brede voetbalmilieu na en tegen de informatie die dat opleverde, bleek vorige week alvast geen alibi bestand. Dat behalve Mardulier geen van de ondervraagden eerder in Panorama was genoemd, al circuleerden enkele namen wel, geeft ook aan hoe zorgvuldig de redactie van het programma vermoedelijk tóch tewerk is gegaan. Sommige genoemde spelers zouden ondertussen meewerken met het gerecht, in de hoop daardoor strafvermindering te krijgen. Paul Put, ook genoemd door Panorama, wachtte niet eens een mogelijk verhoor af : hij kraakte vanzelf.

Twee zekerheden zijn er ondertussen : 1. dat het aantal bij de gokfraude betrokken personen onthutsend groot is, en 2. dat de achterliggende structuur zuiver maffioos is. Behalve van fysiek en psychologisch geweld is nu ook sprake van orgieën. Jonge spelers werden gefotografeerd in compromitterende omstandigheden en achteraf gechanteerd met de foto’s. Over één zaak was men na De tackle van de maffia wel verbaasd in speurderskringen : dat de naam van Olivier Suray niet viel. Suray meldde zich vorige week spontaan aan bij de onderzoeksrechter, maar werd wandelen gestuurd. Echter niet zonder te zijn gerustgesteld : zijn beurt komt nog. Ook dat bewijst dat het parket heel goed weet wat het wil en zelf zijn agenda bepaalt. In het voetbalmilieu wordt de paniekerige demarche van Suray gezien als een vlucht vooruit. Steeds meer wordt hij een van de spilfiguren in het schandaal genoemd.

Karl Dhont, ten slotte, een expert in voetbalweddenschappen, zei vorige week in Terzake dat hij van zeventien wedstrijden, van dit en vorig seizoen, bewijzen heeft dat er iets mee aan de hand was. Drie werden nog niet eerder in de media genoemd, voegde hij daaraan toe. Daarbij ook één nog niet eerder geciteerde club. Die club zou nu Zulte Waregem zijn. De West-Vlaamse seizoenrevelatie verloor op 22 oktober 2005 met 1-5 van Sint-Truiden, onder meer dankzij drie doelpunten van Ilija Stolica. Alle kranten hebben het op maandag over het slappe verdedigende werk van de thuisploeg. Een week later verliest STVV op Staaien met 1-3 van La Louvière en vergrijpt Zheyun Ye zich in Brussel aan een meisje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier