Bij het begin van de competitie hoopte Francesco Totti (30) dat hij zijn uit het seizoen 2003/04 daterende record van twintig goals zou breken. Vorig jaar zou de international daar wellicht al in geslaagd zijn, als hij in februari niet zwaar geblesseerd was geraakt. Totti had toen al vijftien keer gescoord met nog twaalf duels te spelen. Ook dit seizoen toont de schaduwspits bij uitstek zijn opportunisme. Bij de winterstop voert de aanvoerder van AS Roma opnieuw de rangschikking van de topschutters aan. Hij steekt niet weg dat hij ook op het einde van het seizoen de beste schutter van de Serie A wil zijn.

Totti kan op alle posities uit te voeten : als klassieke spelverdeler, nummer tien, tweede aanvaller of vanop de linkerflank. Ongeacht waar hij sinds zijn eerste optreden op 28 maart 1993 speelde, Totti zorgde altijd voor openingen en kansen. Vujadin Boskov, zijn eerste coach, gebruikte hem in steun van de twee spitsen (trequartista). Tussen 1993 en 1996 behield Carlo Mazzone, die hij graag zijn geestelijke vader noemt, hem op die positie achter het spitsenduo dat eerst werd gevormd door Abel Balbo en Ruggero Rizzitelli, en later door Balbo en Daniel Fonseca. Maar in zijn laatste jaar als coach vertrouwde Mazzone het Romeinse godenkind de positie van tweede spits toe. Ook in het seizoen 1996/97 bleef Totti, onder leiding van Carlos Bianchi, daar spelen. Paradoxaal genoeg leidde die functie dichter bij het doel van de tegenstander echter niet tot een verhoging van de doelpuntenproductie, want hij scoorde in 28 en 26 wedstrijden respectievelijk slechts twee en vijf keer.

Van 1997 tot 1999 voorzag coach Zdenek Zeman, die altijd een 4-3-3 vooropstelt, voor Totti een plaats op de flank. Vanop links vond de Romeinse nummer 10 makkelijker de weg naar de netten : het eerste seizoen maakte hij dertien doelpunten, het volgende twaalf. Onder Fabio Capello, in het seizoen 1999/2000 ging Totti opnieuw achter de spitsen spelen, om het jaar nadien hoofdzakelijk aan te treden als een van de spitsen, samen met GabrielBatistuta of VincenzoMontella. In het vijfde seizoen onder Capello werd Totti de diepste spits, aangezien AntonioCassano rond hem zwierf.

Zijn vijftien goals van vorig seizoen waren dan ook geen toeval. Van het ogenblik dat LucianoSpalletti de teugels in handen kreeg, opteerde hij voor een 4-2-3-1, met Totti als diepste pits. Maar Totti bestrijkt vaak de hele helft van de tegenstander, loopt intelligent tussen de lijnen, om zo in de centrale as de nodige ruimte te creëren.

Amauri, de Braziliaanse aanvaller van Palermo, liep in de laatste competitiewedstrijd tegen Siena een verrekking op aan de kruisbanden. Hij zal minstens twee maanden onbeschikbaar zijn.

Luis Figo (Inter) kreeg een aanbod van Al Ittihad, dat wordt getraind door Dimitri Davidovic. Volgens het bestuur van de Saudische club zou de Portugees daarop ingaan. Hij kan er naar verluidt in zes maanden tijd zes miljoen dollar verdienen. De officiële voorstelling zou gepland zijn voor 5 januari.

Inter boekte tegen Atalanta Bergamo (2-1) zijn elfde achtereenvolgende officiële zege. De ploeg van Roberto Mancini evenaarde daarmee het record van vorig seizoen van AS Roma. In deze partij maakte Adriano zijn eerste doelpunt sinds 11 maart jongstleden. Onderaan in de rangschikking boekte Ascoli zijn eerste overwinning van het seizoen (3-0 tegen Chievo).

Marco Borriello, de spits van AC Milan, werd bij de dopingcontrole na de met 1-2 verloren wedstrijd tegen AS Roma op 11 november betrapt op het gebruik van corticoïden. In afwachting van de tegenexpertise werd de speler door de Italiaanse voetbalbond preventief geschorst.

Gianluca Berti, de doelman van Sampdoria, werd na een breuk aan de pols geopereerd.

Franco Colombo verving Marco Giampaolo als coach van Cagliari.

In de Serie B werden Zdenek Zeman (Lecce) en Massimo Ficcadenti (Hellas Ve-rona) ontslagen. Ze werden respectievelijk vervangen door Giuseppe Papadopulo en Giampiero Ventura.

NR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier