Caen in zijn eerste seizoen bij de elite mooi vierde.

Bij PSG gaat het van kwaad naar erger. De Parijse topclub, die al in juli zijn zinnen had gezet op de 21-jarige spits Yoann Gouffran van Caen, hoopte het toptalent tijdens de winterstop naar de hoofdstad te halen om in de tweede helft van het seizoen aan een remonte te beginnen. Gouffran, die in juli had willen vertrekken, botste toen op het veto van zijn club. Hij had echter wel zijn woord gegeven aan PSG, maar hij kwam daarop terug en doet het seizoen nu uit bij Caen. “Gezien alle problemen bij PSG lijkt een verhuis naar die ploeg op dit ogenblik niet opportuun. Op mijn leeftijd is het niet evident om het daar nu in vijandige omstandigheden waar te gaan maken. Hier is er veel minder druk.” Met zijn beslissing trapte Gouffran zodanig op de zere tenen van PSG dat het er niet naar uitziet dat de club hem komende zomer nog zal inlijven.

Gouffran trekt het zich niet aan en blijft ondertussen mee genieten van de steile opgang van de club waar hij opgeleid werd. Terwijl het Normandische team in oktober nog op een degradatieplaats stond, is het ondertussen na vijf opeenvolgende zeges opgeklommen naar een fraaie vierde stek, zodat zelfs Europees voetbal erin zit. “We hebben een team zonder vedetten. Het zijn goede spelers maar geen echte sterren”, legt voorzitter Jean-François Fortin uit. “Deze groep heeft goed begrepen dat het collectief het belangrijkste is om mooie resultaten neer te zetten.”

Caen wordt sinds twee jaar getraind door Franck Dumas, die vroeger technisch directeur was en vanuit die functie de touwtjes in handen nam na het ontslag van Patrick Remy. Dumas, die als verdediger zijn strepen verdiende bij Monaco en Caen, heeft een flamboyante persoonlijkheid. Hij valt niet alleen op door zijn oorring, maar ook door het luide gebrul waarmee hij zijn groep onder controle houdt. In oktober veranderde hij zijn 4-1-4-1-opstelling in een systeem met een steviger uitgebouwd middenveld. En hij zette Gouffran, zijn meest getalenteerde speler, alleen in de spits, terwijl hij hem tot dan toe vooral op de rechterflank had uitgespeeld. Caen heeft de zesde beste verdediging in de eerste klasse en maakte ook het zesde meeste goals. Vooral in de thuiswedstrijden voetbalde het team een sterke reputatie bij elkaar en sprokkelde het flink wat punten.

Francis De Taddeo, coach van rode lantaarn Metz, werd ontslagen. Hij wordt opgevolgd door Yvon Pouliquen, de vroegere trainer van Straatsburg en Lorient.

Francis Gillot, de vroegere coach van Lens, volgt Frédéric Hantzop als trainer van Sochaux.

Vikash Dhorasoo, die na zijn mislukking bij Livorno helemaal op een zijspoor lijkt te zitten, weigerde “om persoonlijke redenen” in te gaan op een voorstel van tweedeklasser Grenoble. Het ziet er steeds sterker naar uit dat er stilaan een einde komt aan de carrière van de getalenteerde middenvelder, die in 2006 nog over de tongen ging omdat hij als invaller bij de nationale ploeg een “embedded” film maakte van het WK in Duitsland.

Pierre-Alain Frau ruilt PSG voor Rijsel. De spits tekende er een contract voor drie en een half jaar.

Toifilou Maoulida, die zes maanden geleden naar Auxerre kwam, verlaat die club nu voor Lens. De spits tekende er een contract voor 3,5 jaar.

Kanga Akalé, de vroegere spits van Auxerre die Guy Roux was gevolgd naar Lens, kon bij de geel-roden nooit overtuigen. Hij trekt nu op huurbasis naar Marseille.

Fabrice Fiorèse maakte de overstap van Marseille naar tweedeklasser Amiens. De vroegere aanvaller van PSG kwalificeerde zijn nieuwe team in de beker van Frankrijk door in de wedstrijd tegen Guingamp het winnende doelpunt te maken.

Valenciennes, Saint-Etienne, Lens en Caen zijn de belangrijkste clubs die gesneuveld zijn in de 32ste finales van de Franse beker. Marseille kwalificeerde zich gemakkelijk: het won met 0-2 op het veld van Beauvais, onder meer dankzij een goal van Djibril Cissé, die al sinds oktober niet meer had gescoord.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier