Een hartkwaal dwingt Steve Savidan tot stoppen.

Hij stond symbool voor het soort voetballers dat absoluut geen rechtlijnig carrièrepad volgt en na passages bij kleinere clubs en in lagere afdelingen aan de top geraakt. De ironie van het lot wil dat Steve Savidan, net nu hij op zijn 31e via een transfer naar Monaco de kroon op een grillige loopbaan had kunnen zetten, medisch werd afgekeurd omwille van een hartkwaal. Dat betekent wellicht meteen ook het einde van zijn actieve spelerscarrière.

“De medische onderzoeken brachten een recente hartanomalie aan het licht”, legt de aanvaller uit op de officiële website van de Monegasken. “Gezien het verhoogde risico als ik blijf voetballen, is een contract tekenen bij Monaco niet meer mogelijk.”

Dat Savidan aanvankelijk voor diverse kleinere clubs speelde, heeft onder meer te maken met zijn speciale karakter en zijn niet bepaald ascetische levenswandel. Nadat hij aan de slag was bij Angers, Châteauroux, Ajaccio, Beauvais en Angoulême, brak hij uiteindelijk door bij Valenciennes. Bij die Noord-Franse club werd hij topscorer in derde en tweede klasse. Ook in de Ligue 1 viel hij niet door de mand aangezien hij in twee seizoenen eerste klasse voor Valenciennes 26 keer de weg naar de netten vond. Het bracht hem in de belangstelling van diverse grote clubs, waaronder Olympique Marseille, maar tot ieders verrassing koos Savigol vorig seizoen voor Caen. Ook daar liep het lekker, want in het eerste derde van de competitie sloeg het team dankzij de goals van Savidan de nodige gensters. De spits zelf zag zich in november 2008 bekroond met een selectie voor de wedstrijd van de Franse nationale ploeg tegen Uruguay. Het is echter bij die ene cap gebleven.

Dat Savidan daarna kennelijk liever zijn public relations verzorgde dan zijn conditie is wellicht niet vreemd aan zijn zwakke prestaties in de tweede seizoens-helft. Op het einde van het seizoen kwam hij er opnieuw door. Maar ondanks zijn veertien goals kon het team de degradatie naar de Franse tweede klasse niet ontlopen. De onverwachte wending na de medische tests in Monaco is ook voor de club uit het prinsdom geen goed nieuws, want daardoor moeten ze op zoek naar een andere spits – de namen van de Braziliaan Ewerthon (28, Real Zaragoza) en de Nigeriaan Obafemi Martins (24, Newcastle) doen de ronde – terwijl het ook voor Caen een streep door de rekening is. De club rekende immers op het transfergeld voor Savidan om zich te kunnen versterken. De spits zelf legt zich nog niet helemaal bij de resultaten van het onderzoek neer, want hij wil bijkomend onderzoek laten uitvoeren in Normandië.

Doelman Mickaël Lan-dreau, die door Rijsel werd weggehaald bij PSG, scheurde de kruisbanden van de rechterknie en zal zes maanden niet kunnen spelen. Grégory Tafforeau vertrekt naar Caen, Grégory Malicki kiest ook een andere club. De twee spelers rebelleerden vorig seizoen tegen coach Rudi Garcia.

Robert Louis-Dreyfus, de meerderheidsaandeelhouder van OM, overleed op 63-jarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie. Het is de vraag wie hem zal opvolgen. Dagblad La Provence kopte al: wie moet de club hebben? De echtgenote van Louis-Dreyfus en zijn drie kinderen lieten echter al weten ook zijn werkzaamheden in het voetbal te willen voortzetten.

PSG maakte zijn eerste drie transfers bekend: Grégory Coupet (36), de oud-doelman van de Franse nationale ploeg, keert van Atlético Madrid terug en tekende voor twee jaar. De Turkse spits van FC Sochaux, Mevlüt Erdinç (22), op wie de Parijzenaars al zes maanden zitten te azen, kreeg een verbintenis voor vier seizoenen. Ook Christophe Jallet, de 25-jarige rechtsachter van Lorient, onderschreef een overeenkomst voor dezelfde termijn.

Yohann Pelé (27), de doelman van Le Mans, stapt over naar Toulouse om er de opvolger te worden van de naar landskampioen Bordeaux vertrokken Cédric Carrasso. Voorts legde Toulouse 4 miljoen euro neer voor Paulo Machado, de Portugese middenvelder van FC Porto.

Saint-Etienne kondigt de komst aan van Vincent Planté, de doelman van Caen. Hij moet voor een basisplaats de concurrentie aangaan met Jérémie Janot (31).

Rennes versterkte zich met de Guinese spits Ismaël Bangoura (24), die de jongste twee jaar voor Dinamo Kiev uitkwam.

Lyon liet zijn Ivoriaanse spits Abdelkader Keita (27) vertrekken naar Galatasaray.

Lucho Gonzalez (28) is de eerste grote transfer van OM. Voor de Argentijnse aanvaller van FC Porto telde de club van coach Didier Deschamps een recordbedrag van 18 miljoen euro neer. Die transfersom ligt zowat een derde hoger dan de vorige recordbedragen: 12,93 miljoen euro voor Péguy Luyindula en 12,02 miljoen voor Daniel Van Buyten. Voorts haalde OM bij Besiktas middenvelder Edouard Cissé (31) weg.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier