Eric Deflandre kreeg met Giovane Elber een ploegmaat van formaat erbij.

De Franse voetbalcompetitie is nauwelijks gestart, of de mallemolen draait al op volle toeren. Tien dagen geleden werd Shabani Nonda, de dodelijk efficiënte spits van Monaco, zwaar geraakt door José Pierre-Fanfan van PSG. Een zware knieblessure en de ermee gepaard gaande operatie zorgen ervoor dat hij nu al een streep mag trekken onder het seizoen. PSG sloot ondertussen Branko Boskovic in de armen. Van deze linkerflankspeler met het engelengezicht, die overkomt van Rode Ster Belgrado, wordt verwacht dat hij Ronaldinho zal doen vergeten en misschien zal uitgroeien tot een nieuwe Safet Susic.

Landskampioen Lyon deed op de valreep nog een transfer die nog meer stof deed opwaaien. Ze kochten immers Giovane Elber (31) over van Bayern München. De Braziliaan, die een tweejarig contract tekende, wordt in heel Europa erkend als een echte topper. Vorig seizoen werd hij nog topschutter van de Bundesliga. Dat Lyon voor deze trefzekere spits, die een waardige opvolger moet worden voor Supersonic Anderson, slechts 4,2 miljoen euro op tafel moest leggen, geeft aan hoe lelijk de crisis huis aan het houden is in het Europese voetbal. Het toeval wil dat Elber in de CL zich meteen met opvolger Roy Makaay kan meten.

Elber is in ieder geval in zijn nopjes met zijn overstap. Nog voor hij zaterdag tegen Guingamp debuteerde, verklaarde hij al aan de Franse pers dat “de Franse competitie op een erg hoog niveau staat en niet moet onderdoen voor de Bundesliga of de Serie A.” Het scheelde niet veel of hij verhuisde naar Monaco, dat uiteindelijk Fernando Morientes aantrok. “Laten we zeggen dat Monaco 88 minuten leidde, maar dat Lyon dankzij het professionalisme van de onderhandelaars op het laatste toch nog het laken naar zich kon toetrekken. Die professionele aanpak was voor mij van doorslaggevend belang”, liet hij weten. (PB)

SHABANI NONDA (Monaco) zal zeker acht maanden buiten strijd zijn. PHILIPPE VIOLEAU, een defensieve middenvelder van Lyon, tekende voor twee jaar bij Auxerre en kostte 400.000 euro. RENNES huurt gedurende één seizoen Grégory Vignal van Liverpool. NICOLAS PLESTAN werd door Monaco voor één seizoen uitgeleend aan Rijsel. MARSEILLE is verheugd met de komst van Steve Marlet. Het huurde de international voor een seizoen van Fulham, maar bedong ook een koopoptie. (PB)

TOPSCHUTTERS : 1. Bamogo (Montpellier), Laslandes (Nice), Ljuboja (Straatsburg), Manchev (Rijsel), Niang (Straatsburg), Nonda (Monaco), Reinaldo (PSG) 3 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier