Belgische ploegen slaan hun slag.

door Loes Geuens

Driekwart van het peloton is al onderdak voor 2009, met Gerolsteiner verdwijnt er alweer een grote ploeg en door de ondergang van de ProTour krimpt het aantal plaatsen per team in. Dat alles zorgde de afgelopen weken voor een zenuwachtige transfermarkt. De twee Belgische topformaties hebben daar optimaal gebruik van gemaakt.

Silence-Lotto kon eerder al Cadel Evans laten bijtekenen. De nummer twee van de afgelopen Tour verkoos zekerheid en wederzijds vertrouwen boven de wapperende bankbiljetten van Katusha. Al zullen daar, de afgelopen Tour indachtig, wel een paar eisen aan vasthangen in verband met de versterking van de ploeg. Met Q8 werd er een nieuwe cosponsor aangetrokken en Marc Sergeant greep zijn kans bij Bernard Kohl, die na zijn knalprestatie in de Tour – derde in het eindklassement en de beste klimmer – en de teloorgang van Gerolsteiner maar geen nieuwe werkgever leek te vinden. De Oostenrijker tekende voor drie jaar: de eerste twee jaar wordt hij meesterknecht van Evans, in 2011 maakt hij zijn opwachting als kopman in de Tour. Naast Kohl werd ook tijdritspecialist Sebastian Lang overgenomen van Gerolsteiner. Een goede zet, want vanaf volgend jaar wordt er opnieuw een ploegentijdrit verreden in de Tour.

Quick Step haalde met Stefan Schumacher de andere kopman van Gerolsteiner binnen. De 27-jarige Duitser won in 2005 de Ster Elektrotour en in 2006 de Eneco Tour, na een controversiële sprint waarin hij George Hincapie, dan nog leider in de stand, per ongeluk ten val bracht. Later dat jaar won Schumacher ook nog de Ronde van Polen. In 2007 brak hij helemaal door met winst in de Amstel Gold Race. Het afgelopen jaar won hij de twee tijdritten in de Tour en droeg hij twee dagen de gele trui.

Schumacher is zonder enige twijfel een toptransfer, maar de ploegleiding doet er goed aan de man kort te houden. Eind vorig jaar ging Schumacher nog – letterlijk – uit de bocht met amfetamine. Ook werd hij in het verleden doorgestuurd bij Telekom wegens te lui en kwam hij in 2005 in opspraak met het stimulerende middel cathine, voorgeschreven door zijn moeder. Ook zijn spectaculaire evolutie als tijdrijder in de afgelopen Tour wordt door nogal wat insiders met argwaan bekeken.

Schumacher zal door Quick Step vooral uitgespeeld worden in de Tour en in de Ardense klassiekers, waar hij uittredend wereldkampioen Paolo Bettini vervangt. Bettini, die nog nergens anders tekende, reageerde in de Gazzetta dello Sport furieus op de aanwerving van Schumacher omdat hij eerder van Lefevere – die op dat moment ook al Sylvain Chavanel aangeworven had – te horen kreeg dat er geen budget meer was om hem te betalen. “Een gebrek aan respect”, zo zegt Bettini, die in totaal acht jaar voor Lefevere reed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier