Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De Belgische competitie verloor na vorig seizoen weer enkele smaakmakers. Waar spelen ze nu en hoe doen ze het daar ?

Eén van de revelaties in de Franse competitie dit seizoen is AS Nancy, dat met bescheiden middelen momenteel zevende staat in de Ligue 1. Die verdienste komt niet bepaald aan Tosin Dosunmu (26) toe, de ex-spits van Germinal Beerschot werd vorig seizoen met achttien doelpunten topschutter van België en stond tijdens de zomer in de belangstelling van topclubs als Lens en Lille. Uiteindelijk was het middenmoter Nancy die de kwieke goaltjesdief kon losweken bij Austria Wenen, dat nog altijd eigenaar was van Dosunmu.

Al snel leerde de Nigeriaan dat de Franse competitie niet de Belgische is, zijn snelheid heeft hij nog wel, maar in Frankrijk kan iederéén snel lopen. Zo komt de topschutter van België dus aan amper tien wedstrijden bij de winterstop, waarvan hij er negen als invaller mocht opdraven. Hij trof zowaar één keer raak in de in totaal iets meer dan 200 minuten die hij kreeg om zich te bewijzen. Ontluisterend en erg confronterend voor het Belgische voetbal. Net als de commentaar van journalist Lionel Dangoumau, kenner van AS Nancy voor de populaire Franse sportkrant L’Equipe. “Ik vraag me echt waar af hoe die jongen ooit topschutter kon worden”, stelt Dangoumau scherp. “Iedereen keek verbaasd op dat hij tactisch zo weinig onderlegd was toen hij hier aankwam. Coach Pablo Correa verwijt hem een gebrek aan tactische kennis ; hij verlangt van zijn aanvallers dat ze veel meewerken en meedenken in verdediging. En bloc pressing voeren en dat kan Dosunmu niet. Daarom krijgt hij zo weinig speelgelegenheid. Bovendien verprutst hij te veel kansen. De laatste keer dat hij mocht meedoen, was begin december, een invalbeurt tegen Valenciennes. Hij miste drie opgelegde kansen en Nancy verloor. Tekenend voor zijn seizoen tot dusver. Dosunmu mocht eenmaal starten, tegen Lens. Na een halfuur haalde Correa hem al van het veld, hij was helemaal niet tevreden met hoe Dosunmu zijn rol invulde. Die vroege wissel zal wel hard aangekomen zijn bij hem.” Dangoumau sluit daarom niet uit dat het falen van de ex-Westerlo- en Germinal-Beerschotspits ook een psychologische oorzaak kent. “Je merkt aan elke pass dat hij zonder vertrouwen speelt. Hij spreekt bovendien geen Frans, wat zijn integratie alleen maar bemoeilijkt.”

Het countervoetbal dat Nancy hanteert, en waarmee het succes boekt, zou de snelle Dosunmu nochtans moeten liggen. “Het is een ploeg die vooral op zijn compacte verdediging teert, ze bezitten niet voor niets de tweede beste defensie van de competitie. Daarentegen scoren ze heel moeilijk. Ze proberen er vooral snel uit te komen dankzij hun snelle spitsen Dia en Kim. In feite zou Dosunmu in dat systeem moeten aarden, want in die paar keer dat hij inviel, zag je wel dat hij snel is, maar naar mijn mening ontbeert hij toch de techniek en de efficiëntie om het in de Franse competitie te maken. De supporters steunen hem nog wel, ze hebben geduld, hij werd bijvoorbeeld nog geen enkele keer uitgefloten. Nu ja, eerlijk toegegeven, het ontbreekt hem ook wat aan geluk in de afwerking, eens die ballen net binnengaan in plaats van nipt naast, heeft hij eventueel nog toekomst bij Nancy.” Met de klemtoon op ‘eventueel’, want volgens L’Equipe zoekt Dosunmu best weer andere oorden op. Dangoumau : “Ik denk niet dat hij het niveau heeft om in Frankrijk mee te kunnen. En ik weet niet of de trainer dat anders ziet. In de UEFA Cupwedstrijd tegen Blackburn – een duel zonder inzet – zat hij niet eens in de kern, terwijl dat de ideale gelegenheid was om hem vertrouwen te laten opdoen. Ik vermoed dat de club hem tijdens de winterstop wil verhuren of verkopen. Een terugkeer naar België lijkt een optie. FC Brussels toonde al interesse.”

MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier