Twintig Italiaanse tweedeklassers staken omdat de competitie werd uitgebreid van 20 naar 24 deelnemers.

Veel bekervoetbal was er afgelopen weekend niet te beleven. Enkel de wedstrijden zonder tweedeklassers gingen door, omdat negentien tweedeklassers het bekertoernooi boycotten uit onvrede met de beslissing om de Serie B uit te breiden van 20 naar 24 deelnemers. Ook de competitie, die moet starten op 30 augustus, gaat niet door zoals gepland.

Alles is terug te voeren tot 12 april, toen Siena – dat later promoveerde – een geschorste speler toch opstelde tegen het bedreigde Catania. Dat speelde gelijk, maar diende klacht in omdat het meende recht te hebben op de drie punten. De zaak was nog hangende toen Catania na de competitie sportief degradeerde naar derde klasse, maar ervan uitging dat het met de extra punten in tweede zou blijven. Toen de voetbalbond daar niet mee akkoord ging, stapte voorzitter Riccardo Gaucci (zoon van de voorzitter van eersteklasser Perugia) naar de burgerlijke rechtbank, die Catantia gelijk gaf.

Na aanhoudende discussies kwam vorige week de gezamelijke ministerraad via een decreet tussenbeide. Voortaan is voor sportgeschillen alleen nog de rechtbank van Rome bevoegd. Tegelijk werd met medeweten van de voetbalbond besloten als compromis tweede klasse uit te breiden naar 24 teams, hoewel de kalender al vast lag. Naast Catania werden zo ook Genoa en Salernitana opgevist. Cosenza, de vierde degradant, kreeg geen nieuwe licentie en ging failliet. Als laatste ploeg werd Fiorentina aangeduid.

Dat was vorig jaar na het faillissement onder de naam Florentia in vierde klasse herbegonnen en maakte zich na de promotie op voor een overgangsseizoen in derde klasse, toen het hoorde dat het vooralsnog een bank vooruitgeschoven werd. Dat gebeurde zeer tegen de zin van bijvoorbeeld Pisa, dat de play-off-finale had verloren en om sportieve redenen meende meer aanspraak te mogen maken op een extra promotieplaats. In Firenze kan de pret niet op. Er zijn al zeventienduizend abonnementen verkocht, meer dan de zestienduizend waarmee het vorig jaar in vierde klasse een record vestigde. Intussen dreigen verschillende clubeigenaars ermee hun clubs van de hand te doen en weigerden alle tweedeklassers jeugdspelers af te staan voor de nationale jeugdploegen.

Zaterdag voegde ook Como zich bij de boycot van de negentien andere clubs, hoewel de degradant nog altijd eigendom is van de kersverse Genoavoorzitter Enrico Preziosi, wiens nieuwe club opgevist werd. De kans dat volgende week Fiorentina-Atalanta en Avellino-Torino worden afgewerkt, is dus haast onbestaande. (GF)

ITALIE won na 48 jaar nog eens in Duitsland. Met zes Juventusspelers in de basis trad het team van Giovanni Trapattoni voor het eerst sinds het WK in Japan en Zuid-Korea nog eens aan met de aanvallende driehoek Christian Vieri-Alessandro Del Piero-Francesco Totti. Vieri scoorde overigens na een dik kwartier al het enige doelpunt. PAOLO MALDINI blesseerde zich op training en is anderhalve maand buiten strijd. INTER deed Hernan Crespo (naar Chelsea) van de hand, maar haalde bij Valencia de 29-jarige linkermiddenvelder Kily Gonzales. De Argentijnse international werkte daar twee seizoenen lang samen met huidig Intertrainer Hector Cuper. SIENA haalde bij het Engelse Sunderland versterking voor de spits : de dertigjarige Noorse international Tore André Flo voetbalde voorheen met wisselend succes vier seizoenen voor Chelsea en drie jaar voor Glasgow Rangers. PARMA kocht bij Bologna de dertigjarige verdediger Marcello Castellini weg. (GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier