De Spurs beginnen het nieuwe seizoen met vier Rode Duivels.

Een vijfde plaats in de eindstand, de doorbraak van Harry Kane (de eerste Spurs-spits sinds Gary Lineker die in één seizoen meer dan 30 keer scoorde) en een (verloren) finale van de ligabeker. Dat is in één zin de samenvatting van het seizoen van Tottenham Hotspur, de nieuwe ploeg van Toby Alderweireld. Die begint straks aan de zijde van Jan Vertonghen aan het nieuwe seizoen. Ook Nacer Chadli blijft. De toekomst van de vierde Duivel in loondienst van de Spurs is nog onzeker, Moussa Dembélé wordt dezer dagen aan veel clubs (vooral Everton) gekoppeld.

Traditioneel zijn de Spurs een club van kopen en verkopen. In het voorbije decennium zijn er meer dan 200 spelers gekomen en weer gegaan. Opvallend: bij hen die deze zomer vertrokken, zitten er veel die kwamen dankzij het transfergeld van Gareth Bale (voor 100 miljoen euro naar Real). Op Chadli en ChristianEriksen na konden de meesten niet aan de verwachtingen voldoen. Tottenham, in Engeland the best of the rest met zes seizoenen op rij een finish in de top zes, maakt met andere woorden een definitief einde aan het tijdperk-Bale.

Wat nu? Alles bouwen rond Kane (22)? Dat is een optie, al lijkt een tweede, scorende spits geen luxe. De aanwinsten tot dusver zijn voor het verdedigende compartiment (twee centrale verdedigers, één rechterflank). Noodzaak, want met 53 tegengoals bleken de Spurs vorig seizoen de op vier na slechtste defensie uit de Premier League te hebben. En dan was doelman Hugo Lloris, die in deze voorbereiding een polsletsel opliep, nog een uitblinker. Hoopgevend is dan weer de doorbraak van de eigen jeugd. Tottenham, zaterdagmiddag de tegenstander van Manchester United in de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen, heeft een prachtig oefencentrum en dat levert stilaan vruchten op. Anders dan in het verleden, toen het een ’transferploeg’was, gaat Tottenham nu voor systeem, opleiding en structuur.

De toekomst oogt zeer mooi, zij het een beetje hectisch. Samen met de komst van Alderweireld presenteerde de ploeg begin juli de plannen voor het nieuwe stadion. Het wordt er eentje met 61.000 plaatsen, vlak naast het huidige White Hart Lane. Met de bouw van een hotel en bijna 600 nieuwe huizen krijgt de buurt een boost. 61.000 is geen toevallig gekozen cijfer, want een paar honderd meer dan de grote rivalen Arsenal en Chelsea. Het stadion zal een wegneembare grasmat hebben en daaronder een kunstgrasveld, waar de Amerikaanse NFL competitiewedstrijden op wil organiseren. Londen krijgt immers steeds meer fans van het American football. In 2018 moet het af zijn. Het seizoen voordien moeten de Spurs elders afwerken, Wembley en Milton Keynes zijn pistes.

Het Londense voetbal krijgt hiermee opnieuw een boost. Chelsea gaat Stamford Bridge verfraaien (en denkt ook aan Wembley als tijdelijke uitwijkmogelijkheid, zodat daar in 2017 misschien wel twee clubs een stadion gaan delen), Arsenal heeft al het Emirates en vanaf augustus 2016 gaat West Ham in het verbouwde olympisch stadion voetballen.

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content