Een rivier is soms voldoende om rivaliteit tussen twee steden te doen oplaaien. Tou-louse, hoofdstad van de Languedoc, en Bordeaux, centrum van Aquitanië, beide doorsneden door de Garonne. Twee geografische polen die elkaar eeuwenlang de wat pompeuze titel ‘hoofdstad van Zuidwest-Frankrijk’ betwistten. Vandaag is er alleen nog de rivier, kronkelend en grillig in Toulouse, wijds en kalm bij Bordeaux, waar ze zich in de Gironde stort.

244 kilometer scheiden de twee steden. En heel wat verschillen. De kleur om te beginnen. Bordeaux-la-blanche is opgetrokken uit kalksteen. Toulouse is la ville rose, met de kleur van baksteen en terracotta. En dan is er ook het karakter. Bordeaux is de stad van de bourgeoisie, verschanst in de statige huizen van handelaars in klassieke wijnen, en werd weleens ‘de schone slaapster’ genoemd, tot het in de jaren 2000 wakker werd geschud door grote verfraaiingswerken en de komst van de tramway. Toulouse is levendiger, een bruisende universiteitsstad, die zich steeds opnieuw wil uitvinden, net als haar vaandeldrager Airbus, de firma die Toulouse naambekendheid geeft over de hele wereld.

Die rivaliteit werd overgeplaatst naar de wereld van de Ligue 1. Tenminste: dat heeft men geprobeerd. De confrontaties tussen de Girondins en Le TéFéCé werden ‘de derby van de Garonne’ genoemd. Maar buiten die naam en een vage eerzucht zijn de zaken eigenlijk strikt afgebakend: in Toulouse heerst het rugby, in Bordeaux het voetbal. Dat valt af te lezen aan de toeschouwersaantallen, maar vooral aan de palmaressen. In het rugby mochten er in het Stade Toulousain al 19 titels en 4 Europabekers gevierd worden, terwijl de Union Bègles-Bordeaux een liftploeg tussen eerste en tweede klasse is. In het voetbal speelde Bordeaux al zes keer kampioen, Toulouse nog nooit. Dat maakt dat het duel tussen beide toch wat spankracht mist. In Bordeaux leeft vooral de rivaliteit met aartsvijand Marseille, een restant uit de jaren tachtig, toen de voorzitters Claude Bez (Bordeaux) en Bernard Tapie (Marseille) elkaar om de haverklap in de wielen reden.

Maar de laatste jaren verschuift er wat. In Bordeaux lijken de jaren onder Laurent Blanc (met een titel in 2009) veraf, terwijl Toulouse FC sinds 2003 een vaste waarde in de Ligue 1 is geworden en al enige jaren Europese ambities koestert. Genoeg om de rivaliteit tussen de twee weer wat op te poken. Bovendien herinnert iedereen zich nog 2007. Op de laatste dag van de competitie streden beide clubs toen om de derde plaats en een ticket voor de CL-voorronden. Toulouse versloeg Bordeaux met 3-1 in een van de felste derby’s van de laatste jaren.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier