Manager Alan Pardew zucht. Zijn ploeg, vorig seizoen een revelatie die uiteindelijk Europees voetbal afdwong, kent een miserabele seizoensstart. Bijna dagelijks komt West Ham in de krant met extrasportief nieuws. Eerst was er de komst van twee Argentijnen, CarlosTevez en JavierMascherano. Twee toppers, daar geplaatst om geld op te brengen voor hun eigenaars, beweerden kwatongen. Sportief zonder weinig succes, want sinds hun komst haalde West Ham maar één punt, een gelijkspel tegen Aston Villa. Erger nog, sinds die tiende september maakte de ploeg geen goal meer. Europees noch in de competitie, al zeven wedstrijden lang. Het inspireerde de Argentijnse bondscoach AlfioBasile al tot het aansporen van zijn internationals om zo snel mogelijk weer Londen te verlaten.

Daarnaast gonst het al een maand van de overnamegesprekken. Ook al boekte West Ham vorig seizoen winst en heeft het niet direct de centen hard nodig. In het spoor van de Argentijnen kwam de Iraniër Kia Joorabchian, nog maar 35. Omdat hij zelf onvoldoende middelen had om de naar schatting 150 miljoen euro die nodig was bij mekaar te brengen, ging Joorabchian op zoek naar partners. Die vond hij in Israël. Maar zie, begin oktober, toen het bestuur het licht op groen moest zetten voor definitieve en afrondende gesprekken, kreeg de man plots concurrentie uit IJsland.

Eggert Magnusson is voorzitter van de voetbalbond, maar heeft als zakenman ook zin in een eigen club. Magnusson, 59 en lid van het uitvoerend comité van de UEFA, schakelde meteen hoge pieten in om zijn bod meer ernst te geven dan dat van de concurrentie. Hij verzekerde zich van de steun van een rijke IJslandse bankier, zijn advocaat handelde recent de deal af tussen Aston Villa en zijn nieuwe Amerikaanse eigenaar en zijn pr wordt geleid door de chef communicatie van de Olympische Spelen in Londen in 2012. Die kondigde eind vorige week ook meteen aan dat West Ham een serieuze kandidaat is om Upton Park in 2012 te ruilen voor het nieuwe Olympische stadion. Dat is wel verrassend, want na de Spelen wilde de stad Londen het stadion verkleinen tot een permanente atletiekarena van 25.000 plaatsen.

Te midden van al dat getouwtrek moet manager Pardew op zoek naar punten. Ondanks de slechtste start ooit voor zijn ploeg zit hij nog relatief stevig in het zadel. Pardew probeerde de voorbije week aan beide kanten stabiliteit te zoeken : offensief is er een probleem, maar ook defensief. Zijn ploeg hield nog geen enkele keer de nul.

Robert Earl, een steenrijke Londense ondernemer die onder meer de restaurantketen Planet Hollywood oprichtte, heeft zich ingekocht bij Everton. Hij heeft nu ongeveer 23 procent van de club in ruil voor een bedrag van naar schatting 150 miljoen euro. Earl is 55 en woont al jaren in Florida.

Cesc Fabregas (19) verlengde zijn contract bij Arsenal met acht jaar. De Spaanse international werd op zijn zestiende weggeplukt bij Barcelona.

Benni McCarthy (Blackburn Rovers, Zuid-Afrikaan), zorgde voor opschudding door na de Europese wedstrijd tegen Wisla Krakau te getuigen dat hij het voorwerp was van uitingen van racisme. Vooral de Servische verdediger Nikola Mijailovic zou zich misdragen hebben. Die ontkent.

Manchester United is volgens de Britse kwaliteitspers van plan om in januari opnieuw een bod te doen op Owen Hargreaves. De Engelse verdedigende middenvelder van Bayern München herstelt momenteel van een beenbreuk.

Abel Xavier is terug na een jaar schorsing voor dopinggebruik. De voormalige Portugese international speelde vorige week bij de invallers van Middlesbrough. Xavier werd een jaar geleden betrapt op het gebruik van een anabolicum.

Petr Cech herstelt goed van zijn schedelbreuk. De Tsjech zou misschien al fit zijn tegen Nieuwjaar. Scheidsrechter Mike Riley, die onder vuur lag omdat hij de belager van de Chelseadoelman, Readingmiddenvelder Stephen Hunt, niet van het veld had gestuurd, werd vorig weekend rust gegund. Hij stond gepland voor het geladen duel tussen Middlesbrough en Newcastle.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier