In vijf jaar leidde Joaquín Caparrós FC Sevilla van tweede klasse naar Uefacupvoetbal.

Toen de voorzitter van FC Sevilla in 2000 aan JoaquínCaparrós vroeg om een hervorming door te voeren bij het team dat pas was gedegradeerd naar tweede klasse, aarzelden sommige socios niet om aan te geven dat de club met hem aan het roer veel kans had om dadelijk naar derde klasse te zakken. Maar de coach slaagde er niet alleen in het team al in zijn eerste seizoen weer naar de hoogste afdeling te leiden, hij dwong daarna ook Europees voetbal af. Ondertussen is hij de trainer die bij de club het vaakst in de dug-out zat, 170 wedstrijden in de Liga. Daarmee verbrak hij het clubrecord van ManoloCardo. Na JavierIrureta van Deportivo is hij ook de coach die het langst ononderbroken bij een club actief is, want hij is aan zijn vijfde seizoen toe. “Je kan je afvragen”, zo zegt hij, “of dat te danken is aan de resultaten, of dat het integendeel de resultaten zijn die te danken zijn aan het feit ik hier al zo lang ben.”

Joaquín Caparrós was als speler geen begenadigd voetballer. “Precies daarom moest ik harder werken dan anderen. Maar ik bevind me in goed gezelschap want Rafael Benítez, Miguel Ángel Lotina, Lorenzo Serra Ferrer en Arrigo Sacchi kunnen evenmin op een vrij succesrijke spelerscarrière terugblikken.”

Hij mag alleszins de verdienste opeisen dat het team competitief blijft, ondanks het feit dat de beste spelers af en toe vertrekken. Twee jaar geleden bijvoorbeeld trok spits JoséAntonioReyes voor veel geld naar Arsenal. “In Argentinië worden vaak 16- en 17-jarigen in het eerste elftal gedropt. Niet omdat ze al de besten zijn, maar omdat de trainers niet anders kunnen als ze het vertrek van de vedetten willen compenseren. Hier word ik eigenlijk gedwongen hetzelfde te doen.”

Te veel bestuurders bekommeren zich in de eerste plaats om marketing en communicatie, voegt hij er tot slot aan toe. “En daarbij vergeten ze dat het sportieve eigenlijk de kern van alles blijft.” (DDv)

Gabriel Batistuta staat op het verlanglijstje van FC Barcelona. De Argentijnse spits, die de jongste twee seizoenen poen schepte in Qatar, wordt mogelijk aangetrokken als doublure voor de langdurig geblesseerde Henrik Larsson. Athletic Bilbao heeft van de Uefa de toestemming gekregen om de laatste twee wedstrijden van de pouleronde van de Uefacup, vorige week tegen Steaua Boekarest en volgende week tegen Standard, te spelen met de naam Euskadi (Baskenland) op de truitjes. (DDV)

TOPSCHUTTERS : 1. Eto’o (Barcelona) 12 goals ; 2. Rodriguez (Espanyol), Oliveira (Betis), Urzaiz (Bilbao), Torres (Atlético Madrid) 7 goals.

DDv

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier