Met pappen en nathouden – dixit Mario Been – loodste de Nederlandse coach RC Genk zonder sportieve averij door de moeilijke zomermaanden. Maar de abnormaal hoge blessurelast blijft zorgen baren.

Met bloed, zweet en tranen en op het eind ook zonder linksachter en diepe spits forceerde RC Genk de poort naar de Europa League en stapte het in de Jupiler Pro League ongeslagen de maand september in. Die status behield het ook na het uitduel zondag bij titelverdediger Anderlecht. Een track record waarvoor de van tegenslag niet gespaard gebleven coach Mario Been een compliment verdient.

Vooral achterin loopt zijn elftal al de hele zomer zware averij op. Torben Joneleit en David Hubert vielen lang voor de eerste speeldag geblesseerd uit en bij hen voegde zich al meteen Kalidou Koulibaly, de Frans-Senegalese aanwinst die met een voetbreuk werd aangetrokken. Het kampioenschap stond al op beginnen vooraleer Been met Dani Fernández een alternatief voor rechtsachter Anele kreeg aangereikt. Niets te vroeg, want toen na Joneleit, Hubert en Koulibaly ook Jeroen Simaeys wegviel, zag de coach geen andere uitweg dan allrounder Anele naar het centrum te schuiven.

Been kruiste vervolgens de vingers opdat Derrick Tshimanga van letsel gespaard zou blijven. Zijn schietgebedjes maakten weinig indruk, want toen tegen Luzern de kwalificatie voor de Europa League moest worden afgedwongen, lag ook de donkere Belg in de lappenmand. Tot zijn eigen ontsteltenis zag Been zich tegen de Zwitsers genoodzaakt een elftal aan de aftrap te brengen zonder ook maar één linksvoetige speler. Op de bank zaten er twee: de 18-jarigen Jordy Croux en Anthony Limbombe.

Vierde centrale duo

De aanwerving van Brian Hamalainen kwam dus wederom niets te vroeg. De Deense linksachter werd donderdag op de voorlaatste dag van de transferperiode weggeplukt bij Zulte Waregem en mocht – lees: moest – tegen Anderlecht meteen starten. Tegen Luzern zorgde depannagedienst Anele nog voor een noodoplossing op links, maar ook de Zuid-Afrikaanse stoplap staat inmiddels voor lange tijd aan de kant met een kruisbandletsel. Het gevolg daarvan is dat Been voor de linksachter opnieuw niets achter de hand houdt en op rechts de licht geblesseerde Fernández zondag op het eind diende te wisselen door Sandy Walsh, een 17-jarige Nederlandse jeugdinternational.

De timing heeft Been gelukkig ook al eens meegezeten. Dat hij Anele vanuit het centrum naar links kon doorschuiven, was mogelijk omdat Koulibaly precies op tijd hersteld was van zijn voetblessure. Tien dagen geleden tegen Zulte Waregem maakte de Franse Senegalees zijn debuut ten koste van Nadson. Door het geblesseerd uitvallen van Tshimanga keerde de Braziliaan sneller dan voorzien terug in het elftal. Zowel tegen Luzern als tegen Anderlecht bleef hij staan. Wanneer Genk na het vrije interlandweekend Waasland-Beveren ontvangt, zal Nadson naar alle verwachting opnieuw moeten wijken. Dit keer voor de zo goed als herstelde Simaeys. Daarmee zal Been na minder dan drie maanden aan zijn vierde centrale duo toe zijn.

Kwaliteitsinjectie in breedte

Been moest zondag tegen Anderlecht nog meer improviseren. Door het vertrek van Christian Benteke en de onbeschikbaarheid van de licht geblesseerde Jelle Vossen zag hij zich op slag beroofd van een van de meest benijdenswaardige spitsenduo’s uit de Jupiler Pro League. Minder dan achtenveertig uur nadat hij in de Cristal Arena zijn handtekening zette onder een driejarig contract, mocht Benji De Ceu- laer al de Genkse honneurs waarnemen voorin. Letterlijk vijf voor twaalf was het vrijdagvond toen zijn overgang van Lokeren naar Limburg geofficialiseerd raakte. Ook zonder het vertrek van Benteke zou Genk voluit voor zijn voormalige jeugdspeler zijn gegaan. De liefde was wederzijds, al veel langer dan vandaag.

Aan De Ceulaers zijde in het Vanden Stockstadion liep Steeven Joseph-Mon-rose. Geen Kennedy dus. De Nigeriaan kreeg nog eens zijn kans tegen Luzern, maar ging opnieuw de mist in. Tegen Anderlecht mocht hij invallen en ondanks zijn imponerende lijf delfde hij voortdurend het onderspit in de duels. In niet de meest dankbare omstandigheden, dat wel, maar het was te weinig. Sinds zijn kampioensdoelpunt ruim een jaar geleden tegen Standard speelde hij amper nog en het ziet er niet naar uit dat daar nog verandering in komt.

Met Glynor Plet huurt Genk bijkomend nog een targetspits met het profiel van Benteke. De Nederlander stond niet boven aan het Genkse lijstje en tegen Anderlecht was hij nog niet speelgerechtigd, maar omdat Benteke te veel kwaliteiten in zich verenigde om door één speler te worden vervangen, koos de Genkse directie voor een kwaliteitsinjectie in de breedte. Ook zonder Kennedy beschikt Been met de inmiddels voorhanden aanvallers over behoorlijk wat opties. Dáár maakt hij zich inmiddels geen zorgen meer over.

DOOR JAN HAUSPIE

Vooral achterin loopt RC Genk al de hele zomer zware averij op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier