Robert Enke leert omgaan met tegenslagen.

Een besloten training van de Duitse nationale ploeg, net voor het WK-kwalificatieduel tegen Rusland, eindigde dramatisch voor de 31-jarige Robert Enke. De doelman van Hannover 96 probeerde bij een doelpoging van Philipp Lahm de bal weg te stompen, maar brak daarbij heel ongelukkig zijn linkerhand. Een uitgebreid onderzoek bracht aan het licht dat de schade aan het gebroken handwortelbeen flink was. Een nieuwe tegenslag voor de onfortuinlijke goalie, die in het verleden ook al moest afrekenen met flink wat tegenslagen. Daardoor raakte hij nog maar aan vier interlands voor de Mannschaft, terwijl Enke in staat werd geacht zich definitief te profileren als opvolger van de gestopte Jens Lehmann.

“Na de operatie, die heel succesvol verliep, houden we rekening met een onbeschikbaarheid van minstens twaalf weken”, verklaarde Hannoverclubarts Wego Kregeh. Enke reageerde bijzonder laconiek op dit nieuws. “De komende tijd wil ik mijn concentratie optimaal aanwenden om te komen tot een volledige genezing van deze gecompliceerde breuk.”

Enke kan zich met zijn echtgenote Therese terugtrekken op zijn gerenoveerde boerderij, waar de goalie baasje is van acht honden, twee katten en een paard. De dierenliefhebber bij uitstek redde bij zijn passages in Spanje (Barcelona) en Portugal (Benfica) de honden van een bestaan op straat. Sinds zes jaar is hij ook het uithangbord van dierenorganisatie Peta.

In het verleden leerde Enke omgaan met tegenslagen. Na zijn doorbraak tussen 1996 en 1999 bij Gladbach schopte hij het bij Benfica – na tussenkomst van Jupp Heynckes – tot titularis en aanvoerder van het team. Na drie seizoenen verhuisde hij naar Barça, waar Enke nog altijd wordt herinnerd door zijn geblunder. In 2003 werd hij dan ook uitgeleend aan het Turkse Fenerbahçe. De grootste fout uit zijn loopbaan, want zijn optreden bleef beperkt tot één wedstrijd: 3-0-verlies tegen Istanbulspor en een bekogeling met aanstekers en flessen, omdat hij idool Rüstü Recber had verdrongen.

Gelukkig loopt het bij Hannover 96 wel naar wens. In de seizoenen 2004/05 en 2005/06 werd Enke door Kicker verkozen tot beste doelman van de Bundesliga.

Duitsland was veel beter dan het verdedigende Wales, maar moest tot de 72ste minuut wachten om in Mönchengladbach met 1-0 te winnen, een treffer van Piotr Trochowski (HSV). Ondertussen raakte bekend dat de interlandcarrière van Kevin Kuranyi (Schalke 04) definitief ten einde is, ondanks zijn excuses voor zijn gedrag tegen Rusland. De 52-voudige international houdt het zelf voor gezien. Ook Torsten Frings (31) overweegt te kappen met de Mannschaft. De middenvelder van Werder Bremen is boos omdat hij tweemaal op de invallersbank zat.

In een barrageduel voor het EK, dat van 15 tot 29 juni 2009 wordt gehouden in Zweden, haalden de beloften van coach Dieter Eilts (43) het over twee wedstrijden van Frankrijk. Na de 1-1 uit de heenmatch werd er met 0-1 gewonnen in Metz, dankzij een treffer in de slotminuut van BenediktHöwedes (Schalke 04). Doelman Manuel Neuer, zijn teamgenoot, vertolkte een glansrol.

Hans Meyer (65) wordt de nieuwe coach van Borussia Mönchengladbach. Het wordt zijn tweede periode bij Gladbach: in 1999 ging hij eerder aan de slag bij de werkgever van Filip Daems. Hij keerde terug in de Bundesliga in het seizoen 2001/02 en eindigde met twee twaalfde plaatsen. Nu moet Meyer de ploeg behoeden voor degradatie.

VfB Stuttgart sloot dankzij de titel het boekjaar 2007 af met een recordwinst van 7,8 miljoen euro, samen met een omzet van 132 miljoen euro.

Oliver Bierhoff, tegenwoordig teammanager van de Duitse nationale ploeg, vloog met een delegatie van de Duitse voetbalbond naar Zuid-Afrika, om daar een hotel en trainingscomplex te vinden voor de Mannschaft.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier