‘Trainers kunnen leren van een mental coach’

Tia Hellebaut © koen bauters

Voetbal is passie. Dat geldt evenzeer voor vrouwen. Om de twee weken laten we een vrouw aan het woord die de sport met overgave beleeft. Deze week: Tia Hellebaut. De ex-hoogspringster kreeg eind maart een adviserende rol bij Beerschot Wilrijk.

Zowel mijn papa als mijn mama heeft mij de liefde voor Beerschot doorgegeven. Langs mama’s kant is Marc Schaessens ( ex-voetballer van onder meer Beerschot, Standard, Club Brugge en KRC Genk, nvdr) aangetrouwde familie. Op zestienjarige leeftijd startte hij als profvoetballer bij Beerschot. Foto’s van Marc stonden overal op de schouw. Toen ik dan een jaar of tien was, is mijn stiefvader bij ons komen wonen. Hij was toevallig ook een Beerschotsupporter en zit nog elke thuismatch op de tribune. Zo werd ik er langs twee kanten ingeduwd.

Foto’s van Marc Schaessens stonden bij ons overal op de schouw.’ Tia Hellebaut

‘Ik ga niet elke match kijken, maar als ik er ben amuseer ik mij zeker. Ook toen Beerschot in vierde klasse speelde, ging ik nog steeds af en toe kijken. Nu beperkt zich dat tot vier à vijf keer per seizoen. Ook naar de Rode Duivels kijk ik. Ik volg het voetbal dus wel. Ik kan bijvoorbeeld zeggen dat Moeskroen lang de beste ploeg was na januari. Ik weet natuurlijk ook wat de buitenspelregel is, maar al die spelsystemen die er bestaan, dat is al moeilijker.

‘Ik was erbij op het ’t Kiel tijdens de promotiefinale, net zoals vorig jaar. Ondanks de ontgoocheling had iedereen wel het gevoel dat de spelers er keihard voor gevochten hadden. Ik ben zelf sporter geweest, dus ik kan dat wel relativeren. Er zijn van die dagen dat de bal er niet in mag. De inzet was er, dat is belangrijk naar de supporters toe. Plus: we hopen nog op promotie via het dossier Propere Handen. Dat speelt wel onder de fans, hoor.

‘Ik erger mij wel aan de kleinzerigheid van voetballers die gaan liggen voor het minste duwtje. Al vrees ik dat het part of the game is. De belangen zijn ook zo groot. In atletiek is dat een ander verhaal, als wij op de piste vallen is het game over. Het is een andere mindset.

‘Atletiek brengt relatief weinig supporters op de been. Het is op dat vlak een moeilijke discipline met al die verschillende onderdelen. Plus het is niet wij-tegen-zij, wat toch zorgt voor een andere sfeer in het stadion. In het voetbal zijn er bijvoorbeeld Beerschotsupporters en Antwerpsupporters. Het zijn wij tegen hen op dat moment. De atletiekliefhebber supportert uiteraard voor de Belgen, maar heeft ook oog voor de andere atleten. De fans zijn dus in geen honderd jaar met elkaar te vergelijken.

‘De haat tegenover Antwerp valt overigens best mee in onze familie. We zullen er nooit fan van worden, maar we zien ook wat we zien. Ze zijn goed bezig en ik gun het Antwerp. Al had ik liever dat het Beerschot Wilrijk was. Het is jammer dat er zo veel haat is tussen die twee clubs. Het is alsof je als Antwerpenaar moet kiezen, de ene of de andere ploeg. Allebei is onmogelijk.

‘Eind maart nam Beerschot Wilrijk Rupel Boom over en kreeg ik het aanbod om mee te werken aan de jeugdwerking. Ik zou daar graag het aspect ‘coach de coach’ willen invoeren. Ik hoor vaak van ouders dat een club hun kind in de steek laat. Ze zijn niet meer welkom omdat ze niet goed genoeg zijn. ‘Ga maar iets anders zoeken. Vind je voetballen eigenlijk wel leuk? Nee hé, ik zie het’, krijgt het kind dan te horen. Wij willen dat elk spelertje op een niveau kan voetballen waar het zich goed voelt. Anders gaan kinderen bij wijze van spreken een burn-out krijgen, sommigen nemen zoiets voor de rest van hun leven mee. Daarom vind ik het belangrijk dat trainers kunnen leren van een mental coach. Wanneer je beschikt over een goede jeugdopleiding zullen daar ook automatisch goede spelers uit voortvloeien. Beerschot heeft wel een aantal goede voetballers gehad – denk maar aan Jan Vertongen, Radja Nainggolan en Thomas Vermaelen. Maar het valt op dat ze op jonge leeftijd zijn vertrokken om ergens anders hun opleiding te krijgen. We moeten ervoor zorgen dat we die gasten iets te bieden hebben zodat ze bij ons blijven.

‘Ik heb het aanbod aangenomen omdat het natuurlijk den Beerschot is. Er is een link. Dat maakt het ook geloofwaardig, maar stel dat de club mijn visie afblokt omdat het te veel geld kost of omdat ze het op een andere manier ziet, dan stopt het gewoon.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier