Er is nauwelijks tijd om te herademen tijdens deze voetbalzomer: de conclusies van het WK zijn nog maar net opgedroogd of Standard en Zulte Waregem trappen volgende vrijdag de nieuwe competitie op gang. Veel is er op sportief vlak niet blijven hangen van het wintersprookje in Zuid-Afrika, behalve de vaststelling dat ook het internationale topvoetbal een steeds defensievere richting inslaat. Vrijwel ieder team speelde met twee verdedigende middenvelders, in een soort 4-2-3-1, zekerheid stond voorop. Vele wedstrijden groeiden uit tot een tactisch schaakspel, gestuurd door bange trainers.

Een paar weken geleden zei de Duitse bondscoach Joachim Löw dat het hem meer gaat om de manier van voetballen dan om de resultaten. Hij vindt dat trainers die niet durven verliezen de ontwikkeling van hun elftal remmen. Een mooie gedachte, maar trainers zijn overlevers die vaak onder een emotioneel denkend bestuur met de hakbijl boven het hoofd werken en uit lijfsbehoud kiezen voor de korte termijn.

Bij de zestien eersteklassers die nu deel uitmaken van de Jupiler Pro League waren er de afgelopen vijf jaar 81 trainers aan het werk. En in vergelijking met één jaar geleden kwam het in elf van de zestien verenigingen tot een trainerswissel.

Het zal allemaal nauwelijks tot machtsverschuivingen leiden. Anderlecht zet zijn verjongingsproces verder, verloor met Jelle Van Damme wel een belangrijke schakel, maar zal onder de regie van de rustige Ariël Jacobs het al aanwezige prille talent verder zien ontluiken. AA Gent behield zijn kern, zag met Michel Preud’homme wel de architect van het succes vertrekken, maar haalde met Francky Dury een gedreven vakman binnen. Club Brugge is tevreden met zijn transferpolitiek, voerde met commercieel manager Patrick Orlans een flagrante stijlbreuk door naast het veld en hoopt dat de door Adrie Koster in de ploeg geslepen automatismen nu meteen gaan renderen. Veel onduidelijkheden zijn er bij Standard, dat nog maar drie spelers telt uit de basiself die in 2009 de titel pakte. Na een paar jaar van continuïteit is herbeginnen weer het credo langs de boorden van de Maas. Net zoals bij Germinal Beerschot, waar de komst van Glen De Boeck voor een hoog verwachtingspatroon zorgt, alsof er op het Kiel een reddende engel is neergedaald. En wat staat er bij RC Genk te gebeuren, waar Frank Vercauteren het voorlopig zonder versterkingen moet doen, nadat er de afgelopen jaren niet altijd even succesvol werd geïnvesteerd?

Vorig seizoen verbaasden STVV en KV Kortrijk met een ticket voor play-off 1, maar beide ploegen lijken aan kwaliteit te hebben ingeboet en zoeken naar andere contouren. Bij Zulte Waregem komt het eropaan een nieuwe identiteit te vinden zonder de dominante aanwezigheid van Francky Dury, terwijl bekerfinalist Cercle Brugge op drie huurspelers van Sporting Lissabon en het enthousiasme van Bob Peeters rekent.

KV Mechelen wil onder de in Nederland als trainer gerijpte Marc Brys iets rechtzetten. En dat geldt zeker voor Lokeren, waar Roger Lam-brecht, die eerder zijn afscheid aankondigde, nu toch voorzitter blijft en bovendien nog eens de geldbeugel bovenhaalde. Westerlo trok vooral Belgische jongeren aan, in tegenstelling tot Sporting Charleroi – dat samen met Standard wel de jongste ploeg heeft in eerste klasse. Eupen wordt door velen als degradatiekandidaat aangezien, maar rekent net zoals het ambitieuze Lierse op het elan van vorig seizoen om te stunten. Goed in ieder geval dat in de vorig seizoen hertekende competitie de nummers vijftien en zestien nog tegen elkaar spelen en er geen sprake meer is van een horrorscenario waarin clubs maanden werkloos moeten toekijken.

Op de vooravond van de nieuwe competitie blijkt nog niet iedereen klaar met zijn huiswerk, trainers schreeuwen nog om versterkingen. Tot en met zondagavond waren er 89 transfers gerealiseerd, onder wie maar liefst 53 buitenlanders. Dat is bijna 60 procent.

Het valt af te wachten of de leemtes zijn ingevuld. En of er hier voldoende rekening gehouden is met een tendens die ook op het WK bleek: het belang van diepgaande middenvelders en naar binnen komende flankspelers om versterkte defensies open te breken.

door JACQUES SYS

“Bijna 60 procent van de nieuwe spelers zijn buitenlanders.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier