Cagliari wisselt nog maar eens van coach.

Het ontslag van Nedo Sonetti zat er al een tijdje aan te komen. Net voor de kerst hield hij het voor bekeken, maar clubvoorzitter Massimo Cellino weigerde hem te laten gaan toen de voor de hand liggende vervanger, Marco Giampaolo, bedankte voor de eer. Giampaolo was nog maar in november zelf ontslagen en vervangen door Sonetti. Vorig seizoen was Giampaolo – die toen als coach aan de competitie was begonnen – al eens ontslagen, maar na negen speeldagen werd hij in februari 2007 teruggehaald. Hij slaagde erin om op de voorlaatste speeldag het behoud af te dwingen. Een heus mirakel.

Sonetti wordt vervangen door Davide Ballardini, de man die hij twee jaar geleden zelf verving. Ballardini was na de derde speeldag in de plaats van Daniele Arrigoni gekomen. Een 0-0-gelijkspel tegen Treviso kostte Ballardini de kop. Sonetti volgde hem op en verzekerde het behoud, maar mocht vervolgens ook beschikken.

In zestien jaar tijd voerde voorzitter Cellino al 28 trainerswissels door. In februari 1992 ging hij als jongste clubvoorzitter in de Serie A aan de slag. Hij bezorgde Cagliari na twintig jaar opnieuw Europees voetbal. In 2000 degradeerde de ploeg uit de Sardijnse hoofdstad, om vier jaar en acht trainers later terug te keren op het hoogste niveau.

Begin 2008 dreigt voor de hekkensluiter een nieuwe degradatie. In het tussenseizoen verloor de club drie aanvallende pijlers: David Suazo trok naar Inter, Mauro Esposito naar AS Roma en Antonio Langella naar Atalanta.

Langs de inkomende kant is de balans mager: de enige speler met naam is Pasquale Foggia, met wie Giampaolo twee jaar geleden bij Ascoli gewerkt heeft. Foggia, die toebehoort aan Lazio, was de tweede helft van vorig seizoen uitgeleend aan Reggina, maar werd daar voor de rechter gesleurd door een ploegmaat die beweerde door Foggia’s vrienden te zijn aangevallen. Voorin doet Cagliari het dit seizoen met drie spitsen ( Alessandro Matri – topschutter met vier goals -, Robert Acquafresca en Joaquin Larrivey) die debuteren in de Serie A.

Om het gemiddelde van twee tegendoelpunten per competitiewedstrijd omlaag te krijgen wil Cagliari alvast Marco Storari (30) als nieuwe keeper bij het Spaanse Levante weghalen. Daar fungeert hij als doublure voor Vladan Kujovic (ex-Eendracht Aalst).

Milancoach Carlo Ancelotti gaf aan dat de amper achttienjarige Braziliaan Alexandre Pato, die vanaf 1 januari speelgerechtigd is, waarschijnlijk geselecteerd zal worden voor de eerstvolgende competitiewedstrijd tegen Napoli. Pato werd in september voor 22 miljoen euro weggekocht bij Internacional. De Braziliaanse spits volgt al sinds zijn transfer in september een aangepast trainingsprogramma in eigen land en bij Milan.

2008 is het jaar waarin kampioen en competitieleider Inter zijn 100ste verjaardag viert. Dat gebeurt op 29 maart. Daarmee is Inter de jongste van alle topclubs. De oudste Italiaanse club is Genoa, dat in 1893 ontstond.

Tijdens het EK neemt de Italiaanse nationale ploeg zijn intrek in het Oostenrijkse kuuroord Baden, hoewel het zijn drie kwalificatiewedstrijden in Zwitserland afwerkt. De reden? Rust.

Fiorentina haalde Daniele Cacia (24) voor 4,5 miljoen euro weg bij Piacenza. De spits maakte sinds 2005 40 doelpunten voor de tweedeklasser.

Bij tweedeklasser Bari krijgen Tony Sergeant en Jean-François Gillet een nieuwe trainer. Vincenzo Mattarese, de vader van international Marco, gooide vorige week de handdoek. Zijn opvolger is de 38-jarige Antonio Conte, die vorig jaar tweedeklasser Arrezzo coachte. Als speler kwam de middenvelder twintig keer voor de Squadra uit en voetbalde hij dertien jaar (tot 2004) voor Juventus, waar hij jarenlang aanvoerder was. Conte is bij Bari al de achtste trainer in de laatste zeven jaar. Bari staat op zes na laatste en verdedigt een krappe voorsprong van twee punten op de degradatieplaatsen.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier