Het blijft onrustig op Mambourg. De trainerswissel MathijssenLászló leidde zaterdag niet tot puntengewin en bovendien bracht het de interne spanningen tussen enerzijds voorzitter Abbas Bayat en anderzijds zijn neefjes Mogi (algemeen manager) en Mehdi (commer-cieel directeur) en Raymond Mommens (verantwoordelijke voor de scouting en nauw aanleunend bij Mogi) naar een kookpunt. Dat trio pleitte bij hun oom tijdens de zomer voor een terugkeer van Mathijssen en onlangs nog tégen het ontslag van de trainer, toen Charleroi met 0-5 van Club Brugge verloor. Ze beten echter in het zand. De tegenstellingen werden daardoor zo scherp dat Abbas Bayat zich eind vorige week liet ontvallen dat hun ontslag een kwestie van tijd was. Hij bereidde een paleisrevolutie voor en wilde zijn familie en hun scout slachtofferen in de hoop het tij te keren.

Abbas Bayat en de nieuwe coach Csaba László (46) staan al maanden in contact met elkaar. Abbas bond tijdens de zomer nog in, maar anderhalve week voor de thuiswedstrijd tegen Club Brugge praatte de voorzitter van Charleroi alweer met de entourage van de nieuwe trainer. De 0-5 tegen Club heeft het ontslag van Mathijssen dus niet bepaald. László is de derde coach die uit Schotland komt, maar niet altijd via dezelfde tussenpersonen. Abbas Bayat hoopt wel dat het de derde en goeie keer is, want van de twee voorgangers van László, John Collins en Tommy Craig, had hij geen hoge dunk.

Csaba László werd geboren uit Hongaarse ouders die na WO II naar Transsylvanië (Roemenië) vluchtten. De Hongaarse minderheid kreeg het daar onder dictator Nicolae Ceausescu zwaar te verduren. László herinnert zich hoe zijn ouders en hij kerkgangers waren, maar dat geheim moesten houden en hoe voedsel en elektriciteit sterk gerantsoeneerd waren. Toen hij voetballer werd, kreeg de familie wel een aantal privileges.

Zijn voetballeven was hard: op zijn 20e vluchtte hij naar West-Duitsland en op zijn 27e was hij al afgeschreven voor het profvoetbal, na acht knieoperaties. Hard was ook zijn trainersloopbaan. Hij werkte onder meer in Oeganda en als adjunct van de Hongaarse nationale ploeg. In die functie maakte hij kennis met Mambourg, toen hij er Miklos Lendvai kwam scouten. In Schotland werkte hij bij Heart of Midlothian, een club met een dictator als eigenaar: Vladimir Romanov. Het was omwille van een dispuut met hem – te veel sportieve bemoeienissen – dat aan hun samenwerking in januari 2010 een einde kwam.

Magic Man was zijn bijnaam in Oeganda, nadat het land won van Angola en Nigeria. Om Charleroi in eerste te houden, zal László wel wat voodoo kunnen gebruiken.

PIERRE DANVOYE & PETER T’KINT

Het ontslag van Mogi en Mehdi zou slechts een kwestie van tijd zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier