Transfer met uitstel: een risico?

Naby Keïta: een ongewone transfer van Leipzig naar Liverpool. © BELGAIMAGE

Liverpoolmanager Jürgen Klopp krijgt zijn zin: Naby Keïta als vervanger van Emre Can. Vanaf volgend seizoen toch.

Dietrich Mateschitz (73) van RB Leipzig ging uiteindelijk overstag, nadat de Oostenrijkse Red Bulleigenaar afgelopen zomer herhaaldelijk had gesteld dat sterkhouders Timo Werner, Emil Forsberg en Naby Keïta niet zouden vertrekken. Want hij wil graag zien hoever de sportieve mogelijkheden van coach Ralph Hasenhüttl (ex-KV Mechelen, ex-Lierse) reiken met de Duitse vicekampioen in de Champions League.

Alleen zat er in de verbintenis (tot 2020) van de 22-jarige Guinese centrale middenvelder een transferclausule, die volgend jaar in werking gaat. Liverpool werd bereid gevonden om zijn eigen transferrecord te verbreken (de Reds betalen ongeveer 52 miljoen euro) voor de ballenafpakker bij uitstek, die dus op 1 juli 2018 overstapt. Pocketspeler Keïta (1m72), in 2016 overgekomen van Salzburg, is de drijvende kracht van Leipzig, de 24-voudige international scoorde 8 keer in 31 competitieduels en gaf ook 8 assists.

De ‘ideale stofzuiger’ zal in Liverpool jaarlijks 12 miljoen euro verdienen. Hij stond helemaal boven aan het verlanglijstje van Jürgen Klopp (50), die wil anticiperen op het feit dat zijn andere lievelingsspeler, Emre Can (23), straks einde contract is. De 15-voudige Duitse international, die bij de Reds meestal aan de zijde van aanvoerder Jordan Henderson (27) opereert, wordt vooral geprezen om zijn grote motor, fysieke kracht en technisch vermogen. Maar de middenvelder met Turkse roots, sinds 2014 aan de slag op Anfield Road, weigert bij te tekenen en flirt al geruime tijd met Juventus.

Ook zusterclub RB Salzburg mag zich in de handen wrijven met deze deal, want de Oostenrijkse kampioen – die er voor de tiende keer niet in slaagde zich te plaatsen voor het kampioenenbal – incasseert 10 procent van de transfersom. De Duitse sensatiepers maakte ondertussen gewag van een stevig risico, want wat gebeurt er eventueel bij een zware blessure van Keïta? ‘Aan zo’n scenario willen we niet denken’, reageerde Klopp bits.

FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier