In de aanloop naar de teleurstellende wedstrijd tegen Wales gonsde het al van de transferbedrijvigheid in het kamp van de Rode Duivels. Dat lijkt niet meteen te zullen stoppen.

‘Ik volg de Rode Duivels al vanaf de jaren 70 en zoiets heb ik nooit meegemaakt. Een schande. Hoe kan je spelers toestemming geven om over een transfer te praten terwijl er een belangrijke match aankomt?’

Een ouder lid van de Belgische persdelegatie is verontwaardigd. Op de persconferentie van woensdag 29 juni (twee dagen voor de match tegen Wales) geeft Marc Wilmots zijn mening: ‘Ik vind dat oké. De spelers worden beloond voor hun werk, ze kunnen zich sportief en financieel verbeteren.’

Ook Thomas Meunier reageert na de match tegen Wales rustig. ‘Ik had ook vanochtend naar Parijs kunnen gaan, dat kwam op hetzelfde neer. Nu opmerkingen maken is zeggen dat je een zware maag hebt nadat je een banaan gegeten hebt. De bondscoach liet me de keus, hij heeft dat goed aangepakt.’

Ook bij andere EK-selecties gebeuren zulke dingen. Zo tekent de Fransman Samuel Umtiti een vijfjarig contract bij Barça een paar dagen voor hij voor het eerst aan de aftrap kwam bij Frankrijk, in de kwartfinale tegen IJsland. Ook de Franse invallersdoelman Steve Mandanda zet een paar dagen voor de kwartfinale zijn handtekening onder een contract, met name bij Crystal Palace.

AFTRAP VAN DE TRANSFERZOMER: MICHY

Woensdag 29 juni om half één ’s nachts meldt de website van L’Equipe de transfer van Michy Batshuayi naar Chelsea. In de namiddag stond de spits aangekondigd voor de persconferentie van de Rode Duivels. Geen ideale timing, want de details van zijn transfer zijn nog niet afgerond. Marseille contacteert de communicatieverantwoordelijke van de Rode Duivels iets voor twaalf uur. Een paar minuten later meldt een persbericht dat Batshuayi die middag de Belgische en internationale pers niet te woord zal staan.

De timing van de transfer verrast de buitenwereld maar niet de insiders. Marseillevoorzitter Vincent Labrune had de DNCG, het controleorganisme van het Franse voetbal, al verwittigd dat Michy voor 30 juni verkocht zou zijn. OM had zijn verkoop al ingeschreven op zijn voorlopige financiële balans van het seizoen 2015-2016, met name bij de inkomsten, voor een bedrag van 25 miljoen euro. De transfer was dus voorzien, om de balans van een club met een enorm tekort wat minder dieprood te kleuren. Het bestuur van l’OM contacteert op maandag 28 juni Marc Wilmots. Die moet zijn toestemming geven voor de medische testen van de speler in het ziekenhuis van Bordeaux in aanwezigheid van twee vertegenwoordigers van Chelsea. Ondertussen wacht ook Standard met ongeduld op het afronden van de deal. Woensdag 29 juni meldt Standardvoorzitter Bruno Venanzi zich op de Académie in Luik, vermoeid na de nachtelijke gesprekken maar gerustgesteld over de financiële gevolgen van Batshuayi’s verkoop voor de Rouches. De spelers drinken een glas op de transfer. Standard had immers een percentage bedongen op de doorverkoop, wat de Luikse club nu zo’n 12 miljoen euro oplevert. Wanneer de transfersom onder de 35 miljoen was gebleven, had Standard genoegen genomen met een lager percentage dan afgesproken.

Een verrassing is het vertrek van Batshuayi naar Engeland niet. Een reportageteam van Sky Sport, dat de tv-rechten op de Premier League bezit, was een paar maanden geleden al naar de Académie in Luik afgezakt om er een reportage te maken betreffende de overstap van Batshuayi naar de Premier League.

Alleen stond lang niet vast welke club het zou worden, terwijl ook Juventus even aan de Belgische spits dacht mocht topaanvaller Paulo Dybala al na één seizoen weer vertrokken zijn uit Turijn. In Engeland leidde Tottenham lange tijd de transferdans. Een interessante piste dankzij de deelname aan de Champions League, maar vooral omdat trainer Mauricio Pochettino zelf regelmatig belde, nadat Marcelo Bielsa,die nog met Batshuayi werkte bij Marseille, zijn landgenoot enthousiast had gemaakt over de Belgische spits.

Alleen bereikt Tottenham nooit een akkoord met Marseille, en krijgt het een paar dagen later hevige concurrentie van kleinere clubs. West Ham biedt maandag 39 miljoen, maar dat het nog met zo’n 20 andere spelers contact nam, vond men bij de entourage van Batshuayi een weinig geruststellend signaal als blijk van vertrouwen. Even later biedt Crystal Palace 38 miljoen, gevolgd door de 40 miljoen van Chelsea, club die het uiteindelijk haalt.

MEUNIERS KEUZE

De avond van de wedstrijd tegen Wales geeft Thomas Meunier zichzelf hooguit 30 procent om te tekenen bij PSG. Het belet hem niet om twee dagen later zijn handtekening te zetten onder een contract van vier jaar. Alles is zo goed als geregeld op maandagavond 28 juni wanneer Meunier de bestuurders van PSG in Parijs ontmoet, alvorens in de namiddag van 29 juni terug te keren in het hotel van de Rode Duivels. Even vreesde de voormalige Brugse rechtsback nog dat hij maar tweede keus zou zijn voor Serge Aurier. Uiteindelijk woog de komst van de nieuwe trainer Unai Emery zwaar door. ‘Thomas had niet bij PSG getekend als Emery daar geen trainer geworden was’, zegt een insider uit het kamp van de Rode Duivel. De contacten tussen Meunier en PSG dateerden al van tevoren. Een jaar geleden liet Patrick De Koster, makelaar van Kevin De Bruyne zich al ontvallen dat hij Olivier Létang (adjunct-sportief directeur van PSG) ontmoet had om te praten over de toekomst van KDB maar ook over een eventuele transfer van Meunier naar de Parijse topclub. Sindsdien was de belangstelling voor de Luxemburger alleen maar toegenomen. Meunier gaf toe dat hij kon kiezen tussen PSG, Napoli, West Ham en Torino. Ook AS Roma, Liverpool en vooral Manchester City waren geïnteresseerd, die laatste club via zijn sportief manager Txiki Begiristain.

…EN DE ANDEREN

Op de dag van België-Wales poseert Christian Kabasele fier met de trui van zijn toekomstige club Watford, die tien miljoen euro betaalt aan KRC Genk. Het bestuur van Watford toonde zich niet rancuneus aangezien Mogi Bayat opnieuw mocht delen in de winst, een jaar nadat hij met Obbi Oulare (toen van Club Brugge) een van de flops op de transfermarkt naar Watford had gebracht. Oulare is intussen overigens van makelaar veranderd.

Het zal daar niet bij blijven, wat betreft transfers bij de Rode Duivels. Axel Witsel onderhandelt met Engelse (Everton) en Italiaanse teams (Napoli, AS Roma) terwijl ook China een piste blijft. Marouane Fellaini twijfelt tussen een verlengd verblijf bij Manchester United en een laatste grote financiële slag slaan in Rusland of China. Christian Benteke wil dan weer graag weg bij Liverpool maar heeft nog geen overeenkomst met Crystal Palace.

DOOR THOMAS BRICMONT IN FRANKRIJK – FOTO’S BELGAIMAGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier