HSV rekent zich rijk.

Sinds 2006 haalde Dietmar Beiersdorfer met vier toptransfers bijna 55 miljoen euro binnen voor Hamburger SV. In Duitsland geniet hij daarom de alleszeggende bijnaam Transfer-Künstler, vrij vertaald ’transferkunstenaar’. In 2004 haalde Beiersdorfer voor 3,8 miljoen euro onze landgenoot Daniel Van Buyten weg bij Marseille. De Rode Duivel ontwikkelde zich zodanig goed bij de Hanseaten dat Bayern München in 2006 tien miljoen euro neertelde voor de centrale verdediger. Daarmee stopte de uitverkoop niet, want ook de Nederlandse international Khalid Boulahrouz verhuisde in 2006. Chelsea betaalde maar liefst 11 miljoen euro. Vorig jaar werd smaakmaker Rafael van der Vaart voor 14 miljoen euro afgestaan aan Real Madrid, terwijl vorige week het steenrijke Manchester City 19,5 miljoen euro op de bankrekening bijschreef voor de Nederlandse international Nigel de Jong (24). Trainer Martin Jol begrijpt maar betreurt ook de gang van zaken. “Ik verlies opnieuw mijn beste speler”, weet hij. “Een pijnlijk geval. Nigel is een speler die zowel kan opbouwen als afbreken. Als controlerende middenvelder is dat een extra kwaliteit. We krijgen een aantal miljoenen, maar dat wil niet zeggen dat we een speler met dezelfde troeven kunnen aantrekken. Het wordt lastig.”

Als je weet dat HSV voor Boulahrouz (1,5 miljoen euro, RKC), Van der Vaart (5, Ajax) en De Jong (1,5, Ajax) in totaal maar 8 miljoen euro betaalde, dan weet je dat de clubleiding zich terecht rijk mag rekenen. Een winst van bijna 37 miljoen euro op drie voetballers, het kan tellen. “Wij proberen altijd spelers aan te werven die zich hier verder kunnen ontwikkelen”, reageerde Beiersdorfer op zijn aanwervingspolitiek in Bild-Zeitung. “Natuurlijk raken we niet graag talentvolle voetballers kwijt. Maar intussen groeiden we wel uit tot het favoriete winkeladres van Europese topclubs zoals Real Madrid, Chelsea en Bayern München. Dat maakt het voor ons ook lastig om definitief aansluiting te krijgen bij de absolute top in de Bundesliga én Europa.”

Bayern München haalt op het einde van het seizoen transfervrij de talentrijke middenvelder Alex Baumjohann (22), een supertechnicus, weg bij Borussia Mönchengladbach. Willy Sagnol (31) stopt door aanhoudende achillespeesproblemen. Lukas Podolski (23) keert komende zomer voor tien miljoen euro terug naar FC Keulen, waar de overbodige spits een overeenkomst kreeg tot 2013.

Ümit Özat (32) kreeg positief nieuws. De Turkse aanvoerder van FC Keulen onderging een hartonderzoek van meer dan twee uur en kreeg de toelating om vanaf einde februari de looptrainingen te hervatten. Na een hartstilstand tegen Karlsruhe (augustus 2008) vreesde de verdediger even voor het einde van zijn loopbaan.

Bondscoach Joachim Löw (48) haalt voor de oefeninterland op 11 februari tegen Noorwegen Torsten Frings (31, Werder Bremen) opnieuw bij de selectie van de nationale ploeg.

Steve Gohouri (27), een verdediger, is het zevende slachtoffer bij Borussia Mönchengladbach van coach Hans Meyer (66), die de Ivoriaan verzocht een nieuwe werkgever te zoeken.

De Servische aanvaller Danijel Ljuboja (30) maakt niet langer deel uit van de profkern van VfB Stuttgart. De moeilijk handelbare international werd door trainer Markus Babbel als “ongewenst” bestempeld.

VfL Wolfsburg contracteerde met Peter Pekarik (22) een Slovaakse rechtsback van MSK Zilina tot 2013.

Hoffenheim verhuisde afgelopen weekend naar zijn fonkelnieuwe stadion, dat plaats biedt aan 30.000 toeschouwers en 60 miljoen euro kostte. Ondertussen werden al 20.000 abonnementen verkocht.

Hamburger SV kan vrijdag tegen Bayern München geen beroep doen op de Servische spits Ivica Olic, die voor twee duels werd geschorst na een opstootje met Eduardo (Hoffenheim) op winterstage in La Manga.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier