De transfermolen draait weer volop. Hoe deden de spelers het die het afgelopen jaar door de eersteklassers gehaald werden? Wie twee derde van de tijd gespeeld heeft, krijgt een positief rapport. Met blessures of schorsingen werd geen rekening gehouden.

ANDERLECHT Conclusie

Het tegenvallende eindresultaat verdient enige nuance. FrankAcheampong en Andy Najar speelden weinig omdat ze in het voorjaar niet ingezet werden, wegens gehaald met het oog op dit seizoen en de komende jaren. De grootste tegenvallers zijn de Nederlanders die in januari kwamen: Samuel Armenteros (alweer weg) en Demy de Zeeuw (wisselt goed en slecht af). Er is ook het raadsel Luka Milivojevic, die meer dan de helft van de wedstrijden speelde maar nog niet echt kon overtuigen. Of lag het verwachtingspatroon voor hem te hoog? FedericoVico, aangekondigd als een zeldzaam talent, had bij zijn komst geen adelbrieven voor te leggen en verdient krediet. De negen goals die AleksandarMitrovic maakte sinds begin september blijven in de schaduw van zijn transfersom (5 miljoen). Slechts één van de negen maakte hij tegen een team uit de top zeven. Fabrice N’Sakala, meteen goed voor een basisplaats, is een voltreffer, maar de beste transfer lijkt – eindelijk – Anthony Vanden Borre : transfervrij aangekomen in januari voor een laag salaris, maar nu alweer dicht bij de nationale ploeg. Een halfjaar geleden leek dat onwaarschijnlijk. (PiD)

BERGEN Conclusie

De vervanger van JérémyPerbet voorin, ShlomiArbeitman, speelde vaak maar overtuigde (nog) niet. De Fransman GrégoryLorenzi bracht in de tweede helft van vorig seizoen stabiliteit achterin, maar verzoop begin dit seizoen samen met de rest van de verdediging. Wintertransfer VusumuziNyoni was onder Enzo Scifo titularis, maar komt sinds de komst van CedomirJanevski nog amper op het veld. De rampzalige competitiestart noopte de club inderhaast nog vier spelers aan te trekken. RichardSoumah en vooral ChristopheDiandy spelen ook vaak, maar de Fransen SteveBeleck, wiens contract inmiddels alweer ontbonden is, en HarryNovillo vielen door de mand. (JM)

CERCLE BRUGGE CONCLUSIE

Vijf van de elf inkomende transfers van vorig seizoen stonden minstens twee derde van de speeltijd op het veld. Frederik Boi was de enige wintertransfer die tijdens de reddingsoperatie eind vorig seizoen (na de trainerswissel Foeke BooyLorenzo Staelens) in de basis stond. Joaquin Boghossian, Francis Dickoh en Joey Godee zijn alweer weg. Laatstgenoemde kreeg eind mei wel een contract van drie jaar, zoals bij zijn komst was afgesproken in geval Cercle zich zou redden, maar hij werd uitgeleend aan Go Ahead Eagles. Vier van de zeven zomertransfers waren tot nu toe basisspeler: de definitieve transfers Bart Buysse, Thibaut Van Acker en Junior Kabananga en de leenkeeper Joris Delle. Miguel Vandamme is een jonge keeper uit bevordering die toekomstgericht werd aangetrokken. Gaetano Monachello (19) werd geleend van AS Monaco, maar is alweer vertrokken. Gaël Etock (20) kreeg een contract van een jaar maar kon zijn talent nog onvoldoende omzetten in rendement. (CV)

CHARLEROI Conclusie

Vorige winter bleef het relatief kalm op Mambourg (slechts drie spelers werden gehaald) maar David Pollet was wél een schot in de roos als afwerker en aangever. Gratis overgekomen van Beerschot speelde GuillaumeFrançois vorig seizoen amper, maar sinds de komst van trainer Felice Mazzu is hij titularis. Bij de vele inkomende transfers van afgelopen zomer hebben enkel SébastienDewaest en NeeskensKebano getoond dat ze iets in hun mars hebben. Van DamienMarcq en StergosMarinos werd meer verwacht, terwijl OlivierRenard al opnieuw vertrok naar KV Mechelen. De Senegalezen JamalThiaré en MohamedDaf kwamen weinig in actie maar kunnen toekomstgericht wel iets bijbrengen. EvansKondogbia (gehaald bij FC Liège) heeft niet het potentieel van zijn broer Geoffrey. (JM)

CLUB BRUGGE CONCLUSIE

Met tien mislukte en drie gelukte transfers krijgt het beleid van Club Brugge een onvoldoende. Met deze nuances: Laurens De Bock is zich na een moeilijke start aan het herpakken. Zijn cijfers worden vertekend door de rode kaarten waarmee hij zichzelf een aantal wedstrijden buitenspel zette, vooral in de loop van vorig seizoen, toen hij maar aan 40 procent speeltijd kwam. Idem voor Duarte en De Sutter die door blessures net onder de 2/3-grens van de speelminuten bleven. Voor de Chinees Wang was het met de komst van Preud’homme dan weer compleet voorbij, geen seconde meer actief en maar twee keer in de kern. Andere vaststelling: je moet in je (buiten)land al een international zijn om het bij Club als nieuwkomer te maken. Duarte is dat, Sobota ook. Ryan werd het, zijn talent staat buiten kijf. Gokkenmoet Club niet meer doen, dat bewijzen de zwakke cijfers van Adu, Fatai en de nieuwkomers Vlachos, Fourlanos en Monteiro. (PTK))

RC GENK CONCLUSIE

In Genk was de duurste aankoop vorig jaar die van Pelé Mboyo, maar veel kon de bekerwinnaar nog niet van zijn nieuwe spits genieten: in september, dik een maand na zijn komst, raakte hij al geblesseerd. Eerst was er sprake van een lichte kwaal, maar uiteindelijk duurde het drie maanden eer hij weer speelde. Genk linkte dat aan het trainings- en het matchritme, die anders zijn dan bij AA Gent, zijn vorige club, maar Genk deed ook geheimzinnig als er specifieke vragen kwamen over de lichamelijke problemen van Mboyo. Hoe dan ook, de topaankoop moet zijn waarde voor Genk nog bewijzen. Verdediger Kara Mbodji deed dat intussen al uitvoerig en groeide uit tot een van de defensieve sterkhouders van trainer Mario Been. Daartegenover staat dat de houterige spits Kim Ojo tot nader order het label ‘miskoop’ verdient en dat Been ook nog niet warm werd van de andere aanvaller die hij voorgeschoteld kreeg: Albian Muzaqi. (KDR)

AA GENT CONCLUSIE

Gent had twee trainers met elk totaal verschillende voetbalopvattingen. Fernández koos voor combinatievoetbal, waardoor atletische types als Coulibaly en Lepoint weinig of minder aan de bak kwamen. Hubert was lang een certitude aan de zijde van Neto, maar speelt te lateraal en achteruit volgens Rednic, die graag opteert voor kracht. Zukanovic is een sterkhouder links centraal achterin, maar viel na de WK-kwalificatie uit met een schaambeenblessure. Routinier López fungeerde als rustbrenger en aanspeelpunt. Diogo speelde altijd onder Fernández, Rednic vond hem fysiek onvoldoende voor België. Asare werd gehaald als linksachter, maar is meer middenvelder en speelt veel. Ook Dejaegere ontpopte zich tot basiskracht. Pirez, aangeworven via Fernández, kreeg een onvoldoende van Rednic, die de ex-Standardjongeren Locigno en Delporte overhevelde naar de A-kern, maar vooral gecharmeerd raakte van het potentieel van Gavazaj. Pedersen zocht zijn positie, Privat legt zichzelf te veel druk op en blijkt niet complementair met de Deen. (FV)

KV KORTRIJK CONCLUSIE

Vier van de twaalf inkomende transfers van vorig seizoen stonden twee derde van de speeltijd op het veld: Ivan Santini, Zarko Tomasevic, Elimane Coulibaly en de van Anderlecht geleende belofte Michaël Heylen. Maxime Chanot was een revelatie tot hij eind augustus op training een enkel brak. Stijn De Smet werd in de loop van de heenronde basisspeler en groeide uit tot een belangrijke pion. De van AA Gent geleende jongere Benito Raman en Teddy Chevalier kwamen minder aan spelen toe nadat de ook al van AA Gent geleende Coulibaly was aangetrokken, omdat coach Hein Vanhaezebrouck met twee grote centrumspitsen en zonder flankaanvallers ging spelen. Enige wintertransfer Bap-tiste Ulens kwam naar KV Kortrijk als doublure voor Mustapha Oussalah. Michaël Clepkens werd in november na de blessure van Rémi Pillot gehaald als tweede doelman. De centrale middenvelders Branimir Petrovic (ervaren) en Robert Klaasen (onervaren) werden tot nu toe amper opgesteld. (CV)

SK LIERSE CONCLUSIE

Van de wintertransfers bleef na de zomer niemand over. Van de zomertransfers was Wanderson een openbaring. Rechtsachter Jääger toonde zich tot zijn blessure een aanwinst, waardoor de later gekomen Carl Hoefkens langer dan hem lief was nagelbijtend op de bank bleef. Ghaly wisselde ups en downs af, maar is een centrale figuur in het elftal, net als Losada,die de meeste speelminuten telt maar nog niet het verwachte niveau haalde. Met Dolly Menga – terug na een uitleenbeurt bij Torino – blijft het bij veel inzet en goeie wil, terwijl Tony Watt een vraagteken blijft.De spitspositie blijft een pijnpunt. Slechts 5 nieuwkomers op 24 maakten de helft van de minuten vol. Ruim onvoldoende. (GF)

LOKEREN CONCLUSIE

Lokeren groeide onder het duo Peter Maes en Willy Reynders uit tot een club met een doordacht transferbeleid. Dat deze balans toch negatief oogt, heeft deels te maken met hun visie om al in de winterstop te kopen voor het volgend seizoen. Dat die spelers in het begin minder aan spelen toekomen, is dus eerder logisch. Een andere verklaring is het profiel waarop gezocht wordt. Een aantal spelers is bewust ingehaald als versterking in de breedte (Despotovic, Scholz, Verhulst, Dutra, Balufo), anderen moesten meteen een meerwaarde betekenen (Odoi, Remacle). In dat opzicht is de balans positief. De zware meniscusblessure van Remacle, die zolang hij fit was telkens in de basis startte, was een domper. Hans Vanaken, een wissel op de toekomst, bleek meteen een schot in de roos. Dutra wierp zich pas de laatste weken voor de winterstop op als titularis, vandaar zijn verrassend lage quotering. De enige van het lijstje die als overbodig beschouwd werd en mocht vertrekken, is de Spanjaard Walter Balufo. (MS)

KV MECHELEN CONCLUSIE

Hoewel de naakte cijfers een te hard verdict geven, vormen ze toch een signaal. Sören Ihssen kwam als derde doelman, het is haast logisch dat hij nog niet speelde. Dat 19-jarigen als Glenn Claes en Seweryn Michalski tijd nodig zouden hebben, was ook ingecalculeerd. Maar dat Michalski bij zijn aankomst amper Engels bleek te spreken, was dan weer illustratief voor de hiaten die de afgelopen tijd vielen in het voordien zo gedegen transferbeleid van KV. Ook spits Viktor Prodell maakte nog geen reclame voor de scoutingcel. KV voorzag zijn sportief directeur Fi Vanhoof (72) intussen van een assistent. Opvallend ten slotte is dat er zelfs kanttekeningen zijn bij de jongens die wél meer dan twee derde van de tijd speelden: ook middenvelder Wilson Kamavuaka werd vooraf niet bijzonder grondig gescreend en spits Benjamin Mokulu maakte nog maar drie competitiegoals voor KV. (KDR)

OH LEUVEN

CONCLUSIE

Dat Buekers (voor de tweede helft van dit seizoen uitgeleend aan KSK Heist) nog niet speelde, is logisch, hij werd gehaald als wissel op de toekomst. Van Cerigioni werd dit seizoen de doorbraak verwacht, maar zijn prima play-offs kenden geen vervolg. Mikulic voldeed in alle opzichten, maar ruimde baan voor Pettersson, over wiens meerwaarde gaandeweg twijfels rezen ondanks een groot aantal speelminuten. Maia speelde slechts een handvol minuten en Haidara zelfs dat niet. Wijns kwam dan weer veel vaker in actie dan gedacht, en niet eens onaardig. Gehaald als back-up voor Vanaudenaerde viel hij in na diens beenbreuk, waarna Bandalovski in allerijl nog werd binnengehaald, een wildeman over wie de ergernissen zich opstapelden. Maar hij speelde meer dan geregeld, wat al vroeg niet meer gold voor Subasic, die helemaal door de mand viel. Ook de slappe prestaties van Ogunjimi laten voorlopig geen wederopstanding vermoeden. Kostovski liet wel al zien over potentieel te beschikken. Enkele doelpunten en hij zou zomaar vertrokken kunnen zijn. Messoudi is de enige inkomende transfer van 2013 over wie positieve unanimiteit bestaat. (JH)

KV OOSTENDE CONCLUSIE

Van de vijftien nieuwe spelers halen er slechts vijf voldoende speelminuten, al moet het seizoen van de nieuwkomer eigenlijk in twee delen opgesplitst worden. KV Oostende wilde het geraamte van de ploeg waarmee het naar eerste promoveerde gericht versterken, maar door een gebrek aan financiële middelen bleken de zeven zomertransfers – Berthelin (derde doelman/keeperstrainer), Dessaer, Hempte, Van Imschoot, Foket, Mushekwi en Brilllant – geen voltreffers. Alleen Brillant speelde zogoed als alle wedstrijden, terwijl Siani al in februari 2013 transfervrij binnengehaald werd. Mushekwi, die voor een jaar van het Zuid-Afrikaanse Mamelodi Sundowns wordt gehuurd, was pas midden augustus speelgerechtigd en kwam pas in beeld toen Vanderbiest zijn ploeg offensiever liet voetballen.

Toen Coucke een paar dagen voor de sluiting van de transferperiode meerderheidsaandeelhouder werd, haalde hij Lukaku, Canesin, Wilmet en Berrier naar de kust. Lukaku en Berrier bleken meteen aanwinsten, terwijl de geblesseerde Canesin een langere inloopperiode nodig had en Wilmet met drie doelpunten óók bepalend was. Ook Ovono, de nationale doelman van Gabon, toonde dat hij een meerwaarde is. (CT)

STANDARD Conclusie

Van de dertien nieuwkomers in 2013 haalde niemand ook maar de helft van de speelminuten. Vooral de wintertransfers vielen tegen. Van de zes nieuwkomers van toen is alleen YujiOno nog op Sclessin, zij het dat hij met een blessure aan de kant staat. De Japanners van RolandDuchâtelet noch de Roemenen van MirceaRednic lieten indruk na. Qua speelminuten doen de zeven zomertransfers het niet veel beter, al zit het rotatiesysteem van GuyLuzon daar voor veel tussen. AlpaslanOztürk en YohannThuram zaten vooral op de bank en zijn alweer weg terwijl AlessandroIandoli terugkeert naar STVV. MehdiCarcela begon aarzelend en werd afgeremd door de blessure opgelopen op het veld van OH Leuven. IgorDeCamargo moet het aanvalsduo BatshuayiEzekiel laten voorgaan. RonnieStam en TalBenHaïm toonden zich niet beter dan de al aanwezige verdedigers. (JM)

WAASLAND-BEVEREN CONCLUSIE

Liefst 22 nieuwkomers waren er in 2013 (twee minder dan ‘recordhouder’ Lierse). Oumarou, Gershon (die de eerste vijf wedstrijden speelde en dan geblesseerd uitviel) en Godemèche kunnen op basis van hun prestaties beschouwd worden als geslaagde transfers, maar krijgen toch een min omdat ze door langdurige blessures behoorlijk lang onbeschikbaar waren.

De wintertransfers waren, op de twee geleende jongens van Anderlecht na, een schot in de roos. Drie Belgen met ervaring, deels profiterend van het feit dat AA Gent Lepoint absoluut terug wilde en een geste deed. In juni bleken De Smet en Remacle voor een definitieve overname financieel nog niet haalbaar. Ook Gershons vervanger Bojovic is tot dusver een geslaagde aankoop.

Derde vaststelling: met een beperkt budget goeie spitsen halen is moeilijk, blijkt uit de speelminuten van Veselinovic, Demjan of Emond, uit derde gehaald en een wissel op de toekomst. (PTK)

ZULTE WAREGEM CONCLUSIE

Twee nieuwkomers werden een vaste waarde: Conte na een aanpassingsperiode in de play-offs van vorig jaar, Kums meteen toen hij eind augustus arriveerde. De twee spitsen die in de zomer kwamen, Cacérès en Sylla vielen vooral in en maakten nog geen verpletterende indruk. Verdedigende middenvelder N’Diaye werd gebarreerd door Malanda en Skúlason, maar kon zich de laatste tien matchen nog tonen. Hij wordt gezien als de vervanger van Malanda. Duplus, van opleiding een rechtsachter, dankte zijn speelminuten vooral aan de afwezigheid van linksachters Verboom en Godeau maar verloor na zijn fatale penaltyfout tegen Roebin Kazan zijn basisplaats. Middenvelder Tarfi, geleend van Anderlecht, kon nog geen speelkansen afdwingen, evenmin als verdediger Mendy. De Senegalezen Diop en Ndoye, Danilo Sarkic en Toudic waren transfers van Patrick Decuyper en werden meteen afgeserveerd door Dury. (JC)

DOOR DE REDACTIE – BEELDEN: IMAGEGLOBE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier