De transfer van Ronaldo afgelopen zomer naar Real, was een heel verhaal. Maar het is niet de eerste keer dat hij ook naast het terrein van zich doet spreken.

1993 Cruzeiro : Lazaroni, de coach van Brazilië in 1990, gaat naar Fiorentina en wil Ronaldo graag meenemen naar Italië. Maar de onderhandelingen verlopen moeizaam en uiteindelijk blijft Ronaldo in Brazilië. Hij speelt één seizoen bij Cruzeiro, dat 5.000 euro betaalde om zich van zijn diensten te verzekeren.

1994 PSV : Ronaldo heeft bij Cruzeiro nog maar 14 wedstrijden gespeeld, maar hij heeft al 12 keer gescoord. Diverse Europese clubs zijn bereid om een enorme pak geld te betalen. Barcelona staat bovenaan de lijst, maar het bestuur vreest een beetje hetzelfde te zullen tegenkomen als met Maradona die ook op jonge leeftijd naar de Catalaanse hoofdstad kwam, maar daar ook al snel weer weg ing. Dan wordt Ronaldo voorgesteld aan Inter en wordt er een prijs van 1,5 miljoen euro op zijn hoofd geplakt. Alleen PSV Eindhoven blijkt bereid om met die som over de brug te komen. Dan verschijnt Giovanni Branchini op het toneel, een Italiaanse manager die dicht bij de Nederlandse club staat en die ook Romario naar Eindhoven bracht. PSV moet uiteindelijk 9 miljoen euro betalen.

1996 Barcelona : In februari 1996 doet Inter een bod op Ronaldo. In eerste instantie zegt PSV heel geïnteresseerd te zijn, maar nadien laten de Eindhovenaars niets meer van zich horen. Barcelona was ondertussen immers op de proppen gekomen met een hoger bod van 15,5 miljoen euro.

1997 Inter : In Catalonië speelt Ronaldo werkelijk op het toppunt van zijn kunnen : 34 doelpunten in 37 competitiewedstrijden, 5 goals in 7 ontmoetingen voor de Beker der Bekerwinnaars en 15 doelpunten in 17 duels voor de beker van Spanje. In april 1997 heeft Branchini een ontmoeting met Ronaldo om hem te melden dat vier clubs geïnteresseerd zijn : Inter, Lazio, Rangers en een vierde die anoniem wenst te blijven (AC Milan ?). Ronaldo heeft al een verlenging van zijn contract getekend maar de relaties met het bestuur van Barcelona zijn erg gespannen. Barcelona heeft een bedrag van 24 miljoen euro op zijn hoofd geplakt. Op 24 april 1997 kiest de spits voor Inter. Toch is hij nog niet vastbesloten om Spanje te verlaten. Zijn managers vragen dat het salaris van de wonderspits (3,1 miljoen euro netto per jaar) wordt verhoogd. De hype is dan al zo groot, dat dit geen probleem is. Hij een salaris van 5,8 miljoen euro. Maar dan komt de toenmalige Barcelonavoorzitter Nunez op de proppen. Die zegt dat de clausule met het bedrag waarvoor Ronaldo weg kon enkel in Spanje gold. Hij wendt zich tot de Fifa, die Barcelona en Inter rond de tafel brengt. Resultaat : Moratti moet nog eens 1,5 miljoen euro extra ophoesten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier