Robinho en Samuel Eto’o bleven in Spanje.

Vorig weekend ging de nieuwe competitie van start, na een zomer waarin Spanje Europees kampioen werd en waarin de ene transfersoap de andere opvolgde. Zo dacht Valencia lang dat het afscheid zou moeten nemen van spits DavidVilla om op die manier de clubfinanciën te saneren. Uiteindelijk werd er toch geld gevonden om hem in de sinaasappelstad te houden en vorige zaterdag toonde de topscorer van het EK 2008 met twee goals tegen Mallorca dat hij wellicht niet meer aan een transfer denkt.

Normaal gesproken had CristianoRonaldo tijdens de zomermaanden de overstap naar Real Madrid moeten maken. Tijdens het tennistoernooi van Wimbledon nam voorzitter Rámon Calderón zelfs even het Spaanse tenniswonder RafaelNadal apart om aan te kondigen dat “het in orde was”. Ook voorzitters van invloedrijke clubs mogen dus niet voor hun beurt spreken … In ieder geval, indien de Portugese supervedette was gekomen, dan had ongetwijfeld de Braziliaan Robinho zijn biezen mogen pakken. Uiteindelijk was het echter niet de club die de speler vroeg om te vertrekken. Robinho gaf zelf aan niet langer te willen blijven, voornamelijk om financiële redenen: Chelsea wilde immers niet enkel 25 miljoen euro (later zelfs 32 miljoen) voor hem neertellen, hij kon in Londen ook gedurende vijf jaar 6 miljoen euro verdienen, terwijl hij zich in de Spaanse hoofdstad tevreden moet stellen met het bagatelletje van 2,1 miljoen per jaar, wat zelfs minder is dan wat RoystonDrenthe verdient.

SamuelEto’o had van zijn kant in principe ook bij een andere club moeten zitten. Nauwelijks was PepGuardiola immers in dienst getreden als nieuwe coach van Barcelona of hij verklaarde al dat hij niet rekende op Ronaldinho, Deco en Eto’o. De eerste twee zitten nu respectievelijk bij AC Milan en Chelsea, maar de Kameroense spits stelde zulke hoge salariseisen dat hij nog altijd op Camp Nou is. Enkel de landskampioen van Oezbekistan, die vorige week trouwens Rivaldo overnam van AEK Athene, was bereid om op die eisen in te gaan. Uiteindelijk kon Guardiola toch weinig anders doen dan Eto’o in de voorbereidingswedstrijden en in de derde voorronde van de Champions League laten mee-spelen. Daarin scoorde de lichtvoetige spits als vanouds met de ogen dicht. Waarop de coach flegmatiek verklaarde dat hij heel blij was met het rendement en het gedrag van Eto’o.

David Villa (26) blijft dan toch bij Valencia. De club legde immers een bod van 47 miljoen euro van Real Madrid naast zich neer.

Rafael van der Vaart (25 ) miste de competitiestart omdat hij als gevolg van een rode kaart tijdens de terugwedstrijd om de supercup tegen Valencia een schorsing opliep.

Ever Banega (18), wordt door Valencia dit seizoen uitgeleend aan Atlético Madrid. Tijdens de periode dat Ronald Koeman coach was van Valencia werd de Argentijn voor een bedrag van 18 miljoen euro weggehaald bij Boca Juniors. Hij tekende voor vijf en een half jaar, maar verzeilde na het vertrek van de Nederlandse coach meteen op de bank.

Tom De Mul (22), die had aangekondigd dat hij na de Olympische Spelen over zijn sportieve toekomst zou beslissen, opteerde ervoor om bij FC Sevilla te blijven. Málaga en Valladolid wilden hem nochtans graag huren, maar na zijn sterke prestaties in China wil hij de uitdaging aangaan om in zijn tweede seizoen in Zuid-Spanje meer speelkansen te krijgen.

Edouard Kabamba (19), de jonge spits uit het belofteteam van Standard, zal op huurbasis één jaar aantreden voor Castilla (tweede klasse B), de satellietclub van Real Madrid. Zijn overstap kadert in het recent afgesloten samenwerkingsakkoord tussen beide clubs.

Raúl (30) werd ook door de nieuwe bondscoach Vicente Del Bosque niet opgeroepen om zijn terugkeer in de nationale ploeg te vieren. Del Bosque pakte wel uit met twee opvallende nieuwkomers: de 20-jarige aanvallende middenvelder Diego Capel van FC Sevilla en de verdedigende middenvelder van Bilbao Andoni Iraola (26).

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier