AC Milan haalde de grootste namen.

Fininvest, de investeringsvennootschap van Silvio Berlusconi, zou eerst de buikriem aanhalen, maar uiteindelijk legde zijn AC Milan nog 24 miljoen euro op tafel voor de Zweedse aanvaller Zlatan Ibrahimovic en 18 miljoen euro voor de Braziliaanse international Robinho. Samen met Pato en Ronaldinho moeten zij een aanvallend gouden vierkant vormen.

De verdediging van de rossoneri, vorig seizoen al de achilleshiel, is echter niet versterkt. Milan recupereerde wel respectievelijk 14 en 10 miljoen euro door de verkoop van Klaas-JanHuntelaar en Marco Borriello aan Schalke 04 en AS Roma, maar investeerde dus al bij al vrij fors. Misschien omdat Berlusconi zo hoopt op enig electoraal gewin, maar alleszins omdat de fans het zat waren om voortdurend vanuit de club te horen dat “Milan even goed is als Inter” en “dat de kern goed genoeg is om op alle fronten mee te strijden”.

Massimo Moratti, de voorzitter van Inter, hield zich van zijn kant aan de door Michel Platini verlangde financiële fair play: hij spendeerde slechts 16,5 miljoen euro en boekte 60 miljoen euro transferinkomsten. Ook Sampdoria behield zijn kern, terwijl Udinese en Fiorentina de vinger op de knip hielden. Dat geldt ook voor Napoli, waar voorzitter Aurelio DeLaurentiis herhaalde dat hij vindt dat er te veel geld omgaat in het voetbal: “De fans denken dat de duurste spelers de beste zijn, maar er zijn ook jonge talenten die veel minder kosten.”

Inmiddels bouwden de clubs uit de Serie A een gezamenlijke schuld op van 1,5 miljard euro. Dat is weliswaar minder dan in Spanje en Engeland, maar de Italiaanse clubs moeten zuiniger zijn, omdat zij geen inkomsten halen uit het stadionbeheer. In afwachting van de verhuis naar een nieuw stadion liet Juventus dertien spelers vertrekken en haalde het elf nieuwkomers. Maar daarbij zit niet de beoogde spits, want noch Borriello, noch Antonio DiNatale ging op het aanbod van Juve in. Palermo en Bologna mikken volop op de jeugd, terwijl FC Genoa duidelijk in zijn coach gelooft: het willigde al zijn transferwensen netjes in.

Bolognamiddenvelder Gaby Mudingayi

begon heel sterk aan de Italiaanse competitie. Tegen Inter speelde de oud-speler van AA Gent in de zone van Wesley Sneijder met de opdracht de Nederlander te beletten de lijnen uit te zetten. De Belgische international vervulde die taak met brio. Hij viel op door zijn enorme actieradius. Toen hij op een gegeven ogenblik naar de bil greep, dacht interim-coach Paolo Magnani dat Mudingayi last had van krampen. Hij wilde hem daarom vervangen, maar gelukkig begreep aanvoerder Marco Di Vaio dat het om een misverstand ging. Hij kon zo beletten dat onze landgenoot zou worden gewisseld. Inmiddels kwam Alberto Malesani (50) als coach in de plaats van Franco Colomba, die nog voor de eerste wedstrijd was doorgestuurd omdat hij zijn twijfels had geuit over de kwaliteit van de spelerskern.

Andrea Pirlo, de middenvelder van AC Milan, had een voorname rol in de 1-2-zege van de Italiaanse nationale ploeg bij Estland. Hij trapte immers de twee hoekschoppenwaaruit Leonardo Bonucci en Antonio Cassano scoorden, nadat er werd gerust met een 1-0-achterstand.

De stadions in Italië zijn in slechte staat en ook San Siro ontsnapt niet aan die regel.AC Milan en Inter dienden officieel protest in bij het stadsbestuur om te eisen dat de renovatiewerken aan 9000 vierkante meter van het dak, zoals voorzien, zouden worden uitgevoerd tegen 2011. Als de aanbestedingen niet dringend worden uitgeschreven, lijkt dat moeilijk te kunnen lukken.

De Zweedse aanvaller Zlatan Ibrahimovic zorgde voor een boom in de abonnementsaanvragen bij Milan. Op maandag 30 augustus, de dag van de officiële bekendmaking van de transfer, namen maar liefst 1137 fans een seizoenkaart voor de Serie A en 2749 voor de CL-duels.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier