Bordeaux beschikt over gevaarlijke spitsen.

David Bellion, die afgelopen zomer de overstap maakte van Nice en uitgroeide tot de speerpunt van de aanval, toonde zich bij Bordeaux al erg doeltreffend. Hetzelfde geldt voor de Marokkaan Marouane Chamakh en de Braziliaan Wendel. Nu komt daar ook nog de Argentijn Fernando Cavenaghi bij. Anderlecht is dus gewaarschuwd: de trefkracht van Bordeaux is erg hoog.

Dat Chamakh met Marokko naar de Afrika Cup trok, deed sommige waarnemers vrezen dat Bordeaux voortaan offensief minder sterk voor de dag zou komen. Maar de Argentijn Cavenaghi, doet zijn bijnaam El torito (de kleine stier) alle eer aan. In januari greep hij volop zijn kans en scoorde liefst vijf keer: naast een goal in de beker, maakte hij twee goals tegen Auxerre, één tegen Le Mans en de winnende treffer tegen Saint-Etienne. Vier doelpunten in eerste klasse in 455 speelminuten, dát kan tellen. In alle competities samen stond hij in vijftien wedstrijden negen keer aan het kanon. Hoewel hij meestal op de bank startte, scoorde hij immers ook in de UEFA Cup al vier keer.

Dat werd trouwens tijd want Bordeaux betaalde in de winter van het seizoen 2006/07 liefst negen miljoen euro om de 24-jarige spits over te nemen van Spartak Moskou, waar hij nochtans met twaalf doelpunten in 51 wedstrijden niet overdreven in het oog was gesprongen. “Bij Spartak slaagde ik inderdaad slechts halvelings, maar ik deed er in drie seizoenen naast het veld levenservaring op die me mijn hele verdere leven van pas zal komen”, geeft hij aan. Voordien was hij een van de grote beloftes geweest van het Argentijnse voetbal, want bij River Plate maakte Cavenaghi 55 doelpunten in 88 wedstrijden. Op zijn twintigste was hij daar een even grote vedette als Daniel Ortega, Esteban Cambiasso en Andrés D’Alessandro.

“Hij kan met een korte haakbeweging het spel naar de andere kant van het veld verleggen en zijn positiespel is bijzonder goed”, weet Jean-Marie Lanoë, journalist bij France Football. Zijn vroegere coach Ricardo voegt daaraan toe: “Fernando is echt iemand die in de zestien meter bijzonder alert is. Hij beschikt over een meer dan gemiddelde techniek en blijft koelbloedig voor de goal.” Het is nu aan de Argentijn om te bevestigen, ook als Chamakh straks terug is van de Afrika Cup.

Rio Mavuba, een middenvelder, werd door Rijsel voor zes maanden gehuurd van het Spaanse Villarreal. In de overeenkomst voor de Franse international werd ook een clausule opgenomen met een optie voor een definitieve overstap voor een bedrag van 10 miljoen euro.

Marcelo Gallardo mocht na een jaar opkrassen bij PSG. Omdat zijn salaris te zwaar woog, vertrok de Argentijnse spelmaker naar Washington.

Straatsburg vierde zijn tweeduizendste wedstrijd in de hoogste afdeling met een 2-0-zege tegen Toulouse.

Rijsel kon vorig weekend na enkele slechte weken het tij keren. Het won met 3-1 van Le Mans. Kevin Mirallas startte in de basis en scoorde de eerste goal.

Lens zit sinds de komst van Daniel Leclercq weer in de lift. In tien dagen versloeg het team op eigen veld Lyon en Nancy, de eerste twee in de rangschikking, en ging het winnen bij Valenciennes, dat tot nu toe in eigen huis nochtans ongeslagen was.

Caen zag zijn mooie reeks van acht wedstrijden zonder nederlaag bruusk afgebroken door Marseille. Tegen het team van Erik Gerets verloren de Normandiërs met 6-1.

Elliot Grandin, een middenvelder van Caen, trekt naar Marseille.

Jean-Alain Boumsong (28), de Franse international van Juventus, tekende bij Lyon een contract voor drie en een half jaar. Op het laatste ogenblik leek de Italiaanse club nog stokken in de wielen van de overeenkomst te willen steken, maar Lyon kon genoeg overtuigingskracht en geld (drie miljoen euro) aan de dag leggen om de overgang toch af te ronden.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier