Lichter, kleurrijker en meer hightech dan ooit tevoren. De nieuwe generatie voetbalschoenen geeft ons alvast zin om te voetballen. En u?

Puma PowerCat 1.12 FG

Het nieuwe uithangbord van Puma is niemand minder dan Cesc Fàbregas. De Barcelonaspeler koos zonder twijfelen voor de Puma PowerCat 1.12 FG: “Ik ben echt onder de indruk van dit model. Op het middenveld gaat het er soms erg fysiek aan toe, maar er is meer dan dat vereist. Ik heb een schoen nodig die me beschermt en kracht maar ook comfort biedt. De PowerCat heeft dat allemaal in zich.” Niet alleen een wereldster zoals Fàbregas speelt met de Puma PowerCat, ook Tchité, Goreux en de Italiaan Chiellini kozen voor het nieuwste Pumamodel. Er is ook een volledig wit exemplaar verkrijgbaar. De test leerde ons dat de PowerCat wel eens de enige waardige opvolger van de Puma King zou kunnen zijn. Hij zit alvast even goed en is ondanks zijn gewicht (269 gram tegenover de 318 gram van de King) toch uitermate geschikt voor alle soorten ondergrond. Enig minpunt is de tong die net een beetje te lang – of te kort, zo je wil – is en daardoor enigszins kan irriteren.

Nike CTR 360 Maestri II

Discreet maar toch hip, de nieuwe Nike CTR 360 Maestri II mag je gerust als het soberste aller Nikemodellen beschouwen. Een metaalachtige reflectie, twee verschillende tinten blauw gecombineerd en een oranje accent op zowel lip als achterste noppen. De nieuwste Nike creatie werd bewust – je zou bijna van een trend kunnen spreken – zo sober mogelijk gehouden. Zoals zo vaak het geval is bij Nike werden de veters ook nu weer asymmetrisch in de schoen gezet om een zo groot mogelijk raakvlak met de bal te garanderen. Deze 275 gram lichte Nike is ook beschikbaar in zwart-fluogeel. De test wees uit dat de speciaal gecreëerde raakvlakken aan zowel binnen- als buitenkant voor een optimaal balgevoel zorgen. Als we de zool even buiten beschouwing laten, kunnen we zonder blikken of blozen stellen dat de nieuwe Maestri aan die andere mythische Nikeschoen, de Nike Tiempo, doet denken.

Adidas Adipure 11 Pro (met chip)

Het is geen toeval dat Frank Lampard, Bastian Schweinsteiger en Xabi Alonso met de Adipure 11 Pro spelen. Ze zijn geen van de drie bang om ook wat vuil werk op te knappen en weten dat ze daarvoor op het nieuwste model van de intussen mythische Adidascollectie kunnen vertrouwen. Adidas wil zich tegenwoordig maar al te graag als het innovatieve merk bij uitstek presenteren en slaagt daar wonderwel in dankzij de Adidas MyCoach. Of hoe de Duitse grootmacht traditie en evolutie perfect aan elkaar weet te koppelen. De Adipure is beschikbaar in zwart-wit, bruin-wit, groen-wit, geel-zwart en zwart. De test toonde aan dat de Adipure uitblinkt in zowel balgevoel als comfort. De look is dan weer elegant maar klassiek, zonder saai te worden.

Joma FIT 100

Het Iberische schoenenmerk stelt een model in een momenteel erg hippe kleur voor. De Joma FIT 100 draagt als het ware zorg voor je voeten. De binnenzool is anatomisch aangepast en uitneembaar. Kwestie van het jouw voetzool zo aangenaam mogelijk te maken. De test bewees de uitzonderlijke feel van de Joma FIT 100. Dat heeft het model te danken aan het feit dat de buitenzool aan het bovenleer vastgestikt is. Daardoor past het nieuwste Jomamodel zich ook moeiteloos aan zowel de voet als de ondergrond aan. Dit is het enige model in getest leder en ze laten het bij Joma dan ook niet na om dat in de kijker te zetten. Carl Hoefkens, BojanJorgacevic en Olivier Renard spelen met Joma. De Joma FIT 100 is eveneens beschikbaar in rood-zwart en rood-wit.

Lotto Zhero Gravity 100

Het Zhero Gravitymodel van Lotto doet alleen door de naam al denken aan de voetbalschoen van morgen. Niet alleen zijn look is uniek, eigenlijk is de Lotto Zhero Gravity helemaal een buitenbeentje. Veters komen er zelfs niet aan te pas! Die zijn ook nergens voor nodig aangezien dit Lottomodel zich zowat om jouw voet giet. De bijgeleverde sok kun je maar beter dragen. De Lotto Zhero Gravity is voorzien van de twist’n’go, ofwel de eerste draaiende nop die prestaties zou moeten verbeteren en blessures zou moeten vermijden. Uit de test bleek dat je voeten echt wel gemaakt moeten zijn voor deze nieuwste creatie van Lotto. Als dat het geval is, zul je ze waarschijnlijk zelfs na het voetballen niet meer willen uitdoen. Voor een perfecte symbiose van schoen en voet kun je maar beter voor een half maatje kleiner gaan dan je bij een gewone voetbalschoen zou doen. Dat grootheden zoals Gullit, Savicevic en vooral Seedorf lange tijd bij Lotto zweerden, dwingt respect af. Het Italiaanse merk wil terug naar die tijd en wel door … te innoveren. Met dit lichtgewicht van 250 gram zijn ze alvast goed op weg.

DOOR DANIEL MORENO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier