Zaterdag knokt Lierse op Beerschot om het naakte lijfsbehoud, maar het vuur op het Lisp lijkt al een tijdje gedoofd.

Zelfs de keuze van de stadionmuziek geeft aan hoe Lierse zich tegenwoordig voelt. Amper is de (met 0-2 verloren) wedstrijd tegen KV Mechelen afgefloten, of de dj legt een plaatje op, dat symbolisch weergeeft wat zich op het Lisp voltrekt. Ooit droomde Paul Severs van een carrière als slidegitarist zoals zijn idolen van gitaargroep The Shadows, maar in de jaren zeventig liet hij op aangeven van zijn manager feesttenten vollopen als Vlaams charmezanger. Een beetje zoals Lierse, dat na de overname door Maged Samy in 2007 door diens ronkende verklaringen heimelijk droomde van Champions Leaguedeelname en een nieuw, modern stadion, maar vijf jaar later moet vrezen voor het behoud in eerste klasse in een stadion dat zelfs voor dé match van het jaar met 7794 toeschouwers niet eens voor twee derde vol zit.

Dus vertolkt Paul Severs het Lierse sentiment als hij zingt: “Geen wonder dat ik ween! Dat ik ween van de pijn…”

Na het lied barsten rellen uit in het sfeervak op ‘Den Berg’. Het gaat niet tegen de gehate vijand uit Mechelen, het zijn Liersesupporters die met elkaar op de vuist gaan. Samyheeft dan wel in november 2007 de club van de dood gered, maar vijf jaar later is de doorgaans gemoedelijke aanhang flink verdeeld in pro en contra Samy. De stewards snellen toe. Het zijn ongebruikelijke taferelen op het Lisp.

Op dat moment zit voorzitter-eigenaar Maged Samy al rustig thuis. Zodra Steven De Petter voor KV Mechelen op minuut 68 de 0-2 scoort, heeft hij het stadion verlaten. Dat even later zijn trainer Hany Ramzy tot drie keer toe zijn functie ter beschikking stelt, krijgt Maged Samy niet meer mee. Hij was niet meteen van plan om zondag of maandag in te grijpen, maar door de verklaringen van zijn trainer moet hij zijn plannen herzien.

Zondagmorgen zitten Maged en Hany Ramzy bijna twee uur samen, maar een beslissing is niet gevallen. Maandag mag Ramzy aangeven of hij het nog ziet zitten. Dat blijkt nog het geval te zijn. Het is eens wat anders, een trainer die zelf mag aangeven of hij nog wil voortdoen. Zondag mogen spelers en trainers niets zeggen. Dat komt hen goed uit. Sinds de opeenvolgende ontslagen/verschuivingen, toen duidelijk werd dat de sportieve macht geconcentreerd werd bij twee personen (voorzitter en trainer annex technisch directeur), houden alle werknemers bij voorkeur de lippen stevig op elkaar.

Te laat

Als Maged zich straks afvraagt waar het verkeerd liep, komt hij terecht bij de week voor 20 oktober toen hij, na de 2-2 op Lokeren, trainer Chris Janssens en hulptrainer Herman Vermeulen naar Caïro liet komen, waar ze tot hun verbijstering een ultimatum opgelegd kregen: winnen van Charleroi of buiten. Op dat moment stond Lierse op een veilige plaats en had het op basis van het vertoonde spel een stuk of zes punten meer moeten tellen. Tegen Charleroi speelde Janssens onder druk alles of niets, en verloor. Vanaf die dag heeft de stress heel Lierse in een houdgreep.

Zaterdag benadrukte trainerHany Ramzynog eens dat hij niet naar het Lisp kwam om er trainer te zijn, maar technisch directeur. Eén minuut voor Ramzy’s voorstelling als technisch directeur hoorde toenmalig technisch directeur Ruud Kaiser dat hij vanaf dan hoofdscout was. Al voorheen werd met zijn sportief advies amper rekening gehouden. Later stelde hij vast dat zowel de vorige als de huidige trainer spelers opstelde op posities waar ze niet op hun best zijn, in een systeem waarvoor Lierse de spelers niet (meer) heeft. Het gevolg is dat een aantal voetballers bij Lierse onder zijn niveau presteert en het vertrouwen helemaal weg is.

Dinsdag contacteerde Maged Samy Walter Meeuws met de vraag of die wilde overnemen. Tot vorig jaar was Meeuws trainer van Wadi Degla, maar toen duidelijk was dat de Egyptische competitie na de rellen van een jaar geleden niet snel hervat zou worden, zette de voorzitter de Belgische trainer uit zijn functie. Op Meeuws’ vraag voor een extra financiële inspanning ging Maged niet in. Dus zat Ramzy zaterdag gewoon weer op de bank.

Bij Ramzy’s komst maakte hij een stevige analyse van wat er volgens hem verkeerd liep: te weinig discipline, onvoldoende training en te weinig tactische variaties. Maar vervolgens deed hij daar weinig of niets aan, dreef het te lage aantal trainingen niet op, hanteerde dezelfde tactiek als zijn voorganger (4-5-1), in weerwil van de smeekbede van sportieve mensen dat een 4-4-2 beter bij de spelerskwaliteiten paste. Sterker nog: Ramzy durfde zelf al eens te laat te komen, wat door een aantal spelers werd gezien als een uitnodiging om hetzelfde te doen. Daarom toog Maged Samy vorige week naar trainingscentrum Het Sas om er zich persoonlijk van te vergewissen welke spelers te laat kwamen. Het kostte zaterdag Yasser en nog een paar anderen prompt een plaats in de selectie. Aanvoerder Karim Saidi die zaterdagmiddag tot zijn eigen verbijstering te horen kreeg dat hij niet in de basis startte, kwam niet te laat. “Dit keer niet”, grijnst iemand die vaker de trainingen volgt.

Transfervrij

De tijd dat Maged Samy zich op het Lisp gedroeg als de wilde weldoener (hij zou in vijf jaar om en bij de 30 miljoen euro geïnvesteerd hebben) is voorbij. Dat bleek nog eens op zijn antwoord op Meeuws’ financiële vraag. Het afgelopen jaar bezuinigde Lierse vier miljoen op spelerssalarissen. Op de vraag of hij niet beter een of twee betere maar duurdere spelers had gekocht, in plaats van zeven goedkope maar minder getalenteerde, antwoordde hij resoluut: “Nee. Never again!

De zeven nieuwe spelers in de A-kern kwamen transfervrij, ook Christian Pouga van Oud-Heverlee Leuven. Maar een sportieve meerwaarde brengen ze vooralsnog niet. Zaterdag maakte Lierse na de vervanging van oudgediende Dodo Elgabas het laatste kwart van de wedstrijd vol zonder Egyptische spelers. Van de nieuwkomers haalden alleen Pouga en de Ghanese linksachter Richard Ofori de aftrap. Pouga toonde dat hij op een verdediging kan wegen, maar hij kreeg pas na de rust steun van KostadinHazurov. Tot eenieders verbijstering startte de enige Liersespeler die een goal kan maken zaterdag op de bank.

Nog niet in beeld kwam de Ethiopiër Salah Said, een ex-speler van Wadi Degla én de vierde diepe spits, naast Pouga, JasonAdesanya en Hazurov. Dat Said, de voorbije dagen nog met visumproblemen in Ethiopië, de redder van Lierse wordt, gelooft op het Lisp niemand meer. ?

DOOR GEERT FOUTRÉ – BEELDEN: IMAGEGLOBE

Het is eens wat anders, een trainer die zelf mag aangeven of hij nog wil voortdoen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier