Bayern München is sinds drie weken volledig eigenaar van de Allianz Arena, nadat het voor 11 miljoen euro het aandelenbelang van vijftig procent van 1860 München opkocht. Daardoor behoedde de Duitse kampioen en bekerwinnaar zijn stadgenoot op het laatste moment van een faillissement, want de ploeg kampt met forse schulden. Bayernvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge benadrukte dat het gebaar vooral eigenbelang betreft. “Het was kiezen tussen pest en cholera”, zo omschreef de oud-international de daad in die Welt. Bij een faillissement van die Löwen had Bayern immers voor de onmogelijke opgave gestaan alle leningen die zijn afgesloten om de 300 miljoen euro kostende Allianz Arena te bouwen, zelf af te betalen. Naar eigen zeggen neemt Bayern München met deze investering een bijzonder groot risico, want niemand weet of de situatie van 1860 snel verbetert. Maar de ingreep heeft geen gevolgen voor de transferpolitiek. “In elk geval niet voor de komende drie tot vier jaar”, stelt manager Uli Hoeness. Tot juni 2010 kan 1860 München de aandelen terugkopen voor 11 miljoen euro, plus 6,5 miljoen euro rente.

Die historie toont het treurige lot van de kleine ploegen die, in de schaduw van hun grotere stadgenoten, het alsmaar moeilijker hebben om te overleven. Het ziet er sterk naar uit dat een aantal grote steden straks geen twee clubs meer heeft in de hoogste twee reeksen, want zowel 1860 (tweede Bundesliga), Fortuna Keulen (Oberliga), Stuttgarter Kickers (Regionalliga) als Tennis Borussia Berlijn (Oberliga) worden in hun bestaan bedreigd. Het is een gevecht tegen windmolens dat de voorzitters aangaan. Dertig tot veertig miljoen euro investeerde Jean Löring sinds 1999 in Fortuna Keulen om het grotere FC van de troon te stoten. Het bekwam de industrieel slecht. Hij bekocht zijn inspanning met een persoonlijk bankroet, terwijl ook de club in vereffening ging. Dit jaar stierf Löring als een arme man.

VfL Bochum werd kampioen in de tweede Bundesliga. Zij promoveren, net als Alemannia Aachen en Energie Cottbus. Daar nemen ze de plaats in van FC Kaiserslautern, FC Keulen en MSV Duisburg.

MSV Duisburg stelde met Rudi Bommer (48), die vorige week nog werd ontslagen bij FC Saarbrücken, een nieuwe coach aan.

Mehmet Scholl (35) mag nog een jaartje langer bij Bayern München blijven. De middenvelder, die onlangs een nieuw record vestigde door voor de achtste keer kampioen te spelen, speelt er al veertien jaar en was afgelopen seizoen meestal invaller.

Naast Bayern München speelt ook Weder Bremen in de Champions League. Hamburg moet zich via de voorronde proberen te plaatsen. Schalke 04 en Bayer Leverkusen kwalificeerden zich voor de UEFA-beker, net zoals eerder bekerfinalist Eintracht Frankfurt.

Helemaal okselfris zal Christoph Metzelder (25) niet kunnen beginnen aan de WK-voorbereiding. De verdediger van Borussia Dortmund kreeg immers te horen dat hij twee weken moet rusten door een aanslepende kuitblessure.

Bayern München heeft de slag om Lukas Podolski (20) gewonnen. De spits van FC Keulen bevestigde dat hij voor de kampioen koos. Het tijdstip waarop Bayern over de 22-voudige international kan beschikken, blijft voorlopig nog even ongewis. FC Keulen heeft de touwtjes in handen, omdat Podolski nog een doorlopend contract heeft. Binnen een jaar kan hij, door een clausule, voor een miljoen euro de overstap maken.

Nog bij Bayern zet Jens Jeremies een punt achter zijn carrière.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier