Kenneth Vermeer staat in doel bij Ajax.

Maar liefst vier jaar lang was Nederlands international Maarten Stekelenburg (26) de nummer een onder de lat bij Ajax. Een vervelende schouderblessure en nadien een kortstondige ziekte zorgden er echter voor dat Kenneth Vermeer (23) van coach Marco van Basten een kans kreeg tussen de palen. Van Basten, soms grillig en genadeloos, blijft nu Vermeer het vertrouwen geven. De teleurstelling bij Stekelenburg, voor zijn letsel nog aanvoerder, was groot. “Natuurlijk was ik hartstikke boos”, verklaarde hij aan persagentschap ANP. “Maar inmiddels had ik de tijd om na te denken. Ik ga dus ook niet roepen dat ik weg wil. Keihard trainen, dat is nu de opdracht. Ik wil mijn plaats weer terug. Dat lijkt me de juiste ingesteldheid.”

Van Basten toonde daarmee nog maar eens aan dat zijn trainersloopbaan niet zonder bloedvergieten verloopt. Als het team of een speler niet doet wat hij verlangt, dan hanteert de ex-aanvaller de hakbijl. Bruno Silva, Urby Emanuelson, Gabri, Oleguer en Kennedy Bakircioglu werden er al mee geconfronteerd. Langzamerhand gaat Van Basten op dat vlak even meedogenloos te werk als zijn raadgever Johan Cruijff.

Het maakt echter de rekening niet van oud-jeugdinternational Vermeer, die vorige week werd geselecteerd voor het Nederland B van Johan Neeskens. De kille cijfers leren immers dat Vermeer de meeste zekerheid garandeert. Met Stekelenburg in doel behaalde Ajax gemiddeld meer dan 1,5 punt, met Vermeer 2,37. Ook inzake tegendoelpunten toont de kleurling de meest veilige handen: in zeventien competitieduels veertien goals, een gemiddelde van 0,82. Stekelenburg komt in elf wedstrijden aan vijftien doelpunten, wat neerkomt op 1,36.

“Kenneth was in moeilijke duels belangrijk”, verklaarde Van Basten in VI. “Het zou zonde zijn iemand die zó veel progressie boekt een halt toe te roepen. Of dit niet erg hard is voor Stekelenburg? Dit gebeurt bij de amateurs óók. Doordat er op het niveau van Ajax veel mensen meekijken, ligt dat voor hem wat gevoeliger.”

Feyenoord gaat niet verder met Theo Lucius (32) en Serginho Greene (26).

Schotland bleek in Amsterdam een gewillig slachtoffer van Nederland, dat kinderlijk gemakkelijk won met 3-0. Klaas-Jan Huntelaar, Robin van Persie en Dirk Kuijt (op strafschop) scoorden. Een WK-ticket is dichtbij voor de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk. Nederland B, de ploeg van Johan Neeskens, versloeg de Duitse beloften in eigen huis met 0-4.

Marc Brys (46), nu nog aan de slag bij tweedeklasser FC Eindhoven, wordt vanaf volgend seizoen trainer van reeksgenoot FC Den Bosch. Hij tekende voor een jaar met optie. Fred van der Hoorn (ex-Eendracht Aalst) fungeert er als manager voetbalzaken.

NAC bereikte met de Finse flankspeler Joonas Kolkka (34) een mondeling akkoord tot 2010.

Mika Väyrynen (27), de Finse middenvelder van Heerenveen, onderging een operatie aan de rechterknie en is zes tot acht maanden out.

Luwamo Garcia (23, ex-RC Genk) kreeg bij RKC te horen dat zijn contract niet wordt verlengd.

Alfons Groenendijk (44) blijft nog twee jaar bij Willem II. Hij sloeg een aanbod van NEC af. Onze landgenoot Mohamed Messoudi (ex-Germinal Beerschot), een middenvelder, krijgt geen nieuw contract. Ibrahim Kargbo (ex-RWDM) blijft nog twee seizoenen langer in Tilburg.

Oud-speler Jan Wouters, de huidige assistent-coach van PSV, zal volgend seizoen Ton du Chatinier bijstaan bij FC Utrecht. Onze landgenoot Dries Mertens (21, AGOVV) tekende voor drie jaar met optie voor nog twee seizoenen.

MVV verlengde de overeenkomst van coach Fuat Capa met een jaar.

Als zijn contract bij de KNVB komende zomer afloopt, zal Foppe de Haan (65) na 35 jaar geen nieuwe trainersfunctie meer aannemen. Momenteel fungeert hij als supervisor van de Nederlandse beloften.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier