Arles-Avignon lijkt een vogel voor de kat.

Nooit eerder in de geschiedenis van de Ligue 1 maakte een club zich zo belachelijk in de media als het pas gepromoveerde Arles-Avignon. Het sprookje van het team dat ontstaan was omdat twee steden de handen in elkaar sloegen en dat onder tovertrainer Michel Estevan vier keer promoveerde in vijf jaar, is een echte nachtmerrie geworden.

Voorzitter Jean-Marc Conrad, die eveneens een belangrijke rol speelde in de enorme opgang van de club, werd aan de kant geschoven omdat hij de trainer een contractverlenging met loonsverhoging had toegekend zonder daar met de raad van bestuur over te spreken. Estevan, die recht had op een ontslagvergoeding van 600.000 euro, werd omwille van zijn enorme kritiek in de media twee weken aan de kant geschoven, waarna het nieuwe voorzittersduo Marcel Salerno-François Perrot hem alsnog terughaalde. Maar nadat zijn assistent-trainer Robert Duverne, die voordien fysical coach was van de Franse nationale ploeg, de handdoek gooide, kreeg Estevan toch nog de wacht aangezegd. Hij voelde zich gesaboteerd door spelers die hij niet had gewild. “In een kern van 28 zullen er altijd tien ontevreden zijn omdat ze niet bij de selectie zitten en zeven omdat ze niet spelen.”

Nadat Arles-Avignon eind juni met twaalf spelers aan de trainingen begon, trok de club immers liefst achttien nieuwkomers aan, onder wie de routiniers Angelos Basinas en Angelos Charisteas, die met Griekenland Europees kampioen werden in 2004, en Alvaro Mejía en Francisco Pavón, twee spelers van Real Madrid.

Salerno duidde eerst de tandem Jean-Louis Saez en Kader Ferhaoui als interim-coaches aan. Maar inmiddels stelt hij zijn vertrouwen in de Bosniër Faruk Hadzibegic, die vroeger voor FC Sochaux speelde en als trainer vooral werkzaam was in Turkije. Maar ook hij lijkt het tij niet te kunnen keren: na het 0-4-verlies tegen Auxerre oogt de balans nog altijd even troosteloos: drie goals gemaakt, twintig tegen en nul punten.

Pierre-Alain Frau (Lille), die in de Europa League tegen AA Gent scoorde, gaf vorige week uiting aan zijn ontgoocheling over het feit dat zijn contract niet werd verlengd. “Ik wilde deel uitmaken van het project en straks ook in het nieuwe stadion spelen waarin de club vanaf 2012 zijn intrek neemt”, stelde de spits. “Ik begrijp nog altijd niet waarom de club me niet wil laten bijtekenen. Ik zal proberen helemaal alleen weer het vertrouwen te winnen. Want ik moet bij niemand op iets rekenen.”

Aanvaller André-Pierre Gignac, een van de toptransfers van afgelopen zomer, scoorde vorig weekend zijn eerste goal voor Marseille nadat hij 508 minuten droog stond.

Lyontrainer Claude Puel, die onder druk staat na de slechte competitiestart van zijn team, kon na de 2-3-zege bij Nancy opgelucht ademhalen.

Bondscoach Laurent Blanc maakte zijn selectie bekend voor de wedstrijd tegen Roemenië. De enige nieuwkomer is Dimitri Payet, de spits van Saint-Etienne, die momenteel de topschuttersstand aanvoert met zeven goals uit acht competitieduels. “De grootste uitdaging voor de technische staf bestaat er nu in een vaste kern samen te stellen van zeven tot acht spelers en dat aantal geleidelijk aan uit te breiden”, verklaarde Blanc. “Naarmate we over een grotere vaste selectie beschikken, zal het voor ons gemakkelijker worden.” In de kern keren alvast ook Yoann Gourcuff en Samir Nasri terug.

RC Lens beleeft een erg moeilijke periode. De Noord-Franse club staat na zeven wedstrijden zonder zege (3-0-verlies bij FC Sochaux) slechts negentiende. “De houding van sommige spelers was ronduit schandalig”, fulmineerde coach Jean-Guy Wallemme, die zwaar onder druk staat. “Als je niet goed speelt, moet je minstens toch je truitje nat maken.”

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier