Ajax moet zich tevredenstellen met de UEFA Cup.

De zoektocht naar zichzelf heeft Ajax duidelijk nog lang niet voltooid, want het verloor de strijd om een CL-ticket in de play-off van het minder hoog aangeschreven FC Twente. Misschien is het ook maar beter zo. Want als de Amsterdammers volledig opnieuw willen beginnen, zijn ze misschien beter gebaat bij een rustige opbouw, zonder de zinderende, mogelijk sfeerverpestende spanning van de CL-voorronde.

Deelname aan de UEFA Cup biedt de nieuwe trainer Marco van Basten de gelegenheid zijn eigen accenten te leggen. Dat betekent dus in de praktijk minder stress voor de huidige Nederlandse bondscoach, die vrijwel meteen na het EK begint aan zijn opdracht. Half augustus hoeft de oud-spits niet te pieken met zijn ongetwijfeld behoorlijk gewijzigde elftal. Nu al staat vast dat John Heitinga (24, Atlético Madrid) samen met de oudjes Ismael Urzaiz (36), Edgar Davids (35) en Samuel Kuffour (31) andere oorden opzoeken.

‘De weg naar winst’, zo luidde de titel van het rapport waarmee de commissie onder leiding van Uri Coronel Ajax volledig doorlichtte. Sindsdien kwam een nieuw bestuur aan de macht, met Coronel zelf aan het hoofd als voorzitter. Van Basten kreeg bijna onbeperkte macht, zeker na het afhaken van zijn vriend Johan Cruijff. Danny Blind zal als technisch manager fungeren, maar wordt in feite de rechterhand van Van Basten.

Ajax krijgt de komende weken en maanden de tijd om op te ruimen en de voornaamste obstakels te verwijderen. Het is ook een kwestie van goede voetballers aan te werven. Dat bleek immers de laatste jaren, getuige daarvan de bijna onophoudelijke stoet van mislukte spelers, moeilijk genoeg. Natuurlijk zijn er voldoende nadelen van de degradatie naar de UEFA Cup, afgezien van de financiële implicaties. Sommigen zijn moeilijker te bewegen tot een contract en misschien is topschutter Klaas-Jan Huntelaar eerder geneigd te vertrekken. Nochtans zou de international van Van Basten en Dennis Bergkamp (die als stagiair in dienst komt) nog veel kunnen bijleren.

Opnieuw beginnen wordt straks een schone deugd voor Ajax. De conclusie was duidelijk afgelopen seizoen: zwaar kwaliteitsverlies en een manifest gebrek aan mentaliteit. Wie in één seizoen knock-outduels verliest tegen bescheiden tegenstanders als Slavia Praag (CL), Dinamo Zagreb (UEFA Cup) en FC Twente, is ver verwijderd van het niveau van een (Nederlandse) topclub.

Tussentijds instappen is nooit eenvoudig, beseft nu ook interimcoach Adrie Koster. Zijn eindbalans bij Ajax oogt bijzonder teleurstellend. Terwijl zijn voorganger Henk ten Cate in zeven duels zeventien punten verzamelde, kwam de tussenpaus slechts tot 52 punten in 27 officiële ontmoetingen.

Foppe de Haan voegde AZ-routinier Barry Opdam toe aan zijn selectie voor de Olympische Spelen in Peking. Aangezien FC Twente zich plaatste voor de CL-voorronde viel de beoogde dispensatiespeler Robbie Wielaert immers af. Opdam is samen met Gerald Sibon en Roy Makaay de man die de jonge selectie van ervaring moet voorzien.

Met Adidas bereikte Ajax overeenstemming over een verlenging van het sponsorcontract voor tien jaar, wat jaarlijks zeven miljoen euro zal opbrengen. In oktober vorig jaar raakte bekend dat Aegon de komende zeven jaar hoofdsponsor blijft, wat elk jaar twaalf miljoen euro oplevert.

Technisch directeur Piet Buter (FC Utrecht) liet weten dat Robin Nelisse (30) vanwege een aflopende verbintenis transfervrij vertrekt naar Red Bull Salzburg.

Patrick Zwaanswijk (33), een verdediger, blijft een seizoen langer bij NAC. Rafael Pollack (19), een Oostenrijkse spits van SV Würmla, kreeg na een stage een overeenkomst voor een jaar.

FC Groningen betaalde 3,3 miljoen euro voor de Nigeriaanse middenvelder Oluwafemi Ajilore (23, FC Midtjylland), die voor vijf jaar tekende.

Dani Fernández, een Spaanse verdediger die door NEC wordt gehuurd van Metalurh Donetsk, blijft ook volgend seizoen in Nijmegen. Middenvelder Joey Brock kreeg een nieuwe overeenkomst voor twee jaar, zijn collega-middenvelder Dominique Scholten voor een seizoen. Onze landgenoot Naïm Arab mag de club van coach Mario Been verlaten.

Wiljan Vloet slaagde er met ADO Den Haag in om terug te keren naar de Eredivisie. Het hectische seizoen kreeg een fraai slot met een 2-1-zege op RKC in de play-off.

Björn Daelemans (ex-Verbroedering Geel) kreeg net als Kai Michalke van de clubleiding bij Heracles te horen dat hij op zoek mag naar een nieuwe ploeg.

FC Volendam zal aanvaller Furdjel Narsingh (20) komend seizoen huren van AZ. Verdediger Hamit Yildiz (20), een eigen jeugdproduct, kreeg een contractverlenging tot 2009 met optie.

Michael Mols speelt ook volgend seizoen nog voor Feyenoord. De 37-jarige spits, die fungeert als vaste vervanger voor Makaay, ging akkoord met een extra jaartje.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier