Sporteconoom Trudo Dejonghe beschikt over de harde cijfers van de inkomsten en toeschouwersaantallen tijdens play-off 2 van vorig jaar. Op vraag van Ludwig Sneyers, de directeur-generaal van de profliga, geeft hij geen gedetailleerde cijfers per club, maar schetst hij wel een algemeen beeld.

“Clubs die zeggen dat play-off 2 voor hen niet winstgevend is, hebben in principe gelijk, maar gebruiken het verkeerde perspectief”, zegt Dejonghe. “Je mag de play-offs bij de berekening van je inkomsten niet loskoppelen van de rest van de competitie. Als Cercle bijvoorbeeld de drie matchen in de reguliere competitie tegen Westerlo, Charleroi en Eupen eruit zou lichten, zou je ook concluderen dat ze verlies maken op die drie matchen.

“In de ruime context is play-off 2 een noodzakelijk kwaad, dat nu eenmaal bij de huidige competitieformule hoort. Bij een competitie met maar 30 wedstrijden, zonder play-offs, zou de afnemer van de tv-rechten in ieder geval beduidend minder betalen dan nu, want hij krijgt maar liefst tien speeldagen minder. De kleine clubs brengen dat zelden in rekening. Ze beschouwen hun huidige schijf aan tv-geld al als een verworven goed.

“Het klinkt cru, maar de kleine clubs mogen niet vergeten dat zonder de topclubs eersteklassevoetbal gewoon niet leefbaar is in België. Ik geef een voorbeeld aan de hand van de verkoop van losse tickets. Een apart ticket brengt immers veel meer op dan een abonnement. Neem nu Lokeren, dat vorig seizoen meer dan de helft van zijn losse tickets, en dus ook van de inkomsten ervan, te danken heeft aan vier van zijn vijftien thuismatchen: tegen Anderlecht, Club Brugge, Standard en Gent. Daarom moeten middenmoters ook proberen om af en toe eens bij de eerste zes te raken. Dat is de jackpot natuurlijk: dan komen al de toppers nog eens langs.

“In totaal brachten de play-offs vorig jaar 6,6 miljoen euro op: 5,8 miljoen in PO1 en 800.000 in PO2. Vanaf dit seizoen wordt die financiële ongelijkheid voor een deel gecompenseerd, met 250.000 euro voor iedere club in play-off 2. Dat lijkt me mooi meegenomen.

“Dat veel spelers tegen de play-offs zijn, is logisch. Ik zou ook voorstander zijn om voor hetzelfde loon minder te moeten werken. Maar laat ons eerlijk zijn: als de play-offs wegvallen, verliezen de clubs uit de top zes in totaal bijna 6 miljoen aan inkomsten. Je gaat me toch niet vertellen dat de spelers bereid gaan zijn om zo veel loon in te leveren?

“Qua toeschouwers deed play-off 2 het niet goed, en dat zal dit jaar, zonder Genk en Standard, nog slechter zijn. Zeven van de acht ploegen lieten hun abonnees van de reguliere competitie ook gratis binnen op de wedstrijden uit play-off 2. Daarnaast werden in totaal nog 53.000 losse tickets verkocht, terwijl er voor dezelfde wedstrijden in de reguliere competitie 65.000 tickets aan de man werden gebracht. Maar play-off 1, dat door gebrek aan spankracht vorig jaar ook niet echt een meevaller was, kan dat dit jaar wél zijn. Een echte grondige evaluatie van de competitiehervorming zullen we pas na dit seizoen kunnen maken.”

“Natuurlijk zijn de spelers tegen de play-offs. Ik zou ook graag minder werken, maar evenveel verdienen.” rudo Dejonghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier