Tijdens de winterstage van Lokeren op Cyprus brak de 22-jarige Derick Tshimanga zijn kuitbeen. Hij is voor langere tijd out. Maar dat de beloftevolle linksachter zal terugvechten, daar is ook Dimitris Papanikitas van overtuigd. Deze 36-jarige Wilrijkenaar, momenteel trainer zonder club na een passage eerder dit seizoen bij de U17 van derdeklasser FCN Sint-Niklaas, was de man die Tshimanga op zijn twaalfde wegplukte van het straatvoetbal en hem meenam naar KFCO Wilrijk, KFC Duffel en uiteindelijk ook Lokeren OV. “Je mag zeggen dat ik acht jaar lang mijn Latijn in hem stak. Ik heb hem bij wijze van spreken ‘grootgebracht’, want ik ging hem thuis in Hoboken ophalen en voerde hem overal mee naartoe. Je moet weten dat zijn ouders totaal geen band hebben met voetbal. Derick kreeg een superstrenge opvoeding. Zijn vader eiste dat zijn studie voorrang kreeg. Op dat vlak is hij heel plichtsbewust, net zoals hij momenteel zijn sport bijzonder professioneel beoefent.”

Vanuit de provinciale selectie van de scholieren moest de linkerflankaanvaller, die door Peter Maes werd omgevormd tot linksachter en pas dit seizoen het volle vertrouwen krijgt als basisspeler, zich opwerken naar de A-kern. “Tshimanga is een diamant. Ik vergelijk hem met een paddenstoel die snel uit de grond schiet”, verduidelijkt Papanikitas. “Zijn stormachtige ontwikkeling verrast me niet. Die versnelling, tweevoetigheid, balbehandeling, wendbaarheid en zuivere traptechniek, dat zie je na het eerste contact. Ik herinner me nog levendig dat een nuchtere man als Willy Reynders, die in 2004 bij Lokeren verantwoordelijk was voor de U19, me het volgende vroeg bij zijn komst: ‘Kan die jongen iets?’ Na twee à drie trainingen en enkele wedstrijden was er geen discussie meer mogelijk en werd Derick doorgeschoven. Nu is hij misschien wel de beste linksback van België, die al in de voorselectie zat van bondscoach Georges Leekens, en geldt hij als een van de revelaties van eerste klasse.”

Papanikitas blijft echter een strenge leermeester voor zijn poulain. “Ik lees dat Standard interesse toont”, beweert hij. “Dat komt veel te vroeg. Derick mag geen stappen overslaan in zijn evolutie. Hij is een heel bescheiden jongen, een leider zal hij nooit worden. Ik wilde hem, als mijn beste speler, ooit eens de aanvoerdersband geven, maar hij weigerde dat. Naast en op het veld blijft hij timide. Hij zou aan zijn coaching moeten werken, net zoals zijn kopbalspel ook voor verbetering vatbaar is.”

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

‘Derick mag geen stappen overslaan.’ Dimitris Papanikitas

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier