Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Toen de KBVB zijn nationaal sportcentrum in Tubeke oprichtte met de bedoeling dat alle nationale ploegen daar zouden trainen, stelde Germain Landsheere de pertinente vraag aan bondsvoorzitter Jan Peeters: wat als een bondscoach dat niet wil? Hij moet, besliste Peeters.

In het contract dat secretaris-generaal Jean-Marie Philips met René Vandereycken opstelde, stond veiligheidshalve die verplichting in een aparte clausule duidelijk genoteerd. Vandereycken accepteerde ze. Dick Advocaat, die hetzelfde contract als Vandereycken kreeg (met weliswaar andere cijfertjes), viel er wél over. Philips: “En de voorzitter heeft dat toegestaan.” Advocaat is dus niet verplicht om met de A-ploeg op Tubeke te trainen. Hij traint in Diegem.

Binnen de bond vragen sommigen zich nu openlijk af of het nog zin heeft om zo’n duur nationaal centrum aan te houden. Philips: “Jaarlijkse kostprijs een half miljoen euro? In die buurt, ja. De penningmeester is er ziek van.”

“Dat bedrag is overdreven”, nuanceert Landsheere. “Reken op 200.000 euro per jaar aan onderhoud van de terreinen plus onze deelname in het leasingcontract met Dexia voor de gebouwen. Nu trainen de beloften er en de jeugdelftallen. Als dat elders gebeurt, kost dat ook geld, maar het is veel, daarin hebt u gelijk.” Een klein stukje wordt gerecupereerd door de verhuur van de velden aan de rugbybond, en aan teams als Tubeke of Charleroi die er trainen.

Landsheere: “Eigenlijk waren de problemen te voorzien. De afwezigheid van een hotel in de buurt was van bij aanvang een probleem. Je kan spelers voor en na de training geen uur in de bus steken om in Zaventem te logeren. De bouw van het hotel ter plaatse zou veel oplossen.”

Hij hoopt op een doorbraak. Volgens Landsheere “zou” er een akkoord zijn tussen Dexia en een investeerder, maar zolang de bond dat contract niet onder ogen krijgt, is er niks zeker. In dat geval, hoopt Philips, kan de bond nieuwe (financiële) afspraken maken over het complex. Maar dan nog zal de A-ploeg er niet te zien zijn. Advocaat houdt immers vast aan accommodatie met vijf sterren en het complex van Tubeke zal er slechts drie tellen.

Is verkoop een uitweg uit de crisis? Landsheere: “Dat is nog nooit officieel ter sprake gekomen.” S

PETER T’KINT

Advocaat weigerde de Tubekeclausule te tekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier