Tunesië is de lievelingsbestemming van vele golffanaten. Het Afrikaanse land heeft een zeer gevarieerd parcoursaanbod en is daardoor de ideale trainingsbasis voor golfers van alle niveaus. Ziehier onze eigen(wijze) selectie van de beste Tunesische golfterreinen.

The Residence Golf Course in Gammarth

Het parcours van de Residence Golf Course werd getekend door Robert Trent Jones Jr. en is een echte achttienholesgolfbaan van hoog niveau. Deze par 72 is 6,405 km lang en wordt als een van de mooiste van het Middellandse Zeegebied beschouwd. Het harmonieuze maar gedurfde tracé zorgt ervoor dat de golfers met alle mogelijke obstakels en moeilijkheden geconfronteerd worden tijdens het spelen.

De holes – die trouwens allemaal de naam van een bepaald gevoel meekregen – vereisen stuk voor stuk zowel kracht als precisie. De meer naar het binnenland gelegen holes vragen net iets meer techniek om de prachtige greens te bereiken. De fairways zien er op het eerste gezicht vrij groot uit, maar het gevaar schuilt in de bunkers, die gevaarlijk en sluw gepositioneerd liggen. Vanaf de tiende hole word je pas echt geconfronteerd met de pracht van het Tunesische golfparadijs. De laatste negen holes strekken zich immers uit langs de zee en de zoute meren aan de buitenrand van Tunis. En toch sta je nog steeds op een golfcourse. Als ook de typisch Afrikaanse winden zich gaan mengen, stijgt de moeilijkheidsgraad van de Residence Golf Course naar een hoogtepunt. Je staat er als golfer helemaal alleen voor en zult in deze omstandigheden creatief uit de hoek moeten komen om deze obstakels allemaal te overwinnen.

Golf de Port in El Kantaoui

Golfers die op zoek zijn naar een gevarieerd parcours zullen zeer gecharmeerd zijn door de Panorama Course in de haven van El Kantaoui. Variatie is echt het sleutelwoord bij deze achttienholesgolfbaan in een van de oudste badplaatsen van Tunesië. De 6,044 kilometer lange par 72 was dan ook de ideale plaats om de Tunesië Open te houden. Sam Torrance, een van de winnaars van die Tunesië Open, zei meteen dat hij er zeker nog terug zou komen.

De achttien holes verrassen je keer op keer weer, en dan vooral met hun telkens verschillende lijnen en look. De eerste holes zijn lang en technisch. Vervolgens komt er een aantal kortere, maar met obstakels overladen, holes. Een heus plateau vol planten en struiken dat boven de lager gelegen zee en haven hangt, is maar een van de vele obstakels. Die telkens totaal verschillende look van elke hole maakt dat je als speler geboeid blijft, het hele parcours lang. Je wordt ook de hele tijd uitgedaagd en getest. Als je weet dat hole 18 een par 5 is van 550 meter lang met een waterpartij vlak voor de green, zul je wel begrijpen hoe uitdagend de Golf de Port van El Kantaoui is.

Golf Oasis in Tozeur

Golf Oasis vind je terug aan de poorten van de Sahara, in een van de meest droge streken van Tunesië. Maar geen nood, Golf Oasis doet zijn naam alle eer aan en dus ben je als bezoeker al na een paar minuten helemaal betoverd door het adembenemende landschap.

Bij de ingang vind je enkele inspirerende citaten van poëet Abou El Kacem Chebbi. De zachtheid van het Tunesische klimaat brengt je helemaal in de juiste sfeer voor een partijtje golf. Het parcours slingert elegant rond de spectaculaire canyon en ligt aan de rand van een van de mooiste Tunesische palmentuinen ooit. Golf Oasis werd ontworpen door Ronald Fream en staat garant voor een unieke ervaring in een atypisch decor. De holes zijn bochtig en vereisen een meer dan degelijke techniek.

Leuk is wel dat er van golfers van elk niveau een grote verscheidenheid aan slagen wordt gevraagd. Sommige fairways zijn mooi groot en breed, maar de greens zijn klein en smal. De par 4 holes zijn te bereiken met een welgemikte slag met je driver, op voorwaarde dat je het risico correct inschat. Neem bijvoorbeeld de laatste hole, een par 5 met stroke index 1. De tee off brengt je oog in oog met een ravijn dat 200 meter verder ligt. Waaghalzen en lefgozers zullen met hun driver 250 meter ver proberen te slaan om zo in twee slagen al meteen op de green te belanden, terwijl de meer voorzichtige golfer in twee slagen met het ravijn zal proberen af te rekenen.

Yasmine Valley Golf Club in Hammamet

Het grillige parcours van de Yasmine Valley Golf Club laat je meteen kennismaken met alle mogelijke natuurobstakels die Tunesië te bieden heeft. Op zestig kilometer van hoofdstad Tunis vind je de Yasmine Valley Golf Club (5,850 km en par 71) met zijn achttien holes die je zonder een uitmuntende techniek onmogelijk de baas zult kunnen. De grote, hoger gelegen greens vereisen een goede inschatting van de afstanden en een bijwijlen gewaagde clubkeuze. Sommige tee offs – die overigens stuk voor stuk spectaculaire vergezichten bieden – geven zicht op een fairway waar je als golfer nooit helemaal vlak kunt staan en waar je met tal van waterpartijen geconfronteerd wordt.

In elke slag moet je het juiste gevoel leggen. Doe je dat niet dan zul je vaker dan je lief is in de overvloedig aanwezige struiken of het bos belanden. De laatste drie holes kregen de veelzeggende bijnaam Amen Corner en hebben inderdaad alles in zich om het laatste oordeel te vellen, alvorens je kunt neerploffen op het terras vanwaar je een ronduit indrukwekkend uitzicht hebt.

DOOR PHILIPPE DANLOY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier