Aurelio wil de harten van de Betisfans stelen.

In Turkse geschiedenisboeken krijgt MehmetII een ereplaats: de Ottomaanse sultan heroverde immers Konstantinopel – het huidige Istanboel – op de Byzantijnen. MehmetAurelio verovert geen steden, maar wel de harten van de voetbalfans. De van origine Braziliaanse middenvelder deed dat eerder in Turkije en wil het kunstje nu overdoen bij Betis. “Toen ik tekende, maakte men me duidelijk dat dit een ploeg in opbouw is. Ik zag dat we over uitstekende spelers beschikken. Het is gewoon nog even wachten tot alle puzzelstukken in elkaar vallen.”

Mehmet Aurelio, die met Turkije deelnam aan Euro 2008, kwam op 15 december 1977 in Rio de Janeiro ter wereld als MarcoAurelioBrito. De Turkse wet bepaalt dat elke buitenlandse voetballer na vijf jaar in de Turkse competitie het recht heeft om de Turkse nationaliteit aan te vragen. Omdat de middenvelder in 2001 de overstap had gemaakt van Olario naar Trabzonspor beantwoordde hij aan de voorwaarden. In zijn eerste twee seizoenen maakte hij meteen indruk en scoorde hij 15 keer in 63 wedstrijden. Mede onder zijn impuls won Trabzonspor dat tweede seizoen de Turkse beker. Aurelio versierde zo in 2003 een mooie transfer naar Fenerbahçe. Daar beschouwde ChristophDaum hem als de belangrijkste pion op zijn schaakbord. In 2004 en 2005 leidde dat tot twee titels en liet hij zich in juni 2006 naturaliseren. Twee maanden later was hij in een interland tegen Luxemburg de eerste in het buitenland geboren speler die het shirt van de Turkse nationale ploeg mocht dragen. Onder leiding van Zico veroverde hij in 2007 zijn derde kampioenschap met Fenerbahçe.

Vorig jaar schitterde hij ook in de CL, Fener sneuvelde slechts in de kwartfinales. De Turken verteerden het vertrek van hun sterkhouder slecht, want ze missen zijn techniek en fysieke kracht. Niet voor niets probeerden ze in het tussenseizoen MarcosSenna (Villarreal) als vervanger in te halen, want de tot Spanjaard genaturaliseerde Braziliaanse middenvelder is precies hetzelfde type en legde bijna precies hetzelfde parcours af.

Mémé Tchité(23) maakte voor Racing Santander drie van de vier doelpunten bij de gedenkwaardige 2-4-zege op het veld van Valencia, dat tot dan de rangschikking aanvoerde.

Rubén De La Red (23), de middenvelder van Real Madrid, die vorige donderdag tijdens de bekerwedstrijd op het veld van Irún het bewustzijn verloor, bracht ter observatie de nacht door in het ziekenhuis van Bidasoa. Er kwam niets ernstigs aan het licht en hij mocht ’s anderendaags weer naar huis.

Timo Hildebrand (29), de Duitse doelman die bij VfB Stuttgart een echte vedette was, heeft het zeer moeilijk met zijn bankzitterstatuut bij FC Valencia. “Ik praat veel op hem in en zeg dat hij geduld moet oefenen”, sust trainer Unai Emery.

FC Sevilla kampt momenteel met enorm veel blessures: na Lautaro Acosta, die sukkelde met de knie, ziet het team nu ook Luis Fabiano uitvallen met een schouderletsel en Diego Capel als gevolg van spierproblemen.

Ruud van Nistelrooy (32) stond zondag tegen Almería opnieuw op het veld na zijn schorsing van de week voordien en nadat hij niet speelde in de midweekse bekermatch.

Atlético Madrid, dat beroep aantekende tegen de straf die het van de UEFA kreeg omwille van de incidenten bij het duel tegen Marseille – twee wedstrijden voor de CL op minstens 300 kilometer van Madrid – mag nu uiteindelijk toch PSV ontvangen in het eigen Vicente Calderónstadion, zij het achter gesloten deuren.

Joseba Llorente (29), de spits van Villarreal is beschaamd na de 5-0-nederlaag voor de Spaanse beker tegen derdeklasser Ejido: “We waren zo belachelijk dat we ons publiekelijk moeten verontschuldigen tegenover onze fans.”

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier