Afgelopen zondag vonden in Gent, Antwerpen, Brussel en Charleroi de door Tom Barman georganiseerde 0110-concerten voor verdraagzaamheid plaats. De hoop is dat er op die manier volgende zondag doordacht én verdraagzaam gestemd zal worden in de gemeenteraads- en provicieraadsverkiezingen. “Alles wat de bedoeling heeft mensen te laten nadenken heeft zeker nut”, zegt Philippe Clement. “Ik heb het gevoel dat er hoe langer hoe minder verdraagzaamheid is onder de mensen. En dan bedoel ik niet alleen ten opzichte van de buitenlanders, maar gewoon omdat mensen, lijkt mij, hoe langer hoe radicaler worden en op zichzelf georienteerd. En de media gaan ook die kant op, vind ik. Ofwel is tegenwoordig iets wit ofwel zwart. Standpunten worden radicaler. De kleur grijs wordt precies minder gebruikt ( grijnst). Mensen zijn minder bezig met wat anderen zeggen. Ze hebben een standpunt in hun hoofd en dát is het dan. Terwijl je, denk ik, maar positief kan evolueren als je naar de ander luistert en dan eventueel van mening verandert. Niemand heeft uiteindelijk de wijsheid in pacht. Je kan alleen maar leren van iemand anders ideeën. Het leven is uiteindelijk niet zwart of wit en meestal zijn dergelijke standpunten momentopnames, want de wereld evolueert.”

Tussen de spelers onderling wordt er wel eens over politiek gepraat, zegt Clement. “En dan voel je dat de jongere generatie radicalere standpunten inneemt dan de oudere. Ze zijn meer overtuigd van één bepaald iets. Mijn idee is, moet ik zeggen, nu ook anders dan tien jaar geleden. Had je mij toen hetzelfde gevraagd, ik zou heel andere dingen gezegd hebben. Misschien is dat eigenlijk wel door deel te nemen aan die Damiaanactie voor een deel in gang gezet.”

Door de wedstrijd tegen Westerlo zondagavond zou Philippe Clement niet naar een concert gaan, gaan stemmen zal hij volgende week uiteraard wel doen. “Op het Vlaams Belang na”, zegt Philippe Clement, “vind ik alle partijen niet zo ver uit elkaar liggen. Maar het is toch niet zo gemakkelijk om je in één profiel terug te vinden. Er zijn altijd wel dingen waar je meer of juist minder achter staat. Voor één partij kiezen hoeft niet te betekenen dat je álle standpunten daarvan onderschrijft. Je zou eigenlijk al bijna zelf een partij moeten oprichten ( lacht). Maar ik stem op een van de klassieke partijen omdat ik daar iemand goed ken. Uiteindelijk moet je dat stemmen ook wel wat relativeren : het is niet omdat een van die partijen aan de macht komt dat België er ineens helemaal anders gaat uitzien.”

RDG

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier