Tonny Bruins Slot is bij Ajax de Wes- ley-Sonck-kenner bij uitstek. De Am- sterdamse assistent-trainer leerde Sonck kennen toen hij namens Ajax technisch adviseur was bij voormalig filiaal Germinal Beerschot. “Toen ik daar begon, werd Sonck net verkocht aan Genk”, vertelt Bruins Slot. “Maar omdat ik veelal in België scoutte, heb ik hem natuurlijk vaak zien spelen. In die periode stond hij al op ons lijstje, maar omdat we al genoeg spitsen hadden, hebben we nooit concrete interesse getoond. Eerst hadden we nog Shota Arveladze en BenniMcCarthy, later ZlatanIbrahimovic, Mido en NikosMachlas. Vorig seizoen bleef uiteindelijk alleen Zlatan over en toen hebben we Wesley alsnog gehaald.”

Ronald Koeman won in die periode tijdens een bijeenkomst van de Coaches Betaald Voetbal (CBV) informatie in bij Genktrainer SefVergoossen en voegde de lovende woorden van de Limburger toe aan de rapportages van Bruins Slot. “Sonck had bewezen doelpunten te kunnen maken op een goed niveau, was betaalbaar en sprak Nederlands”, vervolgt de meesterspion. “Bovendien had hij onder Sef Vergoossen regelmatig met diepe vleugels gevoetbald en dat is een systeem waarin wij in Nederland ook veel spelen. Een ander voordeel was dat hij op meer posities inzetbaar was. Sonckie kan als nummer 9 en 10 voetballen. Vorig seizoen heeft hij bovendien ook een hele periode als valse rechterspits naar tevredenheid gespeeld.”

Ook Bruins Slot heeft in de voorbije jaargang regelmatig gehoord en gelezen dat Sonck geen typische Ajax-speler is. “Beetje vreemd”, zegt hij. “Wij hebben hem gekocht omdat we zijn kwaliteiten niet hadden in de selectie. Sonck maakte ons niet alleen in de breedte sterker, maar hij gaf de ploeg als geheel wat extra’s. Hij heeft een goed schot in beide benen, is kopbalsterk, een vechter en een meester in het bespelen van de ruimte achter de rug van een verdediger. Natuurlijk moet je je altijd een beetje aanpassen aan het concept dat we spelen, maar je moet niet vergeten waar je goed in bent. Wesley begrijpt dat en daarom weet ik zeker dat we nog heel veel plezier aan hem gaan beleven. Normaal gesproken zal hij dit seizoen tussen 20 en 25 doelpunten maken. Je mag hem pas beoordelen als hij een jaarlang op een bepaalde positie heeft gestaan, pas dan kun je wat zeggen over zijn rendement. De mensen moeten hem alleen niet gaan vergelijken met Zlatan. Dat is een heel andere voetballer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier